Kırcami’de Narenciye Ağaçları “Uçuyor” Mu?
|Blogumuz açıldığı günden beri en çok dile getirdiğimiz konuların başında, Antalya’da başta kentin sembolü olarak gösterilen portakal ağaçları olmak üzere narenciye bahçelerinin azalması geliyor. Dilimiz döndüğünce bu konuya dikkat çekiyor, yerel yönetimlerden acil önlemler almasını istiyoruz. Mütevazi bir blog olarak, yerel basından da bu konu başta olmak üzere kentsel konulara daha fazla önem vermelerini istiyoruz.
Antalya’da kentsel konulara duyarlı bir çok gazeteci var. Salih Karadağ bunlardan biri. Karadağ ağabeyimiz, 18 Ağustos 2011 Körfez Gazetesi’ndeki köşesinde, tam da bizim söylemekten dilimizde tüy bitirdiğimiz bir konuya, portakal ağaçlarının giderek azalması konusuna dikkat çekiyor.
Teşekkürler Salih ağabey, kaleminize sağlık diyor ve bu tip yazılarınızın devam etmesini diliyoruz.
Gazeteci Salih Karadağ’ın Narenciye ağaçları “uçuyor” mu? Başlıklı yazısı şöyle;
“Narenciye ağaçları her geçen gün hızla tükeniyor mu ne…
Kırcami’de…
Plan sorunu sürdükçe, sürüncemede kaldıkça ağaçlara oluyor olan. Öyle anlaşılıyor, öyle görünüyor…
Gazetelere yansıyan bir tepe fotoğrafına dikkatlice baktım, sanki Kırcami’de bundan üç yıl önce çok daha fazla narenciye bahçesi varmış gibi geldi bana…
Yanılıyor olabilir miyim?
Sanki plan tartışıldıkça, konuşuldukça limon, portakal, mandalina ağaçları kurban ediliyor istenen beton bloklar için…
Önlem alan oldu mu?
Yani ilgililer ve yetkililer Kırcami’nin meyve bahçeleri konusunda tespitler yapıp belgeleriyle dosyaladılar mı?
Dilerim dosyalamamışlardır. Dosyaladılarsa kimin hangi ağaca, kaç ağaca kıydığı gün gibi ortaya çıkar ve bal gibi de cezayla karşılaşırlar. Plan sıkıntısı Antalya’nın nefes aldığı güzelim narenciye bahçelerinin gün be gün yok edilmesine sebep olabilir mi?
Kırcami’ye plan tamam ama Antalya’nın çıkarları korunarak bir plan…
Antalya yaşanılabilir bir kent olmalı. Konut alanı elbette ama yayılarak değil dikilerek düşünülmeli. Gökyüzüne kat yükseltilmeli… Antalya’da dikkate alınması korunması gereken Kırcami gibi daha kaç bölge var…
“Bu şunu dedi, o onu dedi”yi bir kenara bırakarak, Kırcami planının, kişilerin rantına değil kentin rantına hizmet etmesini sağlamak akılcı yoldur…
Hem Antalya kazanır, hem de prestij bölgesi olarak Kırcami…”
Sn. admin Allah aşkına kırcamide portakal ağacımı kaldı. portakal mı oluyor susuzluktan bütün ağaçlar kuruyor. sen arıkları kurut 12 kat binaları yanına koy gölgede susuz tarım bekle. portakal ağaçlarına olan bu hassasiyet kemerde neden gösterilmedi. yada altınkumda ki çam ormanlık alanlara. sadece popülist yaklaşımla doğa tarım olmuyor.doğaya saygıysa sonuna kadar gidelim ancak insanların kendi tapulu ( işgalci değil) mallarında portakal kesme diyemezsiniz. ister şeftali eker ister portakal. kırcamide tarım kalmadı maydanoz ve tereden başka hiç bir sebze meyve olmuyor. toprak ilacı yiye yiye ölmüş zaten baştada söyledim su yok. olamayan tarıma gösterilen saygı birazda empati yoluyla yerli halka gösterilse bence daha faydalı projeler ortaya çıkaiblir. iki kardeş birinin toprağından imar geçmiş 15 sene önce dönüme 10 daire almış diğeri maydanoz tere yetiştirmeye çalışıyor ve ona deniliyorki sen tarım yapacaksın portakal yiyeceğin akdar çıkarsada idare et işte. empati yapmak zor değil iki dakikanızı ayırın. Saygılar