Elektronik Atıklarımız’da Servet Yatıyor

Her geçen gün daha çok elektronik atık üretiyoruz. Telefonlarımızı, bilgisayarlarımızı, televizyonlarımızı yenileme süremiz sürekli kısalıyor. Şarj kablolarımızın sayısı ve metresi gittikçe artıyor.  Hayatımıza yeni bir elektronik ürün girme sıklığı arttı. Kullanmadığımız elektronik atıkları çoğu zaman evde istifliyor bazen de çöpe atıyoruz.  Her yıl açığa çıkan 50 milyon ton elektronik atık; gümüş, platin, kobalt ve çinko gibi dünyanın birçok değerli metalini içermesine rağmen çöp muamelesi görüyor. Dünyadaki altının %7’si  elektronik atıkta bulunuyor.

Bir çok ülke elektronik atıklarından çeşitli amaçlarla yararlanıyor. Örneğin; bu yıl Tokyo’da yapılacak olan ancak pandemi sebebiyle ertelenen Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları’nda dağıtılacak olan madalyalarda Japon halkının bağışladığı elektronik atıklardan elde edilen madenler kullanıldı. 2017 yılı Nisan ve 2019 yılı Mart ayları arasında bağışlanan elektronik atıklardan mühendisler 32 kg. altın, 3.500 kg. gümüş ve 2.200 kg. bronz çıkarmayı başarmışlar. Bunun için 78 tondan fazla elektronik ürünü geri dönüştüren ekip tam 6.2 milyon cep telefonunu parçalamış.

Bir diğer örnek ise  Vollebak markasından, benzersiz saatler yaratmak için akıllı telefonlardaki mikroçipler, TV setlerindeki kablolar ve bilgisayarlardaki anakartlar gibi bu hurda malzemeyi kullanıyor.

Uzmanlar 2016’da sadece yüzde 20’sinin geri dönüştürüldüğü bilinen 45 milyon ton elektronik cihazın çöpe atıldığını belirtiyorlar. Bu 45 milyon ton elektronik atıkta kullanılan ham maddelerin değerinin yaklaşık 55 milyar Dolar (sadece akıllı telefonlar 9 milyar Dolar ediyor) olduğu düşünülüyor.

Ekonomik değeri olan bu atıkları ekonomiye kazandırmak için bizde belediyelerimizle iletişime geçip milli servete katkı sağlayalım…

 

Muratpaşa Belediyesi

E-atıklarını Çevreci Komşu Kart kapsamında değerlendirmek isteyen Muratpaşa sakinlerinin, Muratpaşa Belediyesi’nin iletişim birimi Turunç Masa’nın 444 80 07 numaralı çağrı merkezine açık adres ve teslim edecekleri e-atığın ne olduğunu belirterek kayıt oluşturmaları yeterli. Kayıt oluşturulduktan sonra belediye ekipleri her çarşamba listede yer alan adresleri tek tek gezerek e-atıkları evden alacak ve karşılığında Çevreci Komşu Kart’a puan yükleyecek. Sistemde her e-atığın ambalaj atıklarında olduğu gibi birer kredi puan karşılığı bulunuyor. Sistemde 6 ayrı gurup halinde 102 farklı e-atık tanımı yer alıyor. Toplanan e-atık türleri;

  • Büyük ev eşyaları (Bulaşık,çamaşır makinesi, buzdolabı vb.)
  • Küçük ev aletleri (Elektrik süpürgesi, tost makinesi vb.)
  • Bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları (Bilgisayarlar, telefonlar vb.)
  • Tüketici ekipmanları (Video kameralar, müzik enstrümanları vb.)
  • Aydınlatma ekipmanları (Floresan, tasarruflu ampuller vb.)
  • Elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmak üzere matkaplar,testereler vb.)
  • Oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları (video oyunları, jetonlu makineler vb.)
  • Tıbbi cihazlar
  • İzleme ve kontrol aletleri (Termostatlar, ısı ayarlayıcıları vb.)
  • İzleme ve kontrol aletleri (Termostatlar, ısı ayarlayıcıları vb.)
  • Otomatlar (İçecek ,para otomatları vb.)

Kepez Belediyesi

Kepez Belediyesinin internet sitesinde yer alan linkten kayıt yaptırdığınızda gelip evinizden alıyorlar. Bunun haricinde internet sitesinde harita üzerinde de atık türüne göre size en yakın toplama noktasının adresini öğrenip gidip oraya atabiliyorsunuz.

Konyaaltı Belediyesi

Belediyenin internet sitesinde e-atıkların nasıl toplanacağına ilişkin bir bilgiye rastlamadık. 2020 yılının 7 ayında 17 kilogram elektronik atık topladıklarına ilişkin bir basın bültenine rastladık. 444 70 01 numaralı telefondan detaylı bilgi alınabilir.

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir