Alternatif Turizm Rotası: Isparta Gül Bahçeleri
|Seher Özen Karadeniz
Ülkemizde alternatif turizm rotalarına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Son yıllarda özellikle bahar ve yaz aylarındaki gül ve lavanta hasadını alternatif turizmin bir parçası olarak konumlandıran bir kent var: Isparta.
Pandemi öncesinde Lavanta bahçeleri ve buna bağlı olarak Lavanta Turları’yla ön plana çıkan Isparta’nın Kuyucak Köyü’nün ardından, belki yıllar öncesinden başlatılmalıydı diyeceğimiz Gül Hasat Festivali ile de Ardıçlı Köyü konuşulur oldu. Konuşulmanın da ötesinde yerli ve yabancı turistlerin günübirlik turlarla hasada katıldıkları iki lokasyon olarak öne çıktılar.
Her ne kadar birçok yurt içi ve yurt dışı gezinin sınırlı koşullarda yapıldığı günlerden geçsek de kalabalıklara karışmadan yaklaşan gül mevsimini Keçiborlu’nun Ardıçlı Köyü başta olmak üzere gül üretiminin yapıldığı diğer ilçelerinde de deneyimleme şansını bulabiliriz.
Yazıyı hazırlarken pandemi sürecindeki durumu ve gelecekte nasıl bir festival planladıklarını öğrenmek amacıyla Ardıçlı Köyü Muhtarı Alaaddin Tezcan’ı aradım. Tezcan, pandeminin ilk yılında festival yapmadıklarını ancak gül bahçelerinde 100 bine yakın misafir ağırladıklarını söyledi. Bu yıl da özel bir etkinlik yapmayacaklarını, gül bahçelerini gezmek, gül hasadına tanıklık etmek için gelen ziyaretçilere ise her türlü desteği vereceklerini belirtti. Tezcan; “Köyümüzde gül hasadı 5 Mayıs-1 Haziran arasında yapılıyor. Bu yıl da festival yapmayacağız ancak 2022 yılı için Isparta İl Turizm Müdürlüğümüzle birlikte tüm Türkiye’nin akın edeceği büyük bir festival planlıyoruz. Köyümüze gelecek olan turistlerin konaklayacağı alanların da düşünüldüğü, gündüz ayrı gece ayrı etkinliklerin planlandığı festival için hazırlıklarımız sürüyor.”
SİZİ NE BEKLİYOR?
Pandemi öncesinde Öz Antalya Tur’un günübirlik turuyla Ardıçlı Köyü Gül Hasat Festivali’ne katılmıştım.
Gülün en güzel yetiştiği, havası ve doğası ile cenneti andıran, Burdur Gölü’nün kıyısında yer alan Keçiborlu’nun Ardıçlı Köyü, etkinliğin merkezi olarak belirlenmişti. Otobüsümüzü festival alanında Ardıçlı Köyü Muhtarı Yakup Yolcu karşılamış festival hakkında kısa bilgi verdikten sonra Gül Fuarı ve Festivali kapsamında gerek Isparta, gerek yurt içi ve yurt dışından gelecek misafirlerin gül bahçelerini gezebilmeleri, gül toplayabilmeleri için ayırdıkları özel bahçeye yönlendirmişti. Bize ayrılmış özel alan olduğunu başta bilmediğim için neredeyse hiç gül koparmadım. Öte yandan bahçeyi gezmek başlı başına ayrı bir keyifti zaten. Gül toplamasam da olurdu. Festival alanındaki bahçelere kurulan seyir teraslarından da gül bahçelerini üstten izleme fırsatını bulduk. Tam bir doğa harikası güzellik…
Memleketimizin verimli topraklarını bir de tepeden seyretmek, sahip çıkmamız için bir farkındalık oluşturuyor. Mis kokulu güller arasındaki gezimiz bitince, alanda kurulan standları gezip gül suyu ve sabunu aldık. Keçiborlu Halk Eğitim Merkezi’nin halı dokuma tezgahı kurduğu ve kursiyerlerin dokuduğu halıların sergilendiği bölümle, kendi adıma ayrıca ilgilendim. Bahçe gezisinin ardından, yakındaki gül yağı, gül suyu, sabun üretiminin yapıldığı fabrikaları gezdik. Gezimiz sırasında bahçelerinden topladıklarını getiren çiftçilerle karşılaşmamız da güzel bir tesadüf oldu. Bir diğer güzel tesadüf ise gezi günümüzün “Çiftçi Günü”ne denk gelmesiydi.
Gül’e dair çokça detayı bu kısacık zamanda gördükten sonra, gül yapraklarının başımızdan savrulması seramonisinden sonra, Isparta merkezde yemek molası verdik.
Gitmemiş görmemiş olanların ilk fırsatta görülecekler listesine eklemesini tavsiye ederim.