KONYAALTI KİTAP FUARI YENİ YERİNDE AÇILDI

Sabrın sonu selametmiş…

Seher Özen Karadeniz

Konyaaltı Belediyesi’nin ‘okumak lazım!’ sloganıyla bu yıl 8’ncisini düzenlediği kitap fuarı yeni yerinde açıldı. Konyaaltı Belediyesi’nin dokuz ay içinde inşa ettiği Kongre ve Fuar Merkezi’nde 23 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuarın açılışına Antalyalılar yoğun ilgi gösterdi.

Sekiz yıl önce, oğlum henüz birinci sınıfa başladığı seneydi fuarın ilk yılı. Konyaaltı Kent Meydanı’nda bir çadırda açılmıştı. Oğlum ne kadar acemice gezdiyse fuarı o zaman, ilk yılı olması sebebiyle fuar da bir o kadar acemice başlamıştı. Hatta Başkan Böcek’in açılışta hatırlattığı gibi kitaplar çadırda sel sularının altında bile kalmıştı.  Her şeyin ilki zordur ya, belli ki belediyenin fuar işine soyunduğu ilk yılları da epeyce zor geçmiş. Ancak hem onlar ısrar etti sürekli kılmak için fuarı,  hem de biz Antalyalı kitap severler her yıl bir başka sahip çıktık fuara. Öte yandan başkaca da şansımız yoktu. İstanbul’un, Ankara’nın, İzmir’in, Adana’nın, Malatya’nın nasıl ki kitap fuarı vardı biz de kentimizde sürekliliği olan, yazarın okurla, okurun yazarla ve kitapla buluştuğu, kaynaştığı, senede bir hafta olsun istiyorduk. Çadırda başlayıp, Cam Piramitte devam eden fuar, nihayet sekizinci yılında hakettiği kendi yerinde açıldı.

Açılışta öğrencisinden eski belediye başkanına, valisinden kaymakamına, milletvekilinden oda başkanlarına,  yazarından okuruna, komşu belediye başkanlarına kadar 7’den 77’e herkes oradaydı ve herkes en az Muhittin Böcek kadar heyecanlıydı. Bu birliktelik bir de 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne rastlamış olunca bir başka mutluluk verdi katılanlara.

Her açılışta olduğu gibi öncesinde protokol konuşmaları vardı. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, ATSO Başkanı Davut Çetin birer konuşma yaptı. Açılışı bekleyen bizler alıştığımız üzere uzun konuşmalar beklerken, bütün konuşmacılar birbirleriyle anlaşmış gibi kısa kısa konuşup açılış için sabırsızlanan bizleri fazlaca bekletmediler.  Konuşmacıların hemen hepsi okumanın önemine vurgu yaptılar. ATSO Başkanı Davut Çetin’le Antalya Valisi Münir Karaloğlu, ülkemizin kitap okuyan sayısı konusunda anlaşamadıysa da okumanın ülkemizin geleceği açısından önemi konusunda hem fikirdiler.

Vaad edildiği gibi zamanında biten bir projenin, neredeyse şehrin tüm taraflarını biraraya getirdiği açılışı aynı kusursuzlukta değildi doğrusu.  Her organizasyonda standart olan protokol bölümü açılış anına kadar iyi kontrol edilmeyince doldu. Dolunca, gelen protokol ayakta kaldı. Protokole yer arayışı haddinden fazla uzun sürünce, oturan protokol de ayaktakileri oturtma telaşına kapıldı. Bir yerden sonra, başta ev sahibi başkan olmak üzere, organizasyon bozukluğu can sıktı. Sonrasındaki kurdele kesimi içerde olmalıyken -sonraki karışıklığı önlemek için- sahnede olunca izdihama neden oldu. Görmezden gelecektik ancak organizasyon ekibi durumu bir türlü toparlayamayınca, -yıllarca bu işi yapmış biri olarak fazla sert eleştiriyor olabilirim- gereğinden fazla büyüdü ve katılımcılar arasında mırıltılara sebep oldu.  Sonraki açılışlar için yazmasak olmazdı.

Bir hafta süreyle açık kalacak fuar da 210 yayınevi, 52 stant ile yer alırken, 133 yazar imza gününe katılacak. Fuarla ilgili tüm bilgilere www.konyaaltikitapfuari.com adresinden ulaşabilirsiniz. Fuarı dolaştıktan sonra da bir alt kattaki Ülkü Fırın Cafe fuar alanı içindeki şubesinde soluklanıp, aldığınız kitaplara göz atabilirsiniz.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir