Antalya İçin Sömestr Tatili Önerileri

Sömestr Tatili geldi çattı. Yaz tatili gibi hayallerle beklenmese de yıl içinde çocuklara nefes aldıracak 15 günlük bir aradır.

Genellikle yaz tatili için plan yaparız ama sömestr pek plan dahilinde geçmez. Çocuklar için de çok hızlı geçer. Eğer Sömestr tatilinde bir planınız yoksa ve ne yapalım diye düşünüyorsanız listemizdeki etkinlikleri öneririz.

MİNİCITY
Antik çağlardan günümüze binlerce yıllık Anadolu uygarlıklarının en seçkin mimari eserlerinin minyatürleri nin yer aldığı Minicity de tüm minyatürler titiz araştırmalar, rölöve ve fotoğraflama çalışmaları sonucunda oluşturulmuş. Orijinallerinin 1/25 oranına küçültülen eserler, uzman maketçilerin sabırlı ve titiz çalışmaları sonucunda şekillendi. Zaman içinde de yolculuğa çıkacak, Türkiye’nin zengin tarihini yeniden keşfedebilirsiniz. Adres: Arapsuyu Mah., Dumlupınar Bulv./600. Sk, Arapsuyu/Antalya Telefon:(0242) 229 4545

AKVARYUM
Antalya Aquarium Dünya’nın dört bir yanından hikayeler anlatıyor. Su altının sihirli dünyasını keşfedebileceğiniz gibi Kar Dünyası’nda gerçek kardan kar topları yapabilirsiniz. Dünya’nın en büyük akvaryum komplekslerinden biri olan Antalya Aquarium’da 40 tematik akvaryumun ardından 131 metrelik uzunluğu ve 3 metrelik genişliği ile Dünya’nın en büyük akvaryum tüneli Antalya Aquarium’da sizleri bekliyor. Adres: Dumlupınar Bulvarı Arapsuyu Mahallesi No: 502 Konyaaltı, Antalya Telefon: 0 (242) 245 65 65

OYUNCAK MÜZESİ
Türkiye’nin ilk oyuncak Müzesi olan İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın danışmanlığında açılan müze, çocuklar kadar yetişkinleri de masalsı  dünyasının içine alıyor ve çocukluklarına doğru büyülü bir yolculuğun içine sürüklüyor.  Tüm dünyaya oyuncak dağıtan Noel Baba’nın doğduğu kentte bir oyuncak müzesi açılması ayrı bir anlam taşıyor. 1860’lı yıllardan 1980’li yıllara kadar antika değerinde yaklaşık 3 bin oyuncağı içinde bulunduran müzede yerli ve yabancı üretim oyuncaklar sergileniyor. Sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan ilk fabrikaların ürettiği oyuncak örneklerinin yanı sıra, oyuncak tarihinin en seçkin örneklerinin yer aldığı müzede bebek evlerinin de ender bulunan örnekleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Antalya Oyuncak Müzesi Pazartesi günleri hariç her gün 09.30-12.30 13.30–18.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.  Adres: Kaleiçi Yat Limanı İskele Cd No:82, Antalya Telefon:(0242) 249 49 33

HAYVANAT BAHÇESİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından tanzim edilen ”Kepezaltı Piknik Ve Rekreasyon Projesi’ içerisinde Hayvanat Bahçesinde 100 türde 856 adet hayvan bulunmaktadır. İçerisinde servis göletler,doğal şelaleler,çocuk oyun parkları,piknik ve dinlenme alanları,hayvanların doğal ortamlarına göre hazırlanmış,deve,kanguru,timsah ve yılan türleri yırtıcı kuş,sülen ve tavuk türlerini içeren toplam 100 adet hayvan barınağı Türkiye’nin en iyi,en doğal yırtıcı kuş barınağı ile iöçerisinde çok sayıda kızılçam ağaçları,maki bitkileri bulundurur. Maymun evi yazlık ve kışlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Toplamda üç türde beş adet maymun bulunmaktadır.Yırtıcı hayvanlar bölümünde yazlık ve kışlık bölümler bulunmaktadır.Aslan , kaplan,puma,ayı bu bölümdedir.Sürüngen evinde bulunan yılanlar ve timsahlar kışın alttan ısıtmalı alanlarda muhafaza edilir. Yırtıcı kuşlar hayvanat bahçesinin en üst noktasında,doğal oyuk,kayalık ortamda yüksek kafeslerinde sergilenmektedirler.Bu barınak Türkiye’nin tek doğal yırtıcı kuş barınağıdır. Hayvanat bahçesi yılın her günü açıktır.15 Kasım-15 mayıs ( kış devresi ) : 09:00 ile 17:30 arası 15 mayıs – 15 kasım ( yaz devresi ) : 09.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Adres: kepezaltı piknik sahası içerisi kepez/Antalya Tel: 242-3323232

AT ÇİFTLİĞİ GEZİSİ
Asırlardır insanların anlaşılmaz bir sevdayla bağlı olduğu, asaletin, özgürlüğün ve görkemin simgesi ATLAR… Ata binmek; özgürlük, asalet, macera, huzur, estetik gibi çağrışımlar yapmıştır yüzyıllarca… Hem yerleşik, hem göçebe medeniyetlerde ve de bizim kültürümüzde vazgecilmezdir atlar. Kökü binlerce yıl öncesine dayanan bu sporun insan bedenine ve ruhuna kattıklarının bir başka spor ile sağlanamayacağı bir gercektir. At binmek özellikle çocuklar için adeta bir terapi niteliğindedir. Bizim önerilerimiz; Orfe (242 443 17 20 Yeşilbayır) ve  Montana (242-439 42 80 Çakırlar Girişi)

ATATÜRK EVİ MÜZESİ
Cumhuriyetin ilk yıllarında Valiliğe ait olan ve Antalya’yı ziyaretlerinde Atatürk’e tahsis edilmiş olan köşk, Atatürk Müzesi yapılmak ve onun anılarını yaşatmak üzere 1984 yılında Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. Şehrin yeni imar planı uygulaması sırasında cadde de kaldığı için ve yıkılan binanın aynısı Kepez elektrik Şirketi tarafından biraz geri çekilerek yeniden yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, iki katlı, iki cepheli, üzeri kiremit örtülü kırma çatılı taş-tuğla duvarlı olan bina 1986 yılından beri Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Müzede alt katta; Atatürk’ün Antalya’ya gelişleri ile ilgili gazete kupürleri ve resimlerin yer aldığı resim sergisi, Atatürk ve Antalya isimli Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretlerini konu alan belgeselin izlenebileceği Barkovizyon odası, büro ile girişteki holde yemek odası yer almaktadır. Üst katta ise; yatak odası, iki adet çalışma odası ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze kadar basılan madeni ve kağıt paralar ile pullar ve hatıra paraların sergilendiği ayrı bir bölüm daha yer almaktadır. Anıtkabir komutanlığından getirilen Atatürk’ün şahsi eşyalarının sergilendiği Müze Odası Müze’nin en önemli bölümlerindendir. Adres: Antalya Ataürk Evi ve Müzesi, Işıklar Caddesi, Antalya Ziyaret Saatleri: Nisan- Ekim 09.00-19.30 Kasım-Mart 08.30-17.30 Müze Pazartesi günleri kapalıdır. Atatürk Evi Müzesi’nde  giriş ücretisizdir.

SAKLIKENT
Antalya kent merkezine 50 km uzaklıktadır. Bu konumu nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerdendir. Kayak mevsimi kısadır. Kar kalınlığı kayak mevsiminde 50-100 cm’dir. Diğer kayak merkezlerine nazaran sakin, çok kalabalık olmayan ve samimi bir ortama sahiptir. Yurt dışındaki kayak merkezlerini anımsatan çok şirin bir kasabasıda vardır. Kar’a hasret Antalyalı çocuklar için büyük fırsat…

FİKRET OTYAM GALERİSİ
Bir dönem Röportajlarıyla Anadolu’yu Türkiye’nin gündemine taşıyan Fikret Otyam, bu kez renkleriyle Anadolu’yu Antalya’ya taşıyor. İnsan tablolardan gözünü alamıyor. Otyam’ın resimlerinde olmazsa olmaz siyah gözlü – sürmeli Anadolu kadını, siyah-beyaz keçiler insanın içine işliyor. İnsan tabloları izlemeye doyamıyor. Otyam’ın Antalya’yı anlattığı resimler de var. Falezlerdeki bir plaj ve Konyaaltı Sahili Otyam’ın fırçasıyla ayrı bir anlam kazanmış. Sergide Fikret Otyam’ın objektifinden çıkan Beydağları fotoğrafları da var. Galeri’nin duvarlarını Dokuma Sanatçısı Filiz Otyam’ın el emeği göz nuru kilimleri süslüyor. Giriş ücretsiz. Galeri sabah 09.30’da açılıyor. Haftanın 7 günü açık.

ANTALYA MÜZESİ
Antalya Müzesi bugün 30.000 metre kareyi kaplayan bir alanda 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden oluşmaktadır. İnsanlık tarihine kesintisiz tanıklık etmiş Anadolu topraklarının en zengin geçmişe sahip köşelerinden biri olan Antalya Bölgesinin sınırları içerisinde yer alan üç antik kültür bölgesi Lykia, Pamphylia ve Pisidia’nın önemli bir bölümü Antalya Müzesi’nin sorumluluk alanını oluşturur.
Antalya Müzesi Arkeoloji ve Tarih Müzesi olup aynı zamanda Bölge Müzesi olarak da nitelendirilebilir. Koleksiyondaki eserlerin büyük bölümü bölgede yapılan kazılardan elde edilmiş, etnoğrafik eserler de yine bölgeden müze uzmanları tarafından derlenmiştir. Salonlarda, Antalya topraklarının ilk insanla başlayan ve günümüze kadar kesintisiz olarak süren binlerce yıllık geçmişini yansıtan, kronolojik ve yer yer konularına göre sergilenen eserler görülebilir. Özellikle Perge’de bulunan Roma Dönemi heykeltıraşlık eserleriyle ve son yıllarda müze kurtarma kazılarından ortaya çıkan ilginç ve ünik buluntularıyla Antalya Müzesi dünyanın en önemli müzeleri arasında sayılabilmektedir. Müze 1988 yılında “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi” ödülüne layık görülmüştür. Adres: Konyaaltı Cad. No:88-Antalya  Tel: 0242.2385688  Ziyaret Saatleri : Nisan-Ekim 9.00 -19.00 – Kasım-Mart 8.00 -17.00 Müze haftanın her günü ziyarete açıktır.

KONYAALTI PLAJI
Güneşli bir günde Sahilden toplanacak çakıl taşları yağışlı bir Antalya gününde evde boyanarak ilginç ve keyifli bir etkinlik olabilir (Orhan Çakmur’un önerisi).

OLİMPOS TELEFERİK
Antalya Kemer’in batısındaki Tahtalı Dağı, dünyanın denize en yakın ve en yüksek dağı. Tahtalı Dağı’na kurulan Avrupa’nın en uzun teleferik tesisleri turizminde yeni bir cazibe merkezi oldu.Tahtalıdağ, Antalya Körfezi’nin kuzey-güney paralelinde uzanan ve aynı adla anılan “Tahtalıdağlar” silsilesinin en büyük üyesidir. Deniz yüzeyinden birdenbire yükselerek 2 bin 365 metreye ulaştığı için hemen her yönden görkemli biçimde seyredilmektedir. Yörede denize bu kadar yakın olup 2 bin 300 metreyi geçen başka dağ bulunmamaktadır. Tahtalı Dağı batı Torosların bir kolu olan Beydağları’nın en yüksek zirvelerinden birisidir (2365). Kemer’den Tekirova istikametine giderken Tahtalı Teleferiği levhası görülüyor. Yol ayrımından içeriye sapınca, ormanın içinde yaklaşık 10 dakikalık bir yolculuktan sonra teleferik başlangıç istasyonuna varılıyor. Teleferik 4350 m uzunluğunda ve 80 kişilik kabinlerde yaklaşık 10 dakika içerisinde 1639 m yükseklik kat ediyor. Tahtalı’nın zirvesi aralık ayından nisana kadar karla kaplı. Kemer’in batısındaki Tahtalı Dağı ilginç yamaçlarla süslü. Eğer hava koşulları elverişliyse doğuda Serik–Manavgat’a, güneyde ise Finike Körfezi’ne  kadar olan sahil şeridinin güzellikleri gözlerinizin önüne seriliyor. 7.5 km uzunluğundaki çıkış bir Milli Parkın çam ormanları arasından geçen özel bir yol güzergahını takip ediyor. Tahtalı’nın doruk noktasında ziyaretçileri eşsiz bir manzara bekliyor. Milli Park güzergahındaki teleferik ile, deniz seviyesinden 2 bin 365 metreye çıkarken, altınızdan geçen çam, sedir ve katran ağaçlarıyla kaplı ormanların güzelliği karşısında büyülenecek, Akdeniz’in cennet koylarını bu kez kuşbakışı seyretmenin doyumsuz keyfini yaşayacaksınız. Adres: Tekirova Kemer/Aantalya  T: 242-242 22 52 (Tekebeyi’nin Önerisi)

1 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir