“Benim Favorim Ayka”

Sabah Gazetesi’nin Sinema Yazarı Olkan Özyurt, Uluslararası Antalya Film Yarışması ile ilgili tahminlerini fullantalya’yla paylaştı.

Seher Özen Karadeniz / fullantalya

Bu yıl 55. kez Türkiye’den ve dünyadan sinema profesyonellerini ağırlayan Uluslararası Antalya Film Festivali’nde bugün sona gelindi. Sinemaseverleri 29 Eylül- 5 Ekim 2018 tarihleri arasında 55 filmlik zengin bir programla ağırlayan festivalde bu akşam ödüller dağıtılacak.

Fullantalya olarak ödüllerin dağıtılmasına saatler kala Sabah Gazetesi sinema yazarı Olkan Özyurt’tan ödüllerle ilgili tahminlerini aldık. Özyurt’a tahminlerini sorduğumuzda  yarışma  filmi olan ‘Bir Aile İşi’ ve “12 Yıllık Gece” henüz gösterilmemişti. O nedenle bu filmleri dışında tutarak yaptı değerlendirmesini.

Sabah Gazetesi Sinema Yazarı Olkan Özyurt: “Henüz gösterilmeyen iki filmi ‘Bir Aile İşi” ve “12 Yıllık Geceyi” dışarda bırakırsak benim favorim “Ayka”, ama seyirci de mülteci bir çocuğun hikayesini anlatan ‘Cafarnaum’u çok sevdi. Jüri nasıl karar verir onu bilemiyorum. Kendisi de geçen yıl burada En İyi Film ödülünü almıştı. Onun sineması da Ayka’ya yakın ancak diğer üyeler, ne der bilmiyorum. En iyi kadın oyuncu ödülü için Ayka’daki rolüyle Samal Yeslyamova açık ara önde. En İyi Erkek Oyuncu ödülü ya ‘Soğuk Savaş’a  ya da Cafarnaum’daki çocuk oyuncuya gider. İkisinin arasındaki tercih de yine jüri başkanına bağlı, bazen jüri çocuk oyunculara ödül vermez. Gelişimleri etkilenmesin diye. İki Türk filmi vardı. Onlara ödül gelir mi? Doğrusu bilmiyorum. Bana göre Çınar, Güven’e göre bir adım daha önde.  Jürinin en zor karar vereceği kategori en iyi yönetmen. Genelde en iyi film de hangi yönetmen seçilmişse o film olur.  Soğuk Savaş , Ayka ve Cafarnaum’da da müthiş bir yönetmenlik var. Kendi tarzlarında çok üst yönetimler. Bazı şeyleri çok zor yapmışlar. O zorluk filmin kalitesini de yükseltiyor. Bir Aile İşi, Altın Palmiye aldı. Onu akşam izleyeceğiz. Belki bu söylediklerimin hepsi değişecek. Bu filmler dünyadaki; çocuk ve kadın işçiliği, göçmenlik ve mülteci sorunlarına ilişkin filmler.  Dolayısıyla seyirciyi sert gerçekliklerle yüzleştiren filmlerdi. Bu da festivalin en önemli artısıydı.”

Sabah Gazetesi Sinema Yazarı Olkan Özyurt’un En İyileri:

En İyi Film: Ayka

En İyi Yönetmen/Film: Ayka, Soğuk Savaş ve Cafarnaum

En İyi Kadın Oyuncu : Samal Yeslyamova

En İyi Erkek Oyuncu: Tomasz Kot

 

Yarışma Filmleri

‘Soğuk Savaş’/Yön:Pawel Pawlikowski

‘Ayka’ / Yön: Sergey Dvortsevoy

‘Kaliash’ / Yön: Derek Doneen

‘Göç Mevsimi’ / Yön: Cristine Gallego-Ciro Guerra

‘Üç Yüz’ / Yön: Jafar Panahi

‘Çınar’ / Yön: Mustafa Karadeniz

‘Güven’ / Yön: Sefa Öztürk Çolak

‘Cafarnaum’ / Yön: Nadine Labaki

’12 Yıllık Gece’ / Yön: Alvaro Brechner

‘Bir Aile İşi’ / Yön: Hirokazu Kore-eda

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir