Antalya İmar Planı

Rahmetli Tarık Akıltopu’nun hatıralarını okurken karşılaştık…

“Antalya İmar Planı” bakın nasıl yapılmış…

“Antalya’nın imar planı bir hayli geç yapıldı. Sene 1956, Antalya imar planının yapılması için Türkiye çapında yarışma yapıldı. Bu yarışmaya Ahmet Kısmet isminde bir mimar arkadaşımla ben de katıldım. Bu işin uzmanı değildik. Tecrübemiz de yoktu. Bu nedenle dereceye giremedik.

Yarışmaya giren 30 proje Belediye Meclis Salonu’nda sergilendi. seçici jüride Avrupa çapında şehirci mimarlar da vardı. İtalyan Piççinato gibi jüri heyeti bir proje üzerinde israrla durmuş. Sonradan öğrendim ki, bu proje akademiden arkadaşım, şimdi Antalya’da karakaş camii’ni yapmakta olan Turgut Cansever‘in projesi imiş. Turgut Cansever projesinde halen mevcut Antalya’ya pek fazla dokunmamış, ufak tefek rötuşlar yapmış. Yeni ve modern Antalya’yı Konyaaltı plajı üstündeki, bugün Devlet Hastenesi ve Akdeniz Üniversitesi’nin olduğu platoya kurmuş.

Çok ileri görüşlü ve isabetli olan bu projenin kıymetini jüri takdir etmiş ama, jüri de bulunan belediye temsilcileri  “Bu proje güzel olabilir ama, bizce uygulama imkanı yok” diyerek karşı çıkmışlar ve “Antalya şehrinin Konyaaltı plajı üstündeki platoya gittiğini biz değil torunlarımız bile görmez” demişler. Biz çok konuda olduğumuz gibi ileri görüşlü olamamış, bu hatayı işlemişiz ve çok ekonomik, küçük, derli toplu olan bu gün tatbikatı yapılan proje birinci seçilmiş.

Tabii bu projenin kafi olmadığı, şehrin büyümesine genişlemesine cevap vermediği çok kısa zamanda ortaya çıkmış, 3 senede, 5 senede bir Tevsi imar planı yapılması gerekmiş. yetmişli yıllardan sonra Antalya Belediye’sinde bir okus fokus döneminde, bir hanı yağma devrinde daha önce planda doğal sit alanı olarak gösterilmiş olan bahçeler ve Lara sahil bandı, falezler yağma edilmiş. Bu acı örnekten ders alıp allahın özenerek yarattığı Konyaaltı ve çevresini kaybetmeyiz inşallah.”

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir