Harabe Binalar Turistlerin Yeni Keşfi
|
Boş ve akıbeti bilinmeyen binalar Antalyamız da olduğu gibi aslında dünyadaki bir çok şehirde karşılaşılan bir durum. Kent yöneticileri bu binaların akıbetleri için kamuoyuna projeler, planlar, kaynaklar, ahkamlar, öneriler sunarlarken birileri bu binaları “keşif turu” şeklinde değerlendirmeyi başarmışlar.
İphone ve İpod için geliştiren “Abondoned” uygulaması ile insanlar dünya üzerinde bulunan boş binaları keşfetmek için her türlü öneri ve bilgiyi ediniyorlar.
Uygulama boş binaları modern zamanların harabeleri ve zihinsel huzurevleri olarak tanımlıyor. Kullnılmayan eğlence parkları, unutulmuş oteller, eski hastaneler, ürkütücü ve hayalet kasabalar merkalılarına öneriliyor.
“Abondoned” terk edilmiş yerlerin listesini, koordinatları, resimleri ve daha önce gezen kaşif yorumları ile birlikte sunuyor. Belki de evinizden iki bina uzakta bulunan yıllardır önünden bakmadan geçtiğimiz binalar dünya üzerindeki meraklı bir çok kullanıcı için bir hazine olabilir.
Kim bilir belki ilerleyen zamanda Dünya’nın en çok turist ağırlayan kentlerinden biri olan Antalya tarihi kalıntı ve mekanlarıyla olduğu kadar modern zaman harabeleri ile de merak oluşturup harabe kaşifleri için bir destinasyon olup Abondoned’de yerini alır.
Tamamlandığı vakit ülkenin en yüksek 10 binasından biri olan İl Özel İdare binası, bu konuda en iyi örneklerden biri olsa gerek. (Ankara’daki Emek İşhanı da yapısal problemleri bulunmamasına rağmen ayrı bir örnek.)
10 yıldır binaya bir müdahalede bulunulmadığına göre bunun yasal engellerden öte bir sebebi olmalı. Binanın nasıl yıkılacağı henüz belirlenememiş olabilir.
Andızlı mezarlığın arkasında Menderes Türel döneminde Büyükşehir Sarayı olarak yaptırılan ama kullanılmayan Büyükşehir’e ait binada Antalya’daki harabelere güzel bir örnek. Topçular’ın çaprazında Akay işmerkezinin arkasında ANTBİRLİK’in metruk yapıları var. eski Özel İdare binasını saymıyorum bile. Ayrıca Kaleiçi’nde çok sayıda metruk yapı var.