Sağlıklı Yaşlılık için En Kolay En Ulaşılabilir: Akdeniz Diyeti

 

Diyetisyen Türkan Damla Ataç Öztürk’ün kaleminden…

Yaşlılık hem bireysel hem de ülkemiz ve dünyamızın yüzleşmek zorunda olduğu doğal bir gerçek. Ülkemizde 2022 TÜİK verilerine göre nüfusun %9,9’unu 65 yaş ve üzeri oluşturuyor. Dünyada iste 2050 yılına kadar yaşlı sayısının 2 katına çıkacağı öngörülüyor. İnsanlığın yaşam beklentisi seneler geçtikçe uzuyor, uzun bir ömür yaşarken kişilerin sağlıklı bir yaşlılığı atlamaması gerekiyor.

Hepimiz yaşlanacağız, yaşlılığa hazır mıyız?

Nereye bakarsanız bakın, kimle konuşursanız konuşun en sağlıklı beslenme modelini sorunca karşınıza hemen Akdeniz Diyeti gelecektir. Öyle ki, Akdeniz Diyetini benimsemiş ülkelerde kronik hastalıkların daha az görüldüğü ve daha uzun yaşam beklentisi olduğu belirtilmektedir. Temel yağ kaynağı olarak kullanılan “soğuk sıkım/naturel sızma” zeytinyağı, bol bol taze sebze, meyve ve tam tahıl tüketimi, haftada 1-2 porsiyon balık tüketimi, süt ve süt ürünlerinin tüketimi, daha düşük doymuş yağ ve kırmızı et tüketimiyle beraber ölümlerle en çok ilişkilendirilen kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, kanser, Alzheimer ve demans gibi bilişsel fonksiyon bozuklukları, kemik ve eklem hastalıklarından korunulmasında yardımcı oluyor. Aynı zamanda işlenmemiş ürünlerin sık tüketimiyle alınan yüksek vitamin, mineral, polifenoller, vitamin öncülü maddeler DNA’mızın da daha genç kalmasını sağlıyor. Yani yaşlandıkça hala enerjik ve özgür olmanın yolları var ve Akdeniz kıyılarında sağlık dolu Akdeniz besinlerine ulaşmak oldukça kolay.

Sağlıklı yaşlılık için basit birkaç öneri;

  • Yağınızı soğuk sıkım zeytinyağı tercih edin. Hekim veya diyetisyeninizce aksi söylenmedikçe 1 tatlı kaşığı soğuk sıkım zeytinyağını mutlaka salatalarınıza ekleyin, ısıl işlem görmemiş zeytinyağı en sağlıklısıdır.
  • Her gün menünüzde mutlaka bir mevsim sebzesi olsun.
  • Taze mevsim meyvelerini aşırıya kaçmadan mutlaka tüketin.
  • Yoğurt, kefir gibi fermente süt ürünlerini tüketmeye çalışın.
  • Beyaz pirinç, beyaz ekmek, makarna gibi rafine tahılların yerine bulgur, karabuğday, tam buğday unlu ekmek gibi tahılları tercih edin.
  • Haftada en azından 2 porsiyon balık tüketmeye çalışın.
  • Alkolden mümkün olduğunca uzak durun. Ancak haftada 1-2 kadeh kırmızı şarabın sağlığa olumlu etkileri olabilir:))

Not: Son olarak sağlıklı bir yaşam için aile hekiminize yılda 1-2 defa uğramayı unutmayın.

 

 

Diyetisyen Türkan Damla Ataç Öztürk kimdir?

Kalbiyle Antalyalı, klinik beslenme ve gıda güvenliği alanlarının yanında klasik pilates ile de ilgilenen diyetisyen. Mülkiyeli.

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir