ANTALYA’NIN FETİH SEMBOLÜ İHTİŞAMLI GÜNLERİNE GERİ DÖNECEK

Vali Münir Karaloğlu Antalya’nın fetih sembolü Korkut Camii’de incelemelerde bulundu. Camideki yapım çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Karaloğlu “İstanbul için Ayasofya ne ise Antalya için Korkut Cami odur” dedi.

Antalyalılar tarafından “Kesik Minare” diye bilinen Antalya’nın fetih sembolü Korkut Cami Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ediliyor.  Kaleiçi’nin göbeğinde bulunan ve köklü bir geçmişe sahip olan Kesik Minareli (Korkut) Cami, restorasyon çalışmalarının ardından eskiden olduğu gibi ihtişamlı günlerine kavuşarak vatandaşların hizmetine açılacak. 1895 yılında ahşap minaresinde çıkan bir yangın sonucu kullanılamaz hale gelen camide 123 yıldır ezan sesi duyulmuyor.

Antalya’ya Yakışmıyordu

Korkut Camii’nde yaptığı incelemelerin ardından açıklamada bulunan Vali Karaloğlu, “Korkut Cami Antalya’mızın tarihi kent merkezi Kaleiçi’nin, en önemli yapılarından birisidir. Kaleiçi’nin göbeğinde çok önemli bir tarihi yapı olan camimizin bu denli harap bir durumda olması kesinlikle Antalya’ya yakışmıyordu. Biz de yıllardır kapıları zincirli olan camimizin bir an önce hizmete açılarak Antalya’mıza kazandırılması için gerekli çalışmaları başlattık” dedi.

Şehirlerin tarihi yapılarıyla, yaşanan hayatlarıyla, kimlik kazandığına dikkat çeken Vali Karaloğlu Antalya’nın çok önemli bir Selçuklu kenti olduğunu ve başta şehrin yöneticileri olarak kendileri ve Antalyalıların, kentteki tarihi yapılara, kültürel ve manevi merkezlere, camilere, medreselere sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.

Antalya’yı Korkut Camii’nden Öğrenebilirsiniz

Bir kentteki tarihi yapıların ziyaretçilerine hem anlam hem duygu katacağını belirten Vali Karaloğlu “Antalya’yı Ahi Yusuf Türbesi’nden, Yivli Minare Külliyesi’nden, Mevlevihane’den, Hıdırlık Kulesinden, İskele Camii’nden, Şehzade Korkut Camii’nden dinleyebilirsiniz. Bu şehrin manevi ve tarihi havasını bu yapılarda soluyabilirsiniz. Bu şehrin kimliğini bu yapılardan öğrenebilirsiniz. İşte, bu sebeple şehrimize kimlik kazandıran, insanımıza huzur veren, nefes veren tarihi yapılarımızı, manevi hazinelerimizi yeniden insanlığa kazandırmak için yeniden hakkın, hakikatin merkezi, ilim irfanın ocağı olmalarını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

İhtişamlı Günlerine Geri Dönecek

Bu kapsamda Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Rölöve Anıtlar Müdürlüğü, Turizm il Müdürlüğü gibi ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını aktaran Vali Karaloğlu, “Yüzlerce yıllık mirasımız olan tarihi yapılarımızla birlikte, Camilerimizi de bir bir ayağa kaldırıyoruz. Korkut Camii’ni de yeniden ayağa kaldırmak ve hizmete açmak için çalışmaları başlattık. İnşallah en kısa zamanda camimiz eskiden olduğu gibi ihtişamlı günlerine geri dönecek” dedi.

Selçukluların Antalya’yı fethiyle 1400’lü yıllarda Şehzade Korkut tarafından camiye çevrilen ve zamanında Antalya’nın en görkemli camisi sayıldığı için  ‘Cami-i Kebir’ de denilen Korkut Camii’ne, aynı zamanda devlet erkânı ve kentin ileri gelenlerinin cuma namazlarını burada kıldıkları için ‘Cumain Camisi’; önündeki alana da ‘Cumaönü Meydanı’ denilmektedir.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir