Çıralı’da Yıkım Tedirginliği!

Çıralı, tertemiz denizi, kumsalı, Caretta Caretta kaplumbağaları, antik kenti, efsanevi sönmeyen ateşi, restoranları, hesaplı konaklama tesisleri, yürüyüş parkurları, misafirperver insanları ile sadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin en popüler tatil destinasyonlarının başında geliyor.

Antalya’nın Kemer İlçesi Ulupınar Mahallesi’ne bağlı Çıralı sakinleri, yıllardır bitmeyen imar planı sorunu nedeniyle tedirgindi. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 23 Aralık’ta yaklaşık 600 dönümlük alanda iş yeri ve evlerin yıkımına başlanacağının tebliğ edilmesi yöre halkını isyan ettirdi. Ve tabiki Çıralı ile gönül bağı olan yüzbinlerce Çıralı sevdalısını.

Çıralı’daki mütevazi tesislerin yıkıldıktan sonra, bölgede bol yıldızlı otellerin yapılmasından endişe ediliyor.

Mahalle Muhtarı Salih Sarıca, 23 Aralık’ta Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yaklaşık 600 dönümlük alanda iş yeri ve evlerin yıkımın başlatılacağının kendilerine bildirildiğini açıkladı.

Yıkımı durdurmak için internette imza kampanyası başlatan Muhtar Sarıca “Biz bu yıkımı vatandaşlarımız ve halkımız olarak kabul etmiyoruz. Çünkü yıllardır burayı biz koruduk. Bu denizi, carettaları, kum zambaklarını ve bu bölgedeki her şeyi biz koruduk.  Buralar bu insanlara atasından dedelerinden kalmış” diyor.

LİKYA YOLU’NU KEŞFEDEN YAZAR CATE CLOW: ÇIRALI’DA BÜYÜK OTEL GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Likya Yolu’nu keşfeden Likya Yolu Kitabı yazarı Cate Clow, sosyla medyadan yayınladığı mesajla Çıralı’daki vatandaşlara destek verdi.

1989 yılından beri Çıralı ve Olimpos’a geldiğini, her yıl dünyanın dört bir yanından, özellikle yürüyüş için çok sayıda tatilcinin bölgeye geldiğini belirten Clow, “Bu sahili korumak için senelerden beri çalışıyoruz. Bu sahilde büyük bir otel görmek istemiyoruz” diyerek Çıralı halkına destek verdi.

2B ARAZİSİYKEN TEKRAR ORMAN OLARAK TESCİLLENİNCE SIKINTI BAŞLADI

Cumhuriyet Gazetesi’nde konuyla ilgili yayınlanan haber şöyle;

“20 bin yatak kapasiteli bungalov tarzı eko turizm ve eko tarım işletmelerinin, market ve restoranların faaliyet göstererek, 1500’e yakın kişinin istihdam edildiği alanda sorun yaklaşık 30 yıl öncesine dayanıyor.

1990 yılında alanın 2B arazisi olarak tanımlanmasına itiraz eden köylülerin açtığı davayla yaklaşık 600 dönümlük 397 numaralı parselin, 1994 yılında ne köylülerin ne de Orman Genel Müdürlüğü’nün mahkemeden talebi olmamasına karşın,  2B özelliği iptal edilerek,  tekrar orman olarak tescillenmesi, kararın itirazlar nedeniyle Yargıtay’a tanışıp 2005 yılında Yargıtay tarafından da onanmasıyla, Ulupınarlılar uzun zamandır yaşam alanları olan orman arazisinde işgalci konumuna düştü ve sıkıntılı günler başladı.

2005’te Yargıtay kararından sonra Çıralı köyken mahalleye dönüştü, kaymakamlık vasıtası ile işletme ruhsatları verildi, Çıralı’dan imar planları geçti.  Bundan sonra alanın yeniden 2B olması için açılan davalar devam etti, yargılamada yenileme davaları açıldı ancak usulen ve teknik olarak bu davalar reddedildi. Bu arada çıkarılan yıkım kararlarının uygulaması araya seçimlerin ve siyasilerin girmesiyle ertelendi.

2012’DE DE YIKIM EMRİ GELMIŞ, YIKIM EKİPLERİ ENGELLENMİŞTİ

2012 yılında Çıralı sahilinde orman arazisi üzerinde yapılan kaçak yapıların yıkılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın açtığı davanın sonuçlanmasının ardından, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı yıkım ekipler 4 pansiyonu kaçak oldukları gerekçesiyle yıkmak için bölgeye gitmiş, mahalle halkı, Antalya – Kumluca Karayolu’nda oturma eylemi yaparak ekiplerin geçişine izin vermemiş, yıkım ertelenmişti.  Mahalle sakinleri 23 Aralık’ta yıkım ekipleri geldiği taktirde yıkımın önüne geçmek için yine eylem yapacaklarını söylüyor.

TURİZME TAHSİS EDİLECEKSE BİZE TAHSİS EDİLSİN ÖNERİSİ

Ulupınar Mahallesi Muhtarlığı avukatı Umut Güneş “Ulupınar ’da ormandan bahsedemeyiz, burası meskun mahalleye dönüşmüş.  Kim dönüştürmüş, Orman Bakanlığı, Turizm bakanlığı, İçişleri Bakanlığı dönüştürmüş. Yapılması gereken tek şey var o da güncelleme kadastrosudur.  Ormanlık yerler varsa,  orman olarak tescil edilir. Orman niteliğini kaybetmiş arazi 2Bdir.  Buralarda bazı insanlar geçimini sağlamak üzere, yaşamak üzere yaşam alanları kurmuş olabilir. Devlet 2B arazilerini önce Hazineye sonra kişilere devredebilir.   Burası orman mı değil mi, orman vasfını koruyor mu korumuyor mu? Orman diyen varsa boşaltılsın ama orman vasfı kalmamış. 1990 yılında burası orman değil diyen de devletin kendisi.   Güncelleme kadastrosu yapılmıyorsa, ikinci bir çözüm daha var. Burayı işletme sahiplerine kiralayın. Tüm mahalle hissedar olarak ortak bir şirket kurar, bu şirket ihaleye girer ve yerele ihalede bir öncelik tanınır. Çözüm  üretilmek istenirse çözüm üretilir. Çözüm üreten halkın yanında olan bir devlet arıyoruz” diyor.

YIKILIP YENİ TAHSİSLERE AÇILACAK İDDİASI

Görüşlerini almak üzere ulaştığımız Çıralılı işletmeciler, alanın yıkılarak, Orman Genel Müdürlüğü’ne devredilip daha sonra da Turizm Bakanlığı’na  bu yıl verilen ormanları turizme tahsis etme yetkisiyle büyük sermaye sahiplerine işletilmek üzere kiralanacağı öngörülerini aktarıyor.  “Biz ekoturizm yapıyoruz. Bizim bütün tesislerimizin yapı kayıt belgesi var.  Herkeste Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği yapı kayıt belgesi var. Ahşaptan yapılar yapıyoruz, betonarme bile değil. Kaplumbağaları kum zambaklarını biz koruyoruz. Gönüllü arkadaşlarımız sahile ışık yaktırmıyor, kimseyi indirtmiyor. Biz burası için koruma planı da hazırlansın istiyoruz. Biz buranın betonlaşmasını istemiyoruz” diyorlar.

MİLLETVEKİLİ AYKUT KAYA: VATANDAŞLARIMIZLA İSTİŞARE EDEREK ÇÖZÜM YOLLARI ARAYIN

CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Kemer ilçesi Çıralı Mahallesi’ndeki yıkım kararı alınan bazı yapılara ilişkin 23 Aralık’ta tahliye kararı verildiğini belirterek, “Bir an önce yetkilileri davet ediyorum. Oradaki vatandaşlarımızla bir toplantı yapın, onların hakkını gözeterek bir çözüm yolu bulun.” dedi.

Kaya, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, kuşaklardır vatandaşların bu bölgede yaşadıklarını ve kendileri için ata toprağı olduğunu söyledi. Vatandaşlara zamanında yapılar için işletme ruhsatı ve yapı kayıt belgesi, elektrik, su ve internet aboneliğinin verildiğini anlatan Kaya, alınan kararla vatandaşlara “çıkın” denildiğini ve bunu kabul edemeyeceklerini ifade etti. Kaya, vatandaşların bölgeyi koruyup kolladığını belirterek, şunları söyledi:

“Dolayısıyla bu hatanızdan bir an önce dönmenizi tavsiye ediyorum. Koltuklarınızda oturmayın, gidin oradaki vatandaşlarımızla istişare edin, yerinde sorunları görün, vatandaşlarımızla istişare ederek çözüm yolları arayın. Bir an önce yetkilileri davet ediyorum. Oradaki vatandaşlarımızla bir toplantı yapın, onların hakkını gözeterek bir çözüm yolu bulun. Sizleri vatandaşlarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum. 23 Aralık’ta tahliyeye geldiğinizde milletvekili olarak Kemerli hemşehrilerimin yanında olacağım.”

İMZA KAMPANYASI

 

Çıralı’daki YIKIMI DURDUR!

Çıralı Muhtarı Salih Sarıca imza kampanyası başlattı. Sarıca’nın kampanya sayfasındaki görüşleri şöyle;

“Planlanan yıkımlar acilen durdurulmazsa, yüzlerce Çıralı’lı evsiz kalacak ve bahçelerdeki binlerce ağaç kesilerek bir doğa katliamı yaşanacak.

Yanartaş ve deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapan Çıralı, doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Türkiye’nin önemli ekoturizm alanlarından biridir.

Bölge halkının doğayı ve deniz kaplumbağalarını koruyan tutumları, aynı zamanda betonlaşmaya karşı yaptıkları eylemler sayesinde Çıralı, bu güne kadar doğal ve bakir kalabilmeyi başarmıştır.

Çıralı’nın neredeyse yarısı, 1990 yılından itibaren 15 yıl boyunca 2B statüsünde kaldı. Daha sonra uzun mahkeme süreçlerinin sonucunda da içinde bine yakın insanın yaşadığı yaklaşık 600 dönümlük bu yerleşim alanı 2005 yılında tekrar Orman statüsüne çevrildi.

20 yıldır huzursuz bir şekilde Orman statüsünün getirdiği zorlukları yaşayan bölge halkı, 2B tapusunu alma ümidiyle beklerken, YIKIM KARARI şokuyla sarsıldı!

Şu anda yıkım yapılmak istenen alanın ORMAN VASFIYLA HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR, yani ormanlık bir alan değil BİR YERLEŞİM ALANIDIR.

Bahsi geçen bölgede yıllardır köyün ticari tesisleri, yerleşim alanları ve turistik tesisleri bulunmaktadır.

23 Aralık 2024 tarihinde planlanan yıkım olması halinde YÜZLERCE İNSAN evsiz kalıp  SOKAĞA ATILACAK, bahçelerindeki BİNLERCE AĞAÇ KESİLECEK ve tüm yıkım masrafları da burada oturan mağdur insanlara ödetilecektir.

Toprak, üzerinde yaşayanlarla değerlidir ve burada söz konusu olan büyük sermaye ve arazi sahibi olanlar değil, kendi emeği ve sınırlı bütçeleriyle evlerini/bahçelerini yapmış halktır.

İnsanlık namına, bölgeye bu kadar emeği geçmiş yerel halkı evlerinden etmeyeceğinizi ve binlerce ağacı keserek doğayı tahrip etmeyeceğinizi umuyor ve YIKIM KARARININ İPTALİNİ İSTİYORUZ.

Yeni bir kararname ile 397 nolu parselin Orman statüsünden, tekrar 2B statüsüne dönüştürülerek, halihazırda içinde yaşayan Hak Sahipleri’ne 2B tapularının verilmesini rica ediyoruz.

Çıralı halkı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız’dan, Devlet büyüklerimizden bu konuyla ilgili acilen destek bekliyoruz.”

Çıralı Muhtarı Salih Sarıca

 

İmza Kampanyasına katılmak için:

 

 

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir