Antalya Akıllı Kenti Beklerken Meksikalılar Akıllı Orman Kenti Kuruyor
|Son zamanlarda gelişen teknoloji ve endüstri 4.0 ile kente ilişkin söylemlerde “akıllı kent” kavramı sık karşımıza çıkmaya başladı. Birçok kurum ve kuruluş akıllı kenti kurmak için ya proje geliştiriyor ya da hedef koyuyor. Biz de akıllı kenti bekliyoruz. Biz akıllı kenti beklerken Meksikalılar akıllı orman kentini kurmaya başlamışlar.
İsviçre ve Çin’de dikey ormanlar tasarlayan ünlü stüdyo Stefano Boeri Architetti, Meksika’nın Cancun kentinde bir Akıllı Orman Şehri- Smart Forest City kuruyor. Mimarlar, yeni şehrin 557 hektarlık bir alana sahip olacağını, bunun % 70’inin yeşil alanlara sahip olacağını ve 130.000 kişinin yaşayacağını söylüyor. Botanikçi ve peyzaj mimarı Laura Gatti tarafından özenle seçilen 7,5 milyon ağaç ve çalılar ile orman şehri oluşturulacak. Projenin tasarımcıları Akıllı Orman Şehrinin yıllık 116.000 ton karbondioksit emeceğini belirtiyorlar.
Akıllı Orman şehri, tamamen kendi kendine ayakta kalmayı hedefliyor
Uzmanlar projede sürdürülebilirliğin önemini vurgulamakta ve kenti tamamen kendi kendine sürdürülebilir kılmayı amaçladıklarını belirtiyorlar. Smart Forest City – Cancun’un tamamen yiyecek ve enerji alanında kendi kendine yeteceği düşünülüyor.
Mimarlara göre projedeki bir diğer önemli unsur su. Tuzdan arındırma kulesinin duracağı şehrin girişinde büyük bir havzada toplanacak su daha sonra kullanıcılara bir kanal sistemi ile dağıtılacaktır. Kentte ayrıca sellerle mücadeleye yardımcı olacak bir dizi su bahçesi olacak. Stefano Boeri, yeni kamu parkları ve özel bahçeler, yeşil çatılar ve yeşil cepheler sayesinde, gerçekten işgal edilen alanların, yeşil alanların miktarı ile bina ayak izi arasındaki mükemmel bir denge ile doğa tarafından geri verileceğini ifade ediyor. Stüdyo, Akıllı Orman Şehri’nin “yeni bir tür insan yerleşiminin öncüsü” olabileceğini iddia ediyor. Stüdyo, “büyük veri yönetimi, kent yönetimini, dolayısıyla vatandaşlarının yaşamını iyileştirmek için kullanılıyor” diyor. Sensörler sayesinde şehirle ilgili veriler toplanacak, analiz edilecek ve bölge sakinlerine yardım için kullanılacaktır. “Kullanıcılara belli enerji önlemleri önermek için enerji akışları izlenecek. Şehirde uygulanacak bir başka şey ise MIC (Mobility in Chain) Zincir İçinde Hareketliliktir. Şehir sakinlerinin ve ziyaretçilerin araçlarını şehrin kenarlarında bırakabilecekleri ve etrafta dolaşmak için dahili elektrikli taşımacılığı kullanabilecekleri bir uygulamadır. Akıllı Orman Şehri bir araştırma merkezi olmayı hedeflemektedir ve hem öğrenciler hem de akademisyenler için uygun fiyatlı konutlar içerecektir. Projenin ardındaki bir diğer fikirde, akademik kurumların ve araştırma merkezlerinin, büyük çokuluslu şirketler ve öğrencilerin araştırma ve buluşma merkezleriyle buluştuğu bir alan oluşturmaktır (alanlar: moleküler biyoloji, robotik, bilişim, vb.).
Ne diyelim darısı başımıza…