Akdeniz’de Bir Doğa Harikası: Sulu Ada
|Sulu Ada, tüm Akdeniz’de başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz güzellikte, bakir ve sakin bir ada. Adrasan ile Gelidonya Burnu arasında kıyıdan yaklaşık 1,5-2 kilometre uzaklıktaki bu küçük ada, Antik çağda “Krambusa” adı ile anılıyormuş.
Üzerinde yerleşim alanı yok. En önemli özelliği tatlı su kaynağı barındırması. Çağlar boyunca denizciler için önemli bir su kaynağı olmuş. Soğuk suyunun şifalı olduğuna inanılıyor. Bir rivayete göre bu sudan içenlerin böbrek taşları dökülüyormuş.
Ada çevresinde çok sayıda sualtı mağarası var. Kuşlar ve deniz canlılıları için çok önemli bir yaşam alanı. Güney ve kuzeyinde iki kumsalı var. Her iki kumsal da, çoğunlukla beyaz çakıl taşlarından oluşuyor. Aralardaki siyah çakıltaşları kumsalı, Türkiye’nin diğer kumsallarından benzersiz kılıyor.
Adanın önündeki deniz akvaryum gibi pırıl pırıl. Dipteki irili ufaklı balıkları saymak mümkün.
Sulu Ada’ya Adrasan’dan tur tekneleri ile gidebilirsiniz. 8 ile 50 kişi arasında yolcu taşıyan tekneler kişi başı ortalama 25 ile 50 Tl arası para istiyor. Kalabalık bir aile iseniz ve tur tekneleri rakamlarını pahalı bulursanız daha hesaplı olan balıkçı teknelerinden birini kiralayabilirsiniz. Adrasanlı balıkçıların oldukça misafirperver ve gözü tok olduğunu söyleyebiliriz. Bir balıkçı teknesi ile tüm gün boyunca, sadece Sulu Ada’yı değil, civardaki başka koyları da 150 TL’ye gezebilirsiniz.
Doğa harikası Sulu Ada’ya yolunuz düşerse lütfen bulduğunuz gibi bırakmaya özen gösterin ve eşsiz güzellikteki çakıltaşlarından hatıra olarak bile olsa almayın.