Zamanın Sessiz Tanıkları

Antalya Kültür Sanat’tan Yepyeni Bir Sergi Daha… “Zamanın Sessiz Tanıkları”

Seher Özen Karadeniz

Açıldığı günden bugüne, birbirinden ilgi çekici sergileriyle Antalyalı sanatseverlerin karşısına çıkan AKS, şimdi de Türkiye’nin en kapsamlı portre sergisini açtı.

Ahmet Merey Koleksiyonu’ndan 81 eseri bir araya getiren ‘Zamanın Sessiz Tanıkları- Merey Koleksiyonu’ndan Seçkiyle Türk Resminde Portre- Otoportre’ sergisi, 6 Ekim’de  Antalya Kültür Sanat (AKS) Galerisi’nde sanatseverle buluştu. Serginin açılışı festivalin kapanışına denk gelince, hakkıyla yazmak için biraz bekledim.

Serginin açılışından önce gerçekleştirilen basın toplantısına katılınca hem eserlerin koleksiyoneri Ahmet Merey’le hem de küratörü Veysel Uğurlu ile sergi hakkında konuşma fırsatımız oldu. Sergiyi, küratör Uğurlu eşliğinde gezmek de ayrıca bulunmazdı.

Seher Özen, serginin açılışında koleksiyoner Ahmet Merey ile sohbet etti.

69 Sanatçıdan 81 Eser

Önemli bir aile koleksiyonunun sahibi olan ve 1870’lerden  başlayan aile geleneğini sürdüren Ahmet Merey, kendi koleksiyonunu 90’lı yıllarda oluşturmaya başlıyor. Koleksiyonunu oluştururken bir danışmanlık almadığını, zaten aileden gelen geleneği sürdürdüğünü hatırlatırken, kendisinin portre koleksiyonuyla ilgili olarak da “Bir yaptırdıklarım var, bir de eskiler var. Ben başladığımda Türkiye’de kimse  portre almıyordu. Neredeyse kiloyla falan alıyordum. Çok ucuzdu. Zaten bizde resim çok yeni, 19. yy’ın sonlarında Abdülhamit döneminde başlıyor. Bizde, yakın zamana kadar portre merakı olmadığı için satılmıyordu.  Son 5-6 yılda gelişti. Hatta ulaşılmayacak rakamlarda olan portreler var” diyen Merey’in koleksiyonu; aile portreleri, sanatçı portreleri, otoportreler, Nâzım portreleri ve Ahmet Merey portreleri gibi başlıklar altında sınıflandırılıyor.

Ben kendi portremi yaptırırken çok düşündüm, sonra portre zaten çok ilgilendiğim bir konu olduğu için yaptırdım. Yalçın Karayağız da bir aile tablomuzu yaptı.” diyen Ahmet Merey’in resim merakı sadece koleksiyonculukla sınırlı kalmamış. Bir süre sonra kendisi de resim dersleri alarak, çizmeye başlamış ve sergiler açmış. Halen Beyoğlu Akdemililer Sanat Merkezi’nde de resim çalışmalarını sürdürüyor.

Açılan sergide de bu koleksiyonun her bir bölümünden 69 sanatçıdan 81 esere yer verdiklerini belirten Merey, her türlü portreyi aldığı için 1-2 tanesi hariç peşinden koştuğu, beklediği bir resim olmadığını söyledi.  Koleksiyonun yurtdışından sergilenmek amaçlı istenip istenmediğini sorduğumda ise Merey; “Biz de böyle şeylerin biriktirildiğini bile bilmiyorlar” şeklinde yanıtladı.

Serginin küratörü Veysel Uğurlu da, Türk resim sanatı içinde önemli bir yer tutan portrenin, ressam ve model kadar, aynı zamanda toplumsal ve zihinsel dönüşümlerin yansıdığı bir sosyal tarih okuması da sunduğunu belirtiyor.

Uğurlu; “Ahmet Merey Koleksiyonu’nun en büyük parçasını 450 eserle portreler oluşturur. Biz bu koleksiyondan 81 eseri bir araya getiren “Zamanın Sessiz Tanıkları – Merey Koleksiyonu’ndan Seçkiyle Türk Resminde Portre – Otoportre” sergisini hazırladık. Türk resminin en erken dönemlerinden bugüne, koleksiyonda yer alan ressamların önemi ve eserlerin niteliği, bu koleksiyonu Türk resim sanatının en önemli portre koleksiyonu haline getirmiştir” dedi.

Namık İsmail’in şaheseri olarak adlandırılan otoportresinin –1913 tarihli– de yer aldığı sergiyi değerlendiren Uğurlu şöyle devam etti:  “Bu portrelerin tamamı 1996’dan itibaren toplanan eserlerden oluşuyor. Bazı eserlerden koleksiyonda 3-4 tane var. Ben kendime göre seçtim.”  Koleksiyonerliğin sabır gerektirdiğine dikkat çeken Uğurlu, sergideki Hasan Vecihi Berektoğlu’nun portresinin, uzun uğraşlardan sonra koleksiyona katılan eserlerden olduğunu belirtti.

Uğurlu ayrıca, serginin İbrahim Çallı’dan günümüze ülkemizin en önemli ressamlarını izleyiciyle buluşturmasının yanı sıra Türk resim sanatının neredeyse bütün dönem ve ekollerinden örneklerle Türk modernizminin gelişimini de mercek altına aldığını ifade etti.

“Resim öğretmenleri, sanat tarihini çocuklara eğlenceli bir şekilde anlatmalı.”

Bu tarz sergilerin kente ve kentin insanına katkısını sorduğumuzda ise : “Sergi yaptığınız zaman halkın  hoşlanacağı resim tarzını getirmek, halkı içeri sokmak önemli bence. Geniş kitleye hitap etmek gerekiyor. Ancak, bizim asıl problemimiz okullarda öğrencilere kış resmi, kestane resmi v.b yaptırtmak. Bana göre ilkokulda çocuklara sanatı sevdirmeleri gerekiyor. Resim öğretmenleri, sanat tarihini çocuklara eğlenceli bir şekilde anlatmalı.”

Sergide Nazmi Ziya, Feyhaman Duran, Avni Lifij, İbrahim Çallı, Sami Yetik, Hamit Görele, Namık İsmail, Şükriye Dikmen, Nuri İyem, Neş’e Erdok, Bedri Rahmi, Abidin Dino, Kemal İskender, Resul Aytemur, Yalçın Karayağız,  Ferhat Deniz, Şükran Moral,  Ferhat Özgür, Leyla Gediz, Huri Kiriş, Mehmet Güreli gibi farklı dönem ve üslupları temsil eden sanatçıların eserleri yer alıyor.

Antalyalı sanatseverleri böylesine ilgi çekici bir sergi ile buluşturduğu için başta ATSO Vakfı Başkanı Davut Çetin olmak üzere, AKS Genel Müdürü Münevver Eminoğlu’na ve tüm emeği geçen AKS çalışanların ellerine sağlık. AKS her geçen gün kentin kültür-sanat hayatında vazgeçilmez olmak yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Sergiyle Paralel Etkinlik; ‘Defter Yapma Atölyesi’

Ziyaretçiler, 28 Ekim, Pazar günü 14:30-16:30 saatleri arasında  “Zamanın Sessiz Tanıkları – Merey Koleksiyonu’ndan Seçkiyle Türk Resminde Portre – Otoportre” sergi gezisinin ardından sergideki resimlerden ilham alarak kapak resmini kendilerinin çizdiği, el yapımı defterlerini hazırlayacak.

Atölye yürütücülüğünü Ebru Günel’in yapacağı etkinliğe 13 yaş üzeri tüm ziyaretçiler katılabiliyor ancak katılım 10 kişi ile sınırlı olduğu için rezervasyon da gerekiyor. Elinizi çabuk tutun derim. Rezervasyon için 0 242 242 0 257 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Atölye ücreti 30 TL.

Antalya Kültür Sanat (AKS) Galerisi’nde 17 Şubat 2019 tarihine kadar gezilebilecek olan sergi, pazartesi hariç her gün 11.00 – 19.00, Perşembe günleri ise 11.00 – 21.00 saatleri arasında ziyarete açık.

*http://www.artfulliving.com.tr/haber_detay/1837/

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir