5 Paragrafta Antalya Havaalanı Müzesi
|(1)
NTV’de Tarih konuşmaları programına katılan Prof.Dr.Nevzat Çevik Antalya Müzesinde 49 bin civarında eser olduğunu bunların büyük bir kısmının depolarda atıl vaziyette olduğunu belirterek bu eserlerin kasabalarda müzelerde sergilenebileceğini belirtti.
(2)
Antalya’da bir açılışa katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: “Havaalanlarının bir anlamda o ülkenin vitrini, aynası olduğunu ifade ederek devamında; “İnsanlar ilk defa hava meydanlarına geldiğinde o, ülke hakkında bilgi ediniyorlar. Burası nasıl bir ülke, gelişmiş mi, temiz mi tertibi nasıl fikir ediniyor. O anlamda Antalya Uluslararası Havaalanı ülkemizin değil, dünyanın da sayılı havaalanlarından bir tanesi.” Diyerek havalanının şehirlerin tanıtımındaki etkisine olan inancın bürokraside de olduğunu belirtmiş oldu.
(3)
Monocle dergisinin yayınladığı “En iyi yaşanabilir ülkeler listesinde” daima havalimanları iyi ve etkin olan (Zürih ve Tokyo gibi) şehirler baş sırada yer alıyor. Ve yine bu nedenle görünümü ve personelinin yetersizlikleriyle göze çarpan JFK Havaalanı nedeniyle New York bu şehir listesinde bulunmuyor. Ünlü yazar Alain de Botton, Heathrow Havaalanı’nda yaşayarak havaalanının nasıl işlediğini ve yolcuların davranış biçimlerini gözlemleyerek bir kitap yazdı. Alain de Botton’a göre havaalanları birtakım önemli global temaların bir araya geldiği doğal mekanlar. Bu global temalardan bazıları teknoloji, globalleşme, tüketici kültürü ve çevrecilik. Bunların gerçek hayata nasıl geçirildiğini havaalanlarında gözlemlemek mümkün. Havalanları popüler yaşam alanları oldu. Ülkeler çeşitli aktiviteler ile bu yaşam alanlarını pazarlamaya çalışıyorlar…
(4)
ATAV Başkanı Nizamettin Şen Amsterdam Schipol havalanından müze fotoğrafını twitterda paylaştı. Antalya’daki kadar depo eserine sahip olmayanların bile bunu yapabileceğini hepimize örnekledi.
(5)
ATAV Başkanı Nizamettin Şen’in katkılarıyla Antalya havalimanında Döşemealtı halıları sergisi açılıyor. Tanıtım için önemli bir ürün olduğunu ancak bu ürünün unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek bu sergileme ile hem kentin önemli bir kültürel değerine sahip çıkılacak hem de tanıtımda klasik ögelerin dışında nelerin kullanılabileceğini bir örnek olacak” deniliyor…
Antlaya Havalimanında Antalya müzesinin depo eserleri ile bir bölüm oluşturmak çok mu zor? Antalya’ya gelen turistin binde biri Antalya müzesini ziyaret ederken, Antalya’ya gelen 11 milyon turistin önünden geçeceği Antalya Müzesi bölümünü oluşturmak çok mu zor?
Bizdeki kadar “depo” eserine sahip olmayanların havaalanlarından müze örnekleri;
-Phoenix Havaalanı Müzesi
-San Francisco Havaalanı Müzesi
– Japonya- Narita Havaalanı Müzesi
-Amsterdam Schipol Havaalanı Müzesi
– Atina Havaalanı Müzesi
Arkadaşlar Antalya havalimanı için yapılacak tüm düzenlemeler kiralanabilir alan metrekaresini arttırmaya ve fahiş fiyatla kiraya vermeye yöneliktir…Müze’nin tanıtım posterlerini bile assınlar yeter bence
Çok güzel bir öneride bulunmuşsunuz ama Antalyanın yöneticileri için daha çok erken bir öneri. Onlar önce sizin fotoğrafları yerlerinde tespit etsinler.İnceleme gezileri düzenlesinler ondan sonra belki uygularlar
antalya havaalanı müzesi güzel bir fikir.şahsen destekliyorum…