“Dünyanın En Büyük İkinci Çöplüğü Tekstil”
|Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral M.Y.O. Tasarım Bölümü Moda Tasarım Programı Koordinatörü öğretim görevlisi Mine Aydoğan, Mall of Antalya Sanat Galerisi’nde açtığı “Tekstil Manipülasyonları / Klasik Türk Ebru Sanatı” başlıklı sergisiyle, tekstil üretim süreçlerine ve moda endüstrisinin yarattığı tüketim çılgınlığının iklim değişikliğindeki rolüne dikkat çekmek istediğini belirterek; “dünyada petrokimyadan sonra en büyük ikinci çöplük tekstil çöplüğü” diyor.
Seher Özen Karadeniz
Mall of Antalya Sanat Galerisi geçen haftadan itibaren Kasım ayı sonuna kadar açık kalacak olan “Tekstil Manipülasyonları / Klasik Türk Ebru Sanatı” başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak.
Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral M.Y.O. Tasarım Bölümü Moda Tasarım Programı Koordinatörü öğretim görevlisi Mine Aydoğan sergisinde; hayatımızın vazgeçilmezi olan tekstil ürünleri üzerinden; “al, kullan, at, tüket” görüşüne karşı üretim sürecini ve insan emeğini de hesaba katarak; “bilinçli tüket, alma, elindekileri iyi kullan!”, “Geri Dönüştür!” eylemine bir gönderme yapmak istediğini belirtirken bedenimizden önce beynimizin ve ruhumuzun giydirilmesi gerektiğine dikkat çekmek istediğini ifade etti.
Bilimsel araştırmaların, iklim değişimlerine bağlı sıcak hava dalgalarının yedi kat, kontrol edilemeyen yangınların iki kat, kuraklığın da üç kat artarak, önümüzdeki yıllarda insanların sel ve kuraklık gibi olumsuzluklara bugün olduğundan çok daha fazla maruz kalacaklarını ortaya koyduğunu hatırlatan Aydoğan; “Bu olguların yanı sıra, tarihte yaşanılan pandemilerin şekil değiştirerek yeniden hayatımıza girmesi, insan faktörünün de sebep olduğu maden ölümlerinin yaşanması, Tekstil ve Moda Tasarımı alanında eğitim veren bir akademisyen olarak, beni de üzdü ve kayıtsız kalamadım. Yaşamakta olduğumuz bu olayları, birbirinden bağımsız iki farklı tekniği (Tekstil Manipülasyonları / Klasik Türk Ebru Sanatı) bir arada kullanarak yorumlamak istedim. İklim değişikliğinde, tekstil üretim süreçlerinin de olumsuz etkileri olabildiği bilinciyle, bir şekilde giyinmek zorunda olduğumuz, ancak dünyada petrokimyadan sonra en büyük ikinci çöplüğün tekstil olduğu gerçeğine dayanarak, farkındalığımızın artması adına; satırlara döktüğüm düşüncelerimi, yeri geldiğinde doğayı da işin içine katarak farklı malzemelerle kurgulayarak tasarladım” dedi.