Bürokrasiyi Twitter’la Yenmek

Geçtiğimiz günlerde ntv.com.tr’de yayınlanan bir haber sosyal medyanın yerel yönetimlerde nasıl etkin kullanılabileceğinin güzel bir örneği oldu.

Habere göre İspanya’nın Granada kentine bağlı 3 bin 500 nüfuslu bir kasaba olan Jun’da yaşayan halk, Twitter’ı hayatın her alanında kullanarak, günlük işlerini hem hızlandırıyor hem de karşılaştıkları problemleri yetkililere hızlı bir şekilde iletmenin rahatlığını yaşıyordu. Kasabada belediye, polis, hastane gibi kurumların hepsinin ayrı birer Twitter hesabının olduğu belirtilen haberde, yetkililer hesaplara gelen talepleri hemen karşılayarak hızlı bir şekilde çözüme gidebiliyorlarmış.

Twitter kullanılarak çözülen en hızlı problem ise bozuk bir sokak lambasının tamiri. Bir vatandaşın lambanın fotoğrafını çekip paylaşmasının üstünden sadece 3,5 dakika geçmesinin ardından lamba tamir edilmiş. 330 bin takipçili Jun Belediye Başkanı Rodríguez Salas Twitter’ın önemini “Sosyal ağlar karşılaştığımız anlık problemlerin çözümünde mükemmel bir araç olarak tanımlamış. Twitter sayesinde İspanya’da ağır işleyen bürokrasiyi kırmayı başardıklarını da sözlerine eklemiş.

Hemen ‘bizim belediyelerde bu işleri sosyal medyadan halledebiliyorlar’ dediğinizi duyar gibi oluyoruz. Lakin bizim belediyelerimizin sosyal medya etkileşimlerinde de yeni bir bürokrasiye (buna sanal bürakrasi diyoruz) doğru bir gidişat görüyoruz. Çünkü belediyelere mahalleyle ilgili sosyal medyadan bir şikayette bulunduğunuz zaman duruma müdahale etmek yerine ilk olarak insanların iletişim bilgileri talep edilmekte. Bu da meşhur Türk tipi bürokrasisinin sanal alemde de mi bizi rahat bırakmayacak sorusunu akla getiriyor.

1 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir