Denizin altı metal ve plastik çöplüğü… İyi Seyirler!

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, yaptıkları çalışmaları sosyal medya hesabından paylaşarak kıyılarımızda ve denizlerimizde yaşanan tehlikeye ve kirliliği gözler önüne seriyor. Öğrencileri Konyaaltı başta olmak üzere kıyılarda dalışlar gerçekleştiren Gökoğlu, adeta belgeleriyle yetkililerin gözüne sokuyor ve çağrıda bulunuyor.

Gökoğlu, son olarak sosyal medya hesabından falezlerin altı ve Konyaaltı Plajı’nın su altında çektikleri video görüntülerini paylaşarak, turistik kentin yaşadığı kirliliği gözler önüne serdi.

Antalya sahillerinin adeta atık hurda çöplüğüne döndüğünü vurgulayan Gökoğlu, yerel yöneticilere seslenerek, “Falez altları ve Konyaaltı Plajı denizdeki hurdalar nedeniyle metal kirliliği yaşıyor. Bu metaller üzerine yapışan canlıları yiyen balık ve diğer canlılar yoluyla insana aktarılıyor. Gelin bunları temizleyelim, zor bir iş değil” çağrısı yaptı.

Bakalım bu değerli bilim adamının çağrısına kulak veren olacak mı?

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu’nun paylaşımı şöyle;

“Sevgili dostlar bu video Metal Kirliliğini konu almaktadır. Akdeniz adeta metal ve plastik çöplüğü haline gelmektedir. Bu videoyu izlerken her objeye dikkat ediniz. Gördüğünüz objelerin hepsi metallerdir. Bu metaller deniz içerisinde kalıp çürüyüp gitmektedir.

Kıyılarımızda o kadar metal var ki gemilerle kamyonlarla taşınsa bitmez. Peki bu metaller deniz içinde ne oluyor. Ağır ağır çürüyüp eriyor ve deniz suyuna metal salınımı yaparak ağır metal kirliliğine yol açıyor. Bu metaller üzerine yapışan canlıları yiyen balık ve diğer canlılarla insana aktarım oluyor.

Denize olta ile gidip kurşun bırakmadan dönen birini hiç gördünüz mü? Falez altları olta ile atılan kurşunlarla dolu. Burada yazdıklarımı basın takip ediyor.

Prof.Dr. Gökoğlu denizin altında çektiği bu fotoğrafta “Bu arabanın şoförü kim acaba?” diye soruyor.

Antalya kıyılarındaki bu metallerin çürümesi ve kirlilik oluşturması yerine toplanıp ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bu konuda ilgili makamların Antalya ve denizimiz adına bu girişimi hemen başlatması gerekiyor. Bu metallerin çıkarılması çok kolay derinde de değil.

Konyaaltı plajının her yerinde bu metaller var. Bu metal kirliliği durdurulmalıdır. Kıyı kanunu tam uygulanırsa bu önlenir. Tüm Antalya kıyılarında deniz içerisine metal iskeleler yapılıyor. Denizin sahibi olmadığı için de yapımlar devam ediyor.

Bütün otellerin önü iskele. Çürüyüp denize düşen, fırtına ile yıkılanlar olduğu gibi deniz tabanında kalmaktadır. Falez altları merdiven, korkuluk, direk, iskele, çardak vs atıklarıyla dolu. Sanırım bunların çıkarılmasına kanun el vermiyor. Bu bir düzenlemeyle yapılabilir. Peki o zaman deniz kirlenmeye devam mı etsin? Ekonomiye kazandırma yerine bu metallar çürümeye ve kirletmeye devam mı etsin?

Prof.Dr. Gökoğlu; “Bunu benim öğrencilerim her dalışlarında hep yapıyorlar. Biz toplamaktan bıktık ama bunu atanlar usanmıyor ve utanmıyorlar. Çağımızın en büyük belası plastik kirliliği.”

Şu zor günlerimizde bir çok insanımıza da ekmek kapısı olur bunlar. Denizin akıntısı değişir, suyu berraklaşır. Bundan benim bir çıkarım da yok. Suyun altını gören bir göz ve konusu da deniz olan biri olarak yazdım. Yetkililere duyurulur. İkinci video 2010 yılında fırtına ile sürüklenen ve falezlere yan yatan Bolivya bandıralı 5 bin 91 grostonluk kuru yük gemisinin sualtında kalan direkleridir. Bu gemi kazadan sonra olduğu yerde kesilip çıkarılmış ancak bazı parçaları hala sualtında durmaktadır.

İyi seyirler.”

 

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir