Likya Yolu Yürüyüşü
|Antalya’dan başlayıp Fethiye’de sona Likya Yolu’nun yurt içi ve yurt dışında tanıtımı için ATAV tarafından hazırlanan 40 dakikalık “Işık Ülkesi Likya Yolu” adlı film, Kaleiçi’ndeki Suna İnan Kıraç Müzesi’nde düzenlenen toplantı ile tanıtıldığını önce twitter’dan öğrendik, sonra yerel medya’dan takip ettik.
Bu güzel çalışmanın Antalya turizmine büyük katkısı olacağı kesin. Biz de “Antalya’da Mutlaka Yapılması Gereken 100 Şey” listemize Likya Yolu Yürüyüşü’nü ekliyoruz.
Likya Yolu:
Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotasıdır. 3 bin yıllık eski bir ticaret yolu olup 1992 yılında çalışmalarına başlanılan Likya yolu 1999 yılında Kate Clow tarafından hizmete açılmıştır.
İngiliz Sunday Times gazetesi tarafından dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilir. Parkur üzerinde yer alan Gelidonya Feneri manzarası 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası seçilmiştir. Ayrıca dünya üzerinde bir geminin tamamının çıkarılabildiği ilk su altı kazısı bu bölgeden görülebilen Amerikan Koyu’nda yapılmıştır.
Parkur üzerindeki yerleşim birimlerinde konaklama olanağı mevcuttur. Parkurun tamamı işaretlenmiş olup sponsor kuruluşlar ve gönüllüler tarafından bakımı yapılmaktadır.
Fethiye Ölüdeniz’den başlayarak Faralya köyü,Kelebekler Vadisi,Kabak koyu,Yedi Burunlar. Sdyma, Pınara, Letoon, Xanthos antik kentleri,incecik kumlarıyla Patara’da birinci bölümünü tamamlar. Toplam uzunluğu 509 kilometre olan bu yolun ikinci bölümü ise Antiphellos, Apollonia, Simena, Kekova, Myra, Limyra ve yüzyıllardır sönmeyen ateşiyle Yanartaş,Olympos antik kentinden sonra Antalya’da son bulmaktadır.Bu yol uluslararası standartlarda işaretlenmiştir.Üst üste kırmızı beyaz işaretler doğru rotayı gösterir. http://tr.wikipedia.org/wiki/Likya_Yolu
Yürüyüşçü Notları:
*Likya Yolu’nu tek seferde yürümek yaklaşık 30 gun sürüyor .
*Yaz aylari dogal olarak cok sicak oluyor ve su bulmak oldukca zor.
*Yüryüş için en uygun aylar: Nisan-Mayis, Eylul-Kasım.
*Parkurlar 4-5 ya da 8-10 saatlik.
*Demre – Finike arasında iki gun boyunca insana rastlamak pek mumkun olmuyor.
*Yol boyunca 52 Likya Kenti’nin 19’undan geçiliyor.
*Yolun coğrafyası, deniz kenarından yaklaşık 2300m olan Tahtalı Zirvesine kadar degişiyor.
*Yol boyunca Garanti Bankasının sponsorluğunda yapılmış levhalara rastlamak mümkün.
Daha detaylı yürüş bilgileri için aşağıdaki blogları da ziyaret edebilirsiniz;
Güzel yazı fakat çalıntı gibi görünüyor… Kopyala, yapıştır gibi. Saygılar!
Can Bey; Likya Yolu Yürüyüşünü “Antalya’da Mutlaka Yapılması Gereken 100 Şey” listemize eklerken Likya Yolu hakkında genel bilgiyi yazıda da belirttiğimiz gibi wikipedia.org adresinden; Yürüyüşçü notlarını da ekşi sözlükten alırken meraklısı için de kapsamlı blog adreslerini zaten belirttik. Yazı kopyalama değil toplamadır… Saygılar!
Çok güzel bir makale olmus. Paylasiminiz için çok tesekkürler. Esimle bende Likya yoluna cikmak istiyoruz bu sene.