Antalya Kültür Sanat Sergileri Ziyaretçilerini Bekliyor

“Nisyân” – Kadim Antalya’nın Güncel Portresi, “su’dur nedenim – Güncel Antalya’nın Kadim Suları”, “Balıklama-Lara Mobil Plajı Üzerine Hayaller…

Münevver Eminoğlu; “Sürdürülebilir çevrenin gelip düğümlendiği yer kent, kentin tüketimi. Başından beri buradaki sergileri planlarken yılda bir sergi de bu kentteki hayata dair olsun demiştik. Hem merkezin şehirle ilişkisini kurmak açısında hem de buranın böyle de bir vazifesi de var.”

 

Seher Özen Karadeniz

Açıldığı günden bu yana sergileriyle ve gerçekleştirdiği etkinliklerle kentin en önemli sanat kurumlarının başında gelen Antalya Kültür Sanat (AKS), pandemi koşullarının yeniden düzenlenmesinin ardından üç farklı sergiyle ziyaretçilerini karşıladı. AKS, pandemi öncesi tamamlanan ancak açılışını pandemi nedeniyle ancak Nisan ayında yapabildiği “Nisyân” – Kadim Antalya’nın Güncel Portresi sergisi ile bağlantılı “su’dur nedenim” ve “Balıklama” başlıklı iki sergiyi daha yerli ve yabancı sanatseverlerle buluşturdu.

Merkezine kenti ve kentin kadim varlıklarını, doğal yaşam alanlarını koyan sergilerin açılışının, Marmara Denizi’nin müsilajla kirletilmesi üzerine temizlik seferberliğine girişildiği şu günlere denk gelmesi de sadece Antalya özelinde değil ülkenin genelinde doğadaki tüm canlılarla birlikte yaşamının yeni yollarını aramamız gerektiğinin bir niyet değil zorunluluk olarak ortaya koymamız gerektiğini bir kez daha gösteriyor.

Sergilerin oluşum süreci üzerine konuşmak için bir araya geldiğimiz AKS Genel Müdürü Münevver Eminoğlu, 2019 sezonunda kültürü, sürdürülebilir çevreyi ve kültürel çevreyi merkezine alan etkinlikler düzenlediklerini hatırlatırken, sonrasında kenti merkeze alan işler yapmayı hep düşündüklerini belirterek; “Sürdürülebilir çevrenin gelip düğümlendiği yer kent, kentin tüketimi. Başından beri buradaki sergileri planlarken yılda bir sergi de bu kentteki hayata dair olsun demiştik. Hem merkezin şehirle ilişkisini kurmak açısında hem de buranın böyle de bir vazifesi de var. Murat Germen öncesinde kenti fotoğrafladı, 2020 Nisan’ında açılış yapacaktık, fakat pandemi çıktı salonlar kapandı, sergi kaldı. Baktık olacak gibi değil sanal açalım dedik. Ekimde sergiyi kurduk. Sanal ortamda gezilebilir oldu. Normalleşmeye geçilince de kapılarımızı açtık” dedi.


Nisyan sergisini başından beri merkezin iki katı için planladıklarını kaydeden Eminoğlu, kenti her yönüyle ele alan serginin devamı olarak da merkezin üçüncü katını kentlinin, kentle ilgili düşüncelerine, yaratımlarına açmaya karar verdiklerini belirtti. Pandemi koşullarına rağmen günlük ziyaretçi sayısının kendilerini memnun ettiğini söyleyen Eminoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Küçüğünden büyüğüne ziyaretçilerimiz uzun aradan sonra merkezimizde sergi geziyor olmaktan son derece mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Sergileri ve sergileme tarzını çok farklı, alışılmışın ötesinde olarak değerlendirdiler. Ayrıca Forum Antalya katına ziyaretçilerimizin kente dair dilek ve temennilerini iletecekleri, katkılarını aktaracakları bir de “İletişim Duvarı” hazırladık.

 

1 MERKEZ 3 SERGİ

“Nisyân” – Kadim Antalya’nın Güncel Portresi

Objektifini 2020 güz döneminde Antalya’ya çeviren Antalya Kültür Sanat’ın yeni sergisi “Nisyân-Kadim Antalya’nın Güncel Portresi” sanatseverlerle ilk olarak sanal dünyada buluştu. Çalışmalarını kent ve çevre odağında sürdüren şehir plancısı, akademisyen, sanatçı Murat Germen’in objektifinden Antalya’ya bakan ve bugün yaşadığımız kenti anlamaya çalışan sergi, izleyicinin dikkatini kentin ‘kadim zamanlardan bugüne taşınan emanetleri’ ile ‘bugünden geleceğe aktarmakta olduğumuz ihanetlerimiz’e çekmeyi amaçlıyor.

 

Yeşim Demir’in küratöryel tasarımıyla, AKS’ın iki katında düzenlenen sergi, bir katta, kentin her gün önünden geçtiğimiz halde kanıksadığımız, emanet ya da ihanet olduğunu fark etmediğimiz yüzlerine mikro ölçekte bakarken, diğer katta objektifini geniş açıya çeviriyor; kenti farklı açılardan panoramik görüntülerle gözler önüne sererek emanet ve ihanetlerimizi makro ölçekte görmemizi sağlıyor. Bu bakışta şehrin son 20 yıldaki dönüşümü, uydu fotoğraflarıyla sergi izleyicisinin dikkatine sunuluyor. Görsel anlatım dilinin, çağdaş Türk şiirinin önde gelen isimlerinden Ferruh Tunç’un şiirlerinden alıntılarla zenginleştirildiği “Nisyân-Kadim Antalya’nın Güncel Portresi”, Antalyalıları romantik bir nostalji ve iç geçirmeye değil, kentlerinde olan biteni görmeye ve bunda kendi paylarını, sorumluluklarını düşünmeye davet ediyor. Sergi Ağustos ayının sonuna kadar gezilebilecek.

AKS’ın üçüncü sergi katı ise Nisyan Sergisi’ni bütünleyecek çalışmalara ayrıldı. Herkese açık bir forum alanı olarak düzenlenen salonun kente dair sözü olan, projesi olan, isyanı ya da teşekkürü olan bütün kişi ve kurumların seslerini duyuracağı bir ‘serbest kürsü’ye dönüşmesi öngörüldü. Ardından da iki farklı üniversite tarafından Antalya üzerine hazırlanan iki farklı sergiye kapılarını açtı.

“su’dur nedenim – Güncel Antalya’nın Kadim Suları”

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergi, 7 Nisan 2021’de izleyicilerle buluştu. Belgesel Dersi kapsamında açılan sergi, fotoğrafın bellek oluşturma gücünden faydalanarak Antalya’nın sularına sadece estetik bir öğe olarak değil, tarihsel ve görsel veri olarak odaklanırken, kadim suların bugünkü hallerini belgeleyerek kentin görsel belleğine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Doç. Handan Dayı tarafından yürütülen dersin 12 öğrencisinin fotoğraflarından oluşan sergi, 16 Mayıs 2021 tarihine kadar  hafta içi her gün 11:00-17:30 saatleri arasında gezilebilir.

“Balıklama-Lara Mobil Plajı Üzerine Hayaller”

Antalya Kültür Sanat’ın, Forum Antalya salonunda açılan bir diğer sergi de İTÜ Mimarlık Fakültesi 3. sınıf öğrencilerinin tasarımlarından oluşan “Balıklama-Lara Mobil Plajı Üzerine Hayaller” sergisi. Doç. Dr. Funda Uz ve araştırma görevlisi Tuğçe Pınar tarafından 2020 güz döneminde yürütülen stüdyoda Mobil Plajı ve hemen üzerindeki kamusal alanın yeniden değerlendirilmesi üzerine geliştirilen projelerin yer aldığı sergi, arazinin kullanım modellerini özellikli topografya ve bu topografyanın bağlamla ilişkilenirken kurduğu poetika üzerinden sunuyor.

Antalya’nın modern mimarlık mirasının korunması, malzeme, ışık, yön güneş gibi fiziksel çevre kontrolü gibi tartışmaları da gündeme taşıyor. İngilizce yürütülen stüdyo sürecinde kullanılan, fotoğrafçı David Maisel hava fotoğraflarından yapılan kavramsal maketler ve şair Birhan Keskin’in dizeleriyle eşleşen metaforlar da sergide temsil ediliyor. Sergide, 16 öğrenciye ait proje paftaları, salonun ortasında tavana zincirlerle asılmış kümes teli üzerine yerleştirildi. “Balıklama: Lara Mobil Plajı Üzerine Hayaller” sergisi 4 Temmuz 2021 tarihine kadar açık kalacak.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir