Antalya’da Kurban Bayramı’nda Ne Yapmalı?

Kurban Bayramı’nın yaz tatiline denk gelmesi, zaten tatil yerlerinde olanları harekete geçirmeyecek olsa da çalışanların senelik iznin yanında değerlendirebilecekleri ve fırsatları da varsa deniz, kum ve güneşle taçlandıracakları bir zaman aralığı aynı zamanda… Hal böyle olunca bir FULLANTALYA klasiği olan ‘Antalya’da Yapılacaklar Listesi’ni bu tatilde hazırladık. İster Antalya’da yaşayın isterseniz başka kentlerden tatile gelmiş olun bu bayram Antalya’da yapılacaklar listemize göz atmadan sokağa çıkmayın. Bayramlaşma ve kurban telaşı elbet olacak ancak size tavsiyemiz listemizdeki en az 3 mekanını ziyaret edin.

Kurban Bayramınızı kutlar, sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirmenizi dileriz.

Konyaaltı sahili

SERİNLEMEK İÇİN

Deniz, kum, güneş denince dünyada ve ülkemizde ilk akla gelen yer elbette ki Antalya. Otelde kalmayacak olan ziyaretçiler ve kentli için merkezde pek çok plaj alternatifi bulunuyor. En çok bilinen Konyaaltı ve Lara plajlarının yanı sıra İnciraltı ve Konserve Koyu Plajları’ndan denize girip serinleyebilirsiniz.

Deniz keyfini piknik ve mangalla birleştirmek isteyenler şehir merkezine oldukça yakın olan Topçam, Çaltıcak ve Sarısu plajlarını tercih edebilirler.

Karaalioğlu Parkı Antalya’nın oksijen deposu.

AKŞAM GEZMELERİ İÇİN…

Sabah ya da öğleden sonra denize girdiniz, akşam yemeğinden sonra da ev ahalisi ile yemek sonrası kısa bir yürüyüş yapmak ve soğuk bir şeyler yiyip içmek istiyorsunuz, Cumhuriyet Meydanı, Atatürk Caddesi, Işıklar, Lara Fener, Düden Park, Karaalioğlu Parkı, Kaleiçi Mermerli, Üçkapılar Hesapçı Sokak, Konyaaltı Atatürk Caddesi de size bu fırsatı sunacaktır. Bizim liste başı önerimiz ise Cumhuriyet Meydanı Tophane Çay Bahçesi ve Kaleiçi’ndeki Mermerli Çay Bahçesi. Her ikisinden içeceklerinizi yudumlarken tadına duyulmaz eşsiz bir Antalya manzarası izleme şansını bulacaksınız. Konyaaltı Atatürk Caddesi de size hem akşam deniz sefası yapmak hem de sonrasında arkadaşlarınızla birlikte vakit geçirebileceğiniz çok sayıda eğlence mekanını ziyaret etme şansını sunacaktır.

Antalya Müzesi dünyanın en zengin müzelerinden biri.

BİRAZ KÜLTÜR BİRAZ EĞLENCE…

Kent içindeki bazı müzeler bayramın 1’inci ve 2’inci günü kapalı olacak, bu nedenle gezinizi planlamadan önce bilgi alın.

Antalya Müzesi; Antalya Arkeoloji Müzesi, sahip olduğu zengin koleksiyonlar nedeniyle dünyanın sayılı müzeleri arasındadır. Özellikle Perge’den çıkan heykellerin sergilendiği salonu, vücudunun üst kısmı yıllar sonra ABD’den getirilerek birleştirilen Yorgun Herkül heykeli ve nadide Elmalı Hazineleri büyük ilginizi çekecektir. Antalya Arkeoloji Müzesi, pazartesi günleri hariç her gün 08.30 ile 17.30 saatleri arasında açık oluyor. Müze, 18 yaş altındaki ziyaretçilerine ücretsizken 18 yaşın üstündekiler 20 TL ücret ödeyerek gezebiliyor.

Dokuma Park; Dokuma Mahallesi’ndeki Dokuma Kent Parkı tatilde ailelerin ve çocukların ilk tercihleri arasında yer alacağa benziyor.  Anadolu Oyuncak Müzesi, Hababam Sınıfı Müzesi, Yeşilçam Müzesi ve Modern Sanatlar Galerisi ile yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, kafeterya ve çay bahçelerinin bulunduğu park her yaştan ziyaretçisini bekliyor. Dokuma Kent Parkı’na giriş ücretsiz. Bayramın ilk günü öğleden sonra açılacak olan müze sonraki günler sabah saatlerinden itibaren gezilebilecek.

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi; Antalya Kaleiçi Yat Limanı’nda hizmet veren Büyükşehir Belediyesi’ne ait Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi, Türkiye’nin ve Akdeniz’in su altı yaşamını Antalyalılar ve turistlere tanıtıyor. Deniz canlılarının ve özellikle nesli koruma altındaki türlerin yakından tanınmasını sağlayan müze, 5 yılda 25 bin ziyaretçi ağırladı. Tarihi Kaleiçi turunuza bu müzeyi de eklemeyi unutmayın. Ancak müze bayramın 3’üncü ve 4’üncü günü açık olacak.

Antalya Oyuncak Müzesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul Oyuncak Müzesi’nin sahibi yazar Sunay Akın’ın danışmanlığında kurduğu Antalya Oyuncak Müzesi, ziyaretçilerini her köşesinde masal kahramanlarının karşıladığı masal gibi bir mekan. Müze bünyesinde yerli ve yabancı üretim 3 binin üzerinden oyuncak var. Girişi ücretli olan müze bayramın 3’üncü ve 4’üncü günü açık olacak.

Tünektepe Teleferik; Antalyayı tepeden izlemek isteyen ziyaretçilerin yaz-kış akınına uğrayan Tünektepe’ye, teleferikle Sarısu’dan 9 dakikada ulaşılıyor. Zirvede yer alan Teleferik kafe ve Yörük çadırı da aşağıya inmeden keyif yapmak isteyenlere birbirinden lezzetli seçenekler sunuyor.

Akvaryum; Dünyanın en büyük akvaryum komplekslerinden biri olan Antalya Aquarium, ilham, eğlence ve eğitimi bir arada sunuyor. 40 tematik akvaryumun ardından 131 metrelik uzunluğu ve 3 metrelik genişliği ile dünyanın en büyük tünel akvaryumunda hem çeşit çeşit deniz canlılarını görüp hem de Antalya’nın sıcağından kısa süreliğine kaçabilirsiniz.

Hayvanat Bahçesi; Ülkemizde hayvanlar için sağlanan doğal ortam şartları göze alındığında en başarılı hayvanat bahçelerinden biri olan Antalya Hayvanat Bahçesi, ziyaretçisine parkın doğal yapısıyla park içerisinde yer alan yapay-doğal su kaynakları ve ufak şelaleleri ile tam bir macera ormanı keyfi sunuyor. Kepezaltı Piknik Sahası içerisinde yer aldığından, buradaki piknik alanlarında kendi getirdiğiniz kumanyalarınızı yiyebilir hatta isterseniz mangal bile yapabilirsiniz. Her ihtimalde bayramın 2’nci ve 3’üncü günü gitmekte fayda var.

Side’de muhteşem gün batımı.

ÇEVRE GEZİLERİ

Bayram boyunca şehir merkezinde kalmak istemeyenlerin Antalya kent merkezinden çok uzaklaşmadan hem denize girebilecekleri hem de hava sıcaklığının el verdiği ölçüde gezebilecekleri rotaları da sıralayalım. Doğası ve tarihiyle ilginizi çekebilecek; Perge, Side, Belek, Phaselis, Adrasan, Çıralı, Olimpos günübirlik gezi listeniz için aklınızda bulunsun. Her bir noktaya yaklaşık 1-1,5 saatte ulaşabilirsiniz.

Bu yakın yerleşimler dışında 2-3 saatlik yolculuğu göze alabilecekler için; Alanya’nın Kleopatra’yı baştan çıkaran ünlü ince kumlu kumsallarını, Kaş’ın Kaputaş, Kekova ve Patara sahillerini de önerebiliriz.  Özellikle dalış sevenler için Kaş iyi bir adres olacaktır.

Güne erken başlamayı ve doğayla iç içe olmayı sevenler, Antalya çevresindeki kanyonları ve şelaleri de ayrı bir gezi rotası olarak listelerine ekleyebilir.

Kurşunlu ve Düden Şelalesi; Antalya’nın kent merkezine yakın doğal güzelliklerinden olan Kurşunlu ve Düden Şelalelerine kent içinden belediye ve halk otobüsleri ile gitmek mümkün. Üstelik kırmızı otobüsler bayramda ücretsiz. Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü yer olan Düden Parkı’nı da mutlaka görmelisiniz.

Manavgat Şelalesi; Side, Manavgat tarafında konaklayacaksanız, Manavgat Şelalesi’ni mutlaka görün. Dünyaca ünlü rafting merkezi Manavgat Beşkonak’ta ailecek rafting yaparak hem serinleyebilir hem de hafızanıza kazınacak unutulmaz bir tatil macerası yaşayabilirsiniz.

Göynük Kanyonu; Muhteşem doğası, ağaçları, şelaleleri ve havuzları ile ünlü Göynük Kanyonu’na günübirlik gezi turu yaparak, doğa yürüyüşü ve dağ yürüyüşü keyfi sürebilir, bölgenin doğal güzelliklerini tadabilirsiniz. Göynük kanyonu yolu boyunca tatilciler için serinlemek üzere doğal havuzlar ve göletler bulunmaktadır. Kanyonun sonunda ise esas kanyona gelinir ve burada gerek buz gibi sularda yüzerek serinleyebilir, gerek kayalardan yürüyerek kanyonun daha yukarılarına gidilebilir ve şelaleleri görebilirsiniz.

Antalya usulü piyaz ve şiş köfte yemeden dönmeyin.

NE YEMELİ?

Kahvaltı; Çakırlar ve Atatürk Parkı içindeki mekanlar kahvaltı için merkezin en çok ziyaret edilen kahvaltı rotalarından. Şehirden çok uzaklaşmak istemeyenler Atatürk Parkı’nın içindeki mekanların kahvaltı seçenekleri değerlendiriyor. Hem köy kahvaltısı yapmak hem de köy pazarını ziyaret etmek isteyenler ise Antalya’nın narenciye ambarı Çakırlar mevkiine gidiyor. Çakırlarda portakal ve limon bahçelerinin arasındaki irili ufaklı çok sayıda mekanda, Antalya usulü gözleme – bazlama ve odun ateşinde çay eşliğinde gelen kahvaltılıklarla bu bayram tatilinde de keyifli bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Öğle ve Akşam yemekleri için; Antalya’da Türk ve dünya mutfaklarını tadabileceğiniz onlarca restoran var. Biz önerilerimizi daha çok Antalya’ya özel lezzet üreten mekanlar üzerinden yapacağız.  Kalekapısı’na inerseniz mutlaka geleneksel 18’in Bağaçaları’ndan almayı ihmal etmeyin. Bir çeşit kurabiye ve kek karışımı olan Bağaça’yı öğlen atıştırmalığı yapabilirsiniz. Tadı damağınızda kalacaktır.

Antalya’nın geleneksel lezzetlerinden en bilineni Tahinli Piyaz’dır. Valilik karşısında Piyazcı Sami, 100.Yıl’da Şişçi Ramazan, Güllük’te Piyazcı Ahmet, Bakırcılar Çarşısı arkasında Piyazcı Mustafa’yı öneririz. Piyazın üzerine Antalya usulü kabak tatlısı yemeyi unutmayın.

Canınız tandır ve kelle çekerse Kalekapısı Mevkii’nde “Hasan Antalya”, kömürde tavuk çekerse hemen yanındaki Parlak’ı öneririz.

Geleneksel serpme börek için ise önerimiz; Konyaaltı Mevkii’nde Elmalı Değermeni, Milli Egemenlik’te İnci Börek, Kırcami’de Avcuoğlu Börek.

Akşamcıların favori mekanları ise Konyaaltı, Kırcami ve Şarampol’de şubeleri bulunan meşhur Kokoreççi Hilmi’dir. Falez Park girişindeki Evren Büfe’nin “Yengen”i de çok meşhurdur.

Yine Antalya’ya özgü yanıksı dondurmadan tatmak isterseniz Kırcami’de Zamora ve Dilara Yaşar, kentin farklı noktalarında şubeleri bulunan Akdeniz Dondurma ve Nur Pastaneleri’ni tavsiye ederiz.

Ayrıca yanında hediyelik götürmek isteyenler Kalekapısı’ndaki Yenigün Reçelleri’nden Antalya’nın geleneksel turunç, patlıcan ve taze ceviz reçelinden alabilir.

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir