Mehendiz Bey’in hikayesi

2018’de 92 yaşında hayata veda eden Kepez Elektrik Santrali eski Genel Müdürü ve santral merkezinin bulunduğu mahalleye yardımları nedeniyle adı verilen Ahmet Ünsal’ın yaşamı, kızı Asuman Tarıman tarafından “Mehendiz Bey’in Hikayesi” isimli kitapla ölümsüzleşti.

Dünyanın en yaygın ve en eski turizm sivil toplum örgütü olan Skal’ın Türkiye Uluslararası Temsilcisi Asuman Tarıman, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı makamında ziyaret etti. Tarıman ziyaretinde, Antalya kent tarihinde önemli bir yeri olan babası Ahmet Ünsal’la gerçekleştirdiği söyleşi kayıtlarını bir araya getirdiği “Mehendiz Bey’in Hikayesi” kitabını hediye etti.

Tarıman, kitabında sadece Kepez Elektrik Santrali eski Genel Müdürü ve santral merkezinin bulunduğu mahalleye yardımları nedeniyle adı verilen babası Ahmet Ünsal’ı değil, Antalya kent tarihini de anlatıyor. Kitapta, 2’nci Dünya Savaşı yıllarında Antalya Belediyesi bünyesindeki Elektrik, Su Otobüs İdaresi (ESO) Müdürlüğü’nde katip olarak çalışan, 1952’de İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nden mezun olan ve sonrasında Antalya’da dünya otomotiv devleriyle çalışan Wagner Kablo’nun kurulmasına uzanan bur yolculuk anlatılıyor.

Başkan Uysal, Tarıman’ın çalışmasının Antalya kent tarihi için çok önemli olduğunu belirterek, kent tarihinin en nihayetinde bireylerin hikayesi olduğunu söyledi. Başkan Uysal, Tarıman’ın babası merhum Ahmet Ünsal için yaptığı bu çalışmaların bir kentlilik bilinci oluşması anlamında da öncü bir girişim olduğunu belirterek Tarıman’ı kutladı.

Mehendiz Bey’in Hikayesi Kitap Açıklaması
“…Evimiz kalabalık, hepsi de erkek çocuk, doyurmak zor. Çareler aranıyor. Ev ahalisinden biri şikayet ederse, ‘Seferberlikte daha da beterini biz yaşadık, bununla idare edin…’ diye azarlardı babam. Aslında belli etmeden kendi ekmeğini de bize verirdi…”
Antalya’nın elektrik enerjisi tarihinde büyük katkıları olan Mehendiz Bey Ahmet Ünsal’ı, anılarında ziyaret edeceğimiz bu kitap, kızı Asuman F. Tarıman ile gerçekleştirdiği söyleşi kayıtlarından oluşuyor. 1924 yılında başlayan yolculuğunda, savaşlardan yokluklara, umutlardan devrimlere dek, dönemin tarihine, zamanın getirdiklerine tanıklık edeceğiz. Dünde yaşanılanların, geleceği nasıl şekillendirdiğini göreceğiz. Kimi zaman sohbet edeceğiz Ahmet Ünsal ile, kimi zaman aklımızdaki soruların cevaplarını alacağız. Samimi ve içtenlik dolu satırlarda, gözlerimizin önünde kendi anılarımız belirecek; bizzat yaşadıklarımız, bize anlatılanlar ya da duyduklarımız…
Kahramanı olan babası Ahmet Ünsal’ın anılarını kaleme alan Asuman F. Tarıman, Mehendiz Bey’in tarihe tanıklık eden anıları ile bizlere eşsiz bir tecrübeyi aktarıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir