Phaselis’e Dokunma!
|“Bakir kalmış son koylarımıza birlikte sahip çıkabiliriz. Phaselis hepimizin”
SEHER ÖZEN KARADENİZ
Bahar geldi. Çiçeklerin açma, bülbüllerin ötme zamanı diyor doğa takvimi. Phaselis’in antik çiçekleri; Phaselis Orkidesi, Kemer Orkidesi; antik kent ve çevresinde yetişen endemik Çıralı Sığırkuyruğu; kıyı şeridinin vazgeçilmez endemik bitkilerinden Likya Çayı, Kemer Anızotu ve daha niceleri de çiçek açtı ya da açmak üzere.
Antalyalı STK’lar yaklaşık iki aydır Phaselis’e gidip geliyor. Açan çiçekleri görmeye değil, Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle antik kentte gerçekleştirilen projenin verdiği/vereceği zararları an be an kayıt altına alıp paylaşmak ve projenin durulması için. Onlardan biri de -daha projenin başında oluşan bir nevi öncü STK diyebileceğimiz- Phaselis’e Dokunma Hareketi.
Phaselis’e Dokunma Hareketi, yaklaşık iki ay önce Phaselis Antik Kenti’ne bitişik Bostanlık Koyu ile kuzeydoğusundaki Cennet Koyu’nda yapımına başlanan halk plajı ve günübirlik tesislerin inşaatına, doğa aktivistleri ve bölge halkıyla birlikte daha ilk günden itiraz etmişti. Sosyal medya aracılığıyla inşaat alanından gün gün paylaştıkları görüntüler, alanda gerçekleştirdikleri basın açıklamaları, çöp toplama etkinliği, change.org’da devam eden “Phaselis’e Dokunma” imza kampanyasıyla konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirirken merkez medyaya kadar da seslerini duyuran bir hareket oldular.
BAKANIN TEK SÖZÜYLE PROJE DEĞİŞTİRİLDİ
Tüm itirazlara rağmen sürdürülen çalışmalarla ilgili son gelişmeleri Phaselis’e Dokunma Hareketi sözcülerinden Deniz Soyarslan’dan dinledim.
Soyarslan sohbetimize Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Habertürk’te Kübra Par’ın ‘Açık ve Net” programına katılımı sonrasındaki süreci değerlendirerek başladı. Programda Bakan Ersoy’un açıkladığı projenin, uygulanan projeyle ilgisi olmadığının altını çizen Soyarslan ayrıca 1. derece sit alanında uygulanmakta olan projede, Bakanın tek sözüyle değişiklik yapıldığına da dikkat çekti.
“Bakan Ersoy dedi diye yeni bir proje olmadan sahile yakın kısımdaki betonlar kırıldı. Üstelik de projede görevli arkeologların iş bitiminde, gece gerçekleştirildi. Oysa ki sit alanında gerçekleştirilen kırma ve söküm için de Koruma Kurulu’ndan izin alınmalıydı. Hal böyleyken arka tarafa yapılmakta olan inşaatlar da sürüyor. Son olarak 30 Mart’ta 2 metre derinliğinde foseptik çukuru açıldı. “
PROJE REVİZE TOPLANTISI SON DAKİKA HABER VERİLDİ
Kasım ayından beri, Phaselis’te yapılması planlanan projenin konuşulacağı Koruma Kurulu toplantılarının kurumun web sitesinden duyurulmadığına dikkat çeken Soyarslan, 30 Mart tarihinde gerçekleştirilen ve son dakika Phaselis Projesi’nin de dahil edildiği toplantı davetinin de ilgili kişi ve kurumlara 29 Mart günü mesai bitiminden 10 dakika önce gönderildiğini söyledi. Soyarslan; “Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’na ben haber verdim” dedi. Phaselis’te sürdürülmekte olan bakanlık projesine yükselen itirazlar üzerine, yapılacak revize projenin konuşulacağı toplantının, ilgili kişi ve kurumlara son dakika haber verilmesini ise; “Gizli saklı bir revize dosyası girdi ve onay adlı” şeklinde değerlendirdi.
İtirazlarına rağmen proje ile ilgili bir yürütmeyi durdurma kararının henüz çıkmadığını hatırlatan Soyarslan; “davacı olduğumuz için revize projeyi görme hakkımız var. Ancak göremedik” dedi.
Önceki gün koyları ziyaret eden Soyarslan çalışmaların devam ettiğini, alanda WC, büfe , duş ve kabinlerin, su deposunun yerlerinin belirlendiğini gözlemlediğini paylaşarak: “Büfe bir işletmedir. Koruma için olmak zorunda değildir. Bugün büfe yarın kafeterya, masalar, sonra bir buzdolabı daha sonra biraz genişletme, sonra da şezlonglar. Bu böyle uzar gider. Şimdi kazanılmış koyu yarın daha beter ederler. Bu cennet koyların ticarethaneye çevrilerek, aynılaştırılmasını kabul etmiyoruz” diye konuştu.
PHASELİS KORUMA ÇALIŞTAYI YAPILACAK
Phaselis’e Dokunma Hareketi olarak, gelinen noktada projenin derhal iptal edilmesini, Alacasu Cennet Koyu’nda ve Bostanlık Koyu’nda inşaa edilen tüm yapıların antik alana daha da fazla zarar verilmeden uzmanlar tarafından yapılacak yıkım planları eşliğinde kaldırılmasını ve uzmanlarca belirlenecek koruma-kullanma planları doğrultusunda, alandaki tüm doğa bileşenlerinin faydasına olacak şekilde kullanıma açılmasını istediklerini belirten Soyarslan, proje iptal edilmez ise revize projenin yapılacağının garantisinin de olmadığının altını çizdi.
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’nun desteği ile Kemer’de 15-16 Nisan 2023 tarihleri arasında “Doğal ve Kültürel Miras Yönetimi” başlıklı bir çalıştay yapılacak.
Soyarslan, çalıştayla Phaselis Antik kenti ve çevresinin korunmasına ilişkin problemlerin giderilmesi, koruma-kullanma esaslarına ilişkin sorunların çözülmesi konusunda deneyimli bilim insanları ile bir araya gelerek ‘Nasıl Bir Koruma Planı Yapılmalı?’ sorusuna cevap arayacaklarını söyledi. Çalıştay sonrasında bir rapor hazırlayacaklarını ve kamuoyu ile paylaşacaklarını açıklayan Soyarslan; “Niyetimiz Phaselis Antik kenti çevresinde Bostanlık ve Alacasu Cennet Koyu’nda; doğanın tüm bileşenlerinin yaşam hakkını koruyan bir koruma-kullanma çerçevesi oluşturmak” dedi.
“KAMUOYU DESTEĞİ GÜÇ VERİYOR”
Phaselis’e Dokunma Hareketi sözcülerinden Deniz Soyarslan’ın bir de isteği var: “Koylara gelip tepkilerini ifade edemeyen doğaseverler ‘Phaselis’e Dokunma Hareketi’nin “phaselisedokunma” adlı sosyal medya hesaplarını takip ederek paylaşımlarımızı yaygınlaştırabilir, Change.org’daki kampanyamıza imza desteği verebilirler. Daha fazla imza hareketimize güç verecektir.
Bakir kalmış son koylarımıza birlikte sahip çıkabiliriz. Phaselis hepimizin.”