“Hey gidi Antalya Lisesi hey, Biz eskidik O, eskimedi”
|Antalya’nın en eski eğitim kurumlarından Antalya Lisesi şu sıralar yine çok gündemde. Lisenin müze olarak da kullanılan bazı bölümlerinin, başka kurumlara tahsisi gündeme gelince, Antalya Lisesi’nin sıralarında okuyan kent sakinleri ayaklandı.
Antalya Lisesi kentin merkezinde, her gün önünden binlerce insanın geçtiği bir eğitim anıtı. Öyle her aklına esen kafasına göre “oldu-bittiyle” burayı değiştiremez.
Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, okulun 1984 mezunu Olcay Okutan, kent sakinlerini harekete geçirmeye davet eden bir mektup göndermiş.
Noktasına dokunmadan yayınlıyoruz;
ANTALYA’NIN İLK ORTA ÖĞRETİM OKULU, ANTALYA LİSESİ
Antalya Lisesi, bugün 125 yıllık mazisi, 100 bine yaklaşan mezunu ile Türkiye’nin en köklü, en müstesna eğitim çınarlarından olma hüviyetine sahip bir eğitimin kurumudur. Her alanda sayısız başarı ve güzellikleri ile Antalya’mızın göz bebeği, mücevheri, şehrin hafızasıdır. Şehrimiz, turizmden önce bu okulda verdiği eğitim ile Antalya’nın çekirdeği hükmündedir. Ancak, Antalya Lisemizin mukadderatını ilgilendiren yine “Talihsiz bir süreç başlamış bulunmaktadır.”
“Başta Antalya olmak üzere…TÜRKİYE KAMUOYU ile paylaşmayı Manevi ve Milli bir Görev” kabul ediyoruz…
Öncelikle okulumuzun değerini anlatmak için biraz bilgi vermek istiyoruz.
Atatürk Caddesi üzerinde, Antalya’nın tarihi simgesi olma özelliğini halen onurla koruyan, önce esnaflık yapan iki Rum kardeşe ait ve ilerleyen süreçte de Mülkiyeti Maarif Vekaletine geçen “ikiz binalar” Antalya’da ortaöğrenimin başladığı yerlerdir. Yüz yılı aşkın süredir bu iki tarihi binamız, Antalya eğitim öğretim hayatına ev sahipliği etmektedir.
27 Yıl önce, 1995 yılında, Antalya Lisesi mezunu 50 arkadaşımızın bir araya gelerek kurdukları ve bugün itibariyle halen varlığını büyük bir onurla sürdüren ANTALYA LİSESİ VE MEZUNLARI VAKFI ALİV’in teşebbüsleriyle aynı zamanda vakıf üyesi de olan Mimar PELİN ÖNAL’ ın hiçbir karşılığı olmaksızın 3 (Üç) yıl süren çalışmaları neticesinde (Restorasyon ve Restitüsyon Projelerinin çizimi mevzuat sürecinin sonuçlandırılmasına müteakip) bahse konu tarihi binalarımızın restorasyonları gerçekleştirilmiş ve okul yönetimine teslim edilmiştir. Başta Antalya Valiliğimiz olmak üzere; İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Koruma Kurulu Temsilcileri, Vakıf Üyeleri ve emeği gecen herkese teşekkürü borç biliyoruz.
Yine o yıllarda Millî Eğitim Bakanlığınca 29 Ekim 1992 Tarihli talimata istinaden, “Türkiye genelinde tarihi misyona sahip liseler bünyesinde “o ilin eğitim tarihi ve kültürünü gelecek nesillere anlatan, milli, manevi mahreçli mesajlar verme özelliğine sahip eğitim müzeleri kurulması, oluşturulması” talimatına dayalı olarak bahse konu binamızda “Cumhuriyet Eğitim Müzesi” kurulmuştur. Bugün kapsamı genişletilerek yeniden düzenlenen sergi odaları ile, izleyenlerin beğenisini kazanacak olan materyal ve fotoğrafların, metinli baskılarının da yer aldığı müzemiz, GELİŞTİRİLEREK VE ZENGİNLEŞTİRİLEREK önümüzdeki haftalarda, Antalya’da öğrenim gören tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize Antalya’da yaşayan ve bulunan herkese kapılarını açmış olacaktır.
Antalya Kent Araştırmaları Merkezi Sözlü Tarih Araştırmacısı Göktuğ Özgül’ün, okulumuza ait fotoğrafları ve hikayeleri ile Lisemize ait resimler ve posterlerin yer alacağı sergimizi, Sayın Valimizin (Tensip buyurmaları halinde) teşriflerinde, İl Milli Eğitim Müdürümüz ve Antalya halkının katılımıyla icra etmek istiyoruz…
Çok uzun bir süredir; okulun restorasyonu, covid19 pandemisi ve sergileme düzeni için oluşturulacak malzemenin temininde yaşanan ekonomik nedenler, müzemizin açılışını geciktirmiştir. Büyük bir çoğunluğu mezunlarımızın desteği ile tamamlanan sergi odalarının düzenlenmesi tamamlanmıştır. Milli Eğitim Müdürümüz sayın Emre ÇALIŞKAN ve sayın Valimiz Ersin YAZICI’NIN rehberliği ile açılışımızı gerçekleştirmek için sabırsızlanıyoruz.
“İdadi ve Sultani” olarak 125 yıl önce eğitim hayatına başlayan daha doğrusu kazandırılan yuvamız, tescilli tarihi binalarıyla birlikte kentimizin incisi konumundadır. Ancak Antalya Lisesi, bulunduğu konum itibariyle pek çok diğer resmi kurumlarca, “okulun tarihi yapısı ve ambiyansının, kendilerine daha çok yakışacağı, daha uygun olacağı” gibi yakıştırma ve bahanelerle.-makam odası, yeni hizmet binası, misafirhane , kent müzesi, misafirhanesi , Dış İşleri Bakanlığı Antalya Temsilciliği gibi çeşitli şekillerde kullanılmak üzere – maalesef sürekli gündeme getirilmiştir.
125 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP BİR EĞİTİM ÇINARININ BU ŞEKİLDE GÜNDEMDE TUTULMASI” ANTALYA LİSESİNİN ÖĞRENCİ ÖĞRETMEN VELİLERİ VE BİNLERCE MEZUNUNU DERİNDEN YARALAMAKTADIR.
Eğitimin tarihi misyonu ile bağdaşmayan bu tür teşebbüsler ve yaklaşımlar karşısında “ALİV” olarak başta mütevazi bir eğitim vakfı olmanın gururu sorumluluğu içerisinde, yasalar ve mevzuatı çerçevesinde, bu ulu çınarın huzurunu, güzelliğini, misyonunu incitmeden, devlet büyüklerimizin hassasiyet ve duyarlılıklarını bekleyerek, konuyu kamuoyunun gündeminde tutmaya çalışacağımızı saygıyla arz etme isteğimizi” ifade ediyoruz.
Valiliğimizce 2019 yılında restore edilen büyük tarihi binamız Olgunlaşma Enstitüsünün talebi ile Sanat Merkezi yapılmak üzere talep edilmektedir. Bu talep yüksek makamlara bildirilmiş ve il milli eğitim müdürlüğünden bu taleple ilgili şimdi görüş beklenmektedir. Talebin gerçekleşmesi halinin Antalya kamuoyunda ve Türkiye kamuoyunda doğru karşılanmayacağını düşünmekteyiz. Talep edilen binayı, öğrencilerimiz, personelimiz, öğretmenimiz ve mezunlarımızla sürekli olarak kullanmaktadırlar. Bu binada resim, müzik atölyesi, öğretmenler odası, resim sergi salonu ve okul müzesi ve diğer eğitimle ilgili odalarımız bulunmaktadır. Antalya Lisesi binalarının başka kurumlara tahsis edilemeyeceğini bilmekteyiz. Bu tür söylentilere ve gelişen olumsuz duruma desteğimiz Antalya Lisesi‘nden yana tamdır.
Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı olarak müzemizin açılışından sonra gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz diğer önemli iki projeyi sürdürmek için, çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bunlardan bir tanesi mezunların bilgilerini içeren mezunlar kitabımız ve mezunumuz Ahmet Hamdi Tanpınar adına yakışır bir “Tanpınar Kütüphanesi” oluşturmak olacaktır.
Vakfımız, 1995 yılında okulumuzun 50 mezunu tarafından kurulmuştur. Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda; Antalya Lisesi öğrencileri olmak üzere, üniversitede öğrenim gören başarılı öğrencilerinin eğitim, öğretim ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında her türlü maddi ve manevi yardımlarda bulunmak üzere kurulan vakfımız bu gün 27 yaşındadır. Kuruluşundan bugüne mezunlarının desteği ile lisemizden mezun olan ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine burs desteği sağlamaktadır. Yine mezunlarının buluşması, için her yıl geleneksel piyaz etkinliğimiz okul bahçesinde yapılmaktadır. Abdi İpekçi Caddesi, Tayhan Apt. Daire No:9 Antalya adresinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Vakıf üyeleri Antalya Lisesi mezunları olarak, tarihi yerleşkemizde, okulumuzun eğitim hayatına katkılarının devamı için nöbettedir.”
ANTALYA LİSESİ
Antalya’nın ilk mimarı, şair rahmetli Tarık Akıltopu bir şiirinde şöyle anlatıyor;
“Kapısından
Kimler geldi, kimler geçti
Uzun seneler,
Antalya çocuklarına
Feyz verdi.
Dokuzyüzotuzbeşlerde,
Tabiatçı tekkanattı,
Felsefeci Nargöbekti.
Şimdi hepsi rahmetli.
Hey gidi Antalya Lisesi hey,
Biz eskidik
O, eskimedi.”
http://www.fullantalya.com/egitimin-asirlik-cinari-antalya-lisesi/
http://www.fullantalya.com/antalya-lisesi-resim-ogretmeni-filib-efendi/