Antalya için kelebek Etkisi-2

Geçen yazımızda Antalya’da 177 kelebek türünün varlığını, ATAV Başkanı Nizamettin Şen’in Kelebek Serası önerisini ve  “Antalya Kelebek Gözlem Grubu” nu kaleme almıştık.

O yazımıza ilave Kelebek Serası’ndan biraz daha bahsetmet istiyoruz. Nizamettin Şen ağabeyimizin “Bir gün Antalya’da Kelebek Serası’nda nikah kıyılmaya başlanacak” sözü bu çalışmalar için bir ışık olmalıdır.

Bugün bir çok ülke, kurdukları kelebek seraları ile adeta yeni bir turistik gelir kapısı açmayı başarmış.

Dünyada 150 bin kelebek türü yaşıyor. Çevrebilimcilerinin bazı türlerin korunması için kurdukları seraların Avrupa’da büyük ilgi görmesi ile birlikte bir çok ülkede Kelebek Seraları kurulmaya başlanmış.

Uzmanlara göre tropikal bölgelerden gelen kelebeklerin de yaşayabilmesi için kelebek seraları için 500 metrekarelik kapalı alanda yüzde 95 nemlilik oranı ve 28-30 derece sıcaklıkta doğal bitki örtüsü yeterli oluyor.

Seraları ücret ödeyerek gezen ziyaretçiler bu nadide hayvanları tanıma olanağı buluyor. Antalya’da da böyle bir sera kurulabilirse turizme de büyük katkı sağlayacağı kesin.

Örneğin Kanada’da Niagara Parkı içinde yer alan Kelebek Serası’na giriş 13.50 dolar. Sera’da 45 farklı türde 2000 den fazla kelebek bulunmakta. Sera, tropikal çevre içinde 180 metrelik bir turu kapsıyor.

Yine Kanada Ontario’da bulunan Cambridge Kelebek Serası düğün törenlerine de ev sahipliği yapıyor. Düğün seremoni ücreti 1300 dolar. 200 kişiye kadar davetli katılabiliyor. Sera’nın normal ziyaret ücreti ise 13 dolar.

Türkiye’de kelebek konusunda çeşitli yatırımlar başlamış bile. Konya kelebek konusunda büyük bir yatırım gerçekleştiriyor. 50 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi ile inşaatına başlanan Kelebekler Vadisi tamamlandığında yılda 1 milyon turisti ağırlaması bekleniyor. 10 bin kelebeğin bir araya getirileceği merkez, aynı zamanda dünyanın en büyük kelebek bankaları arasına girecek. Konya Selçuklu’da 385 bin metrekare alanda kurulan Kelebekler Vadisi, kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasının yaşandığı üretim alanı, kapalı uçuş alanı, açık uçuş alanı ve kelebek müzesi olmak üzere 4 ana unsurdan oluşacak.

Ne diyelim umarız bir gün Antalyamızın da bir Kelebek Serası olur…

İşte bir kelebek serası;

Butterfly B footage Edit from Gordie Rogers on Vimeo.

1 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir