Altın Portakal Yazıları-5:1979 Festivali ve Gerçekler

Altın Portakal ile ilgili altıncı yazımız Gün Haber’den yazılarını keyifle takip ettiğimiz Güngör Türkeli’nin 16 Eylül tarihinde Gün Haber’de yayınlanan yazısı… “1979 Festivali ve Gerçekler”

“Gün Haber’de okudum. Belediye Başkanı Sayın Akaydın, 1979’da sansür ve 1980’de askeri müdahale nedeniyle yapılamayan Festivalleri “48.Antalya Altın Portakal Film Festivali programı içinde düzenleme kararı aldıklarını söylemiş.

1980 yılında askeri müdahale nedeniyle festivalin yapılamadığı doğru.

1979 Festivalinin sansür dolayısıyla yapılamadığı savı doğru değil.

1979 yılında Antalya Kültür müdürüydüm. Kültür bakanlığı festivale önemli maddi kaynak sağlıyordu.

Kültür müdürlüğü olarak da festivalde bazı etkinlikler düzenliyor, bunları Belediye Başkanlığına iletiyorduk. Etkinliklerin en ilgi çekeni de Sanat Galerisinde açacağımız “Toroslarda Çocuk Oyuncakları” sergisiydi.

Yazışma benim parafım ve Vali Güngör Aydın’ın imzasıyla yapılıyordu. Belediye başkanlığı yazıya yanıt vermediği gibi etkinliklerimize programında yer vermedi. Nedenini sormak istedim,yine yanıt alamadım..

Bakanlığın gönderdiği paranın Belediyeye aktarılması için benim imzam gerekiyordu. Etkinliklerimize programda yer vermeyen ve kurumumuzu yok sayan bir kuruma yardımcı olmak da etik değildi. Bu nedenle niçin imza atmadığımı bakan rahmetli Ahmet Taner Kışlalı ve konuyla ilgisi bakımından Mahmut Makal’a iletiyordum. Konuyla ilgili belgeleri de iletiyor ve “Antalya Belediye Başkanlığı etkinliklerimize programda yer vermedikçe imza atmayacağımı,gerekirse istifa edeceğimi” bildirdim. Bakanlıkta bir Cumartesi günü Bakan ve ilgili birim başkanları toplanıp karar verdiler. Ben haklıydım ve paranın belediye başkanlığına verilmemesi kararı alındı. Sanıyorum verilecek para da 1.000.000 (Bir Milyon Lira) ‘ydı. Parayı alamayan Belediye başkanlığı festivali iptal etmek zorunda kaldı. Hatta Belediye Başkanı Selahattin Tonguç eşime telefon edip “ Kocan beni sırtımdan bıçakladı” diye yakınmış. Eşim de “ Niçin kendisine söylemiyorsun? Eşimin işine ben karışmam, o da karıştırmaz aslında. Telefonunu biliyorsun, kendisine söyle söyleyeceklerini” demiş. Tonguç bana konuyla ilgili hiç telefon etmedi.

Yazmaya çalıştım; 11. Antalya Altın Portakal Film Festivali öncesi ve sonrasıyla araştırılmalı, yaşayanların bilgisine baş vurulmalı ve böylece giderek önem kazanan festivalin tarihi oluşturulmalı.

Okurlarımız bilirler. Geçtiğimiz günlerde de birisi çıkmış sırf kişisel amaçları uğruna Belediye kültür salonunun Kaptan Coustou tarafından planının yapıldığı palavrasını sıkma utanmazlığından çekinmemişti.

Başta Sayın Akaydın olmak üzere ilgili birim sorumluları yarınlara ulaşacak önemli bir sanat etkinliğinin doğru tarihinin yazılması için ciddi çaba harcamalıdırlar diye düşünüyorum.

Bu halk bu yalanlardan bıktı usandı!..”

Güngör Türkeli- 16 Eylül Cuma

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir