Antalya’daki müze ve ören yerleri ziyaretçi fakiri!

Orhan Çakmur / fullantalya

Sosyal medyada önüme TRT Haber tarafından hazırlanmış bir istatistik düştü. 2024’te en fazla ziyaret edilen 10 Müze ve Ören Yeri. Türkiye’nin en popüler tatil kentinde yaşayınca insan merek diyor.

Konya Mevlana Müzesi’nin 2 milyon 634 bin ziyaretçi ile ilk sırada olduğu listede, İzmir Efes, Denizli Hierapolis, Nevşehir Göreme, Paşabağlar, Kaymaklı Yeraltı Şehir, Göbeklitepe, Ankara Cumhuriyet Müzesi ve son sırada 507 bin ziyaretçi ile İstanbul Arkeoloji Müzesi var.

Kaynak Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri.

Antalya’dan tek bir müze ve ören yeri listede yok.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu açıkladı; Dünyada en çok ziyaretçi ağırlayan kentler sıralamasında ilk 5’teyiz.

Sadece havayoluyla 16 milyon turist gelmiş. 2025’te 18 milyon hedefleniyor.

Türkiye’de en fazla antik kent, ören yeri ve müze bölgemizde.

Ama bunların hiçbirini 507 bin kişi ziyaret etmemiş. Noel Baba Kilisesi, Aspendos, Perge, Side, Termessos, Arykanda…. Liste çok uzayacak. Akıl alır gibi değil.

İstatistik doğuysa ki, koskoca bakanlık yanlış veri paylaşmaz, o zaman turizm ve kültür politikamızı ciddi ciddi gözden geçirmeliyiz.

Saklıkent’te karartma geceleri!

Antalya’da aynı gün hem kayak yapıp, hem de denize girebilirsiniz. Ancak birilerinin keyfi yerinde olursa ya da canı isterse. Olur mu canım öyle şey demeyin?

2024’ün son günleri DHA’dan Mehmet Çınar’ın “Antalya’nın kış turizm merkezi Saklıkent’teki telesiyej elektrik olmadığı için kapalı” haberi önümüze düştü. Hem de tam yılbaşı gecesi öncesi, herkesin heyecanla kar tatili planladığı bir gün.

Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Saklıkent Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı, 1 metreyi aştı, herkes kayaklarını alıp pistlere koştu ama o da ne? Kayak Merkezi’ndeki otel kapalı olduğu, otelin işlettiği telesiyejin elektrikleri kesik olduğu için çalışmadığı, Saklıkent Yapı Kooperatifi’ne ait otelin 40 yıllığına işletmeciliğini üstlenen firmanın bu yıl henüz tesisi açmadığı öğrenildi. Otelin kapalı olmasının yanı sıra 2400 rakımdaki Bakırtepe’deki Ulusal Gözlemevi’nden elektrik desteği alındığı, gözlemevi yönetiminin değişmesi sonrasında elektriğin kesilmesi üzerine telesiyejlerin elektriksiz kaldığı, telesiyejin ayrı elektrik aboneliğinin bulunmadığı….”

Şaka gibi… Antalya’da 12 ay turizm yapma hayali kuranlara duyurulur.

Terminatör böcekler sayesinde nar üretimi arttı

İçimiz karamasın güzel şeyler de oluyor. Turizmin amiral gemisi Antalya, tarımda da zirvede… Örtü altı olarak tabir edilen seracılığın başkenti olan Antalya bir çok sebze ve meyvede hem iç hem de dış pazarı sırtlıyor. AA’dan Hatice Özdemir Tosun, Ali Karataç’ın haberinden öğrendiğimize göre; Türkiye’de geçen yıl üretilen 640 bin ton narın 135 bin tonu Antalya’da yetiştirildi. Ülkemizde nar üretiminin yüzde 21’i Antalya’da gerçekleştiriliyor. Bölgede 64 bin dekar alanda nar yetiştiriliyor. Rusya ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 49 ülkeye nar ihraç ediliyor.

Antalya’da yaş meyve ve sebzenin yaklaşık yüzde 10’u ihraç edilirken, narda bu oran çok daha yüksek. Nar Üretilen narın yaklaşık yüzde 25’i ihraç ediliyor. Geçen sene 35 bin ton nar ihraç edilirken, 2024’te bu rakam 38 bin ton civarında.

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün çalışmaları bu artışta etkili. Şöyle ki; Nar bahçelerinde zararlı böceklere karşı etkili bir çalışma yürütülüyor. Aman yanlış anlaşılmasın ilaç değil yararlı böcekler kullanılıyor. Nar bahçelerine bırakılan – terminatör – faydalı böcekler, kimyasal mücadeleye gerek kalmadan zararlılarla mücadele ediyor.

Sonuç üreticinin yüzünü güldürüyor.

Turizmci 2025’ten umutlu

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede turizmcilerle yapılan anket sonuçlarına da yer verildi. 2025 yılında misafir sayılarına yönelik 2024’e göre beklentisi sorulan turizmcilerin yüzde 54’ü yüzde 5-10 arası, yüzde 16’sı yüzde 10-20 arası, yüzde 6’sı yüzde 20-30 arası, yüzde 2’si yüzde 30’un üzerinde olmak üzere toplamda yüzde 78’i artış bekliyor. Yüzde 17’si aynı düzeyde, sadece yüzde 5’i de düşüş bekliyor.

Katılımcıların yüzde 91’i, 2025’de online satış kanallarında artış bekliyor.

Turizmcilerin 2024 yılındaki en büyük sıkıntısı yüzde 54 oranla yükselen maliyetler. Yüzde 20 ile ikinci sırada döviz kuru, üçüncü sırada yüzde 17 ile insan kaynakları var. 2024 yılında sektörün yüzde 52’si kredi kullanmazken, yüzde 24’ü kredi bulmakta zorlandığını, yüzde 15’i kredi kullanımını azalttığını, yüzde 9’u yeniden yapılandırdığını belirtiyor.

Erken rezervasyonda gözde şehirler Antalya ve Muğla

Neredekal.com verilerine göre; 2024 yılı tatilciler için yoğun bir dönem oldu. En çok tatil planları yapılan ay temmuz olurken, tatil yapılan ay ise ağustos olarak kaydedildi. Kadın tatil severler, %59.13 ile tatil aramalarında öne çıkarken, her şey dahil oteller ise en popüler tema oldu. Muğla, tatil severlerin en çok tercih ettiği bölge olarak öne çıkarken, Fethiye ise bu bölgedeki en çok tercih edilen lokasyon oldu. Aralık ayında ise yılbaşı otellerine olan talep artarken, kayak tatili aramaları da yükseldi. Ultra her şey dahil ve bungalov tatilleri, tatilcilerin favori tatil seçenekleri arasında yer almaya devam ediyor’.

Öte yandan 2025 yaz sezonu için erken rezervasyon fırsatları hızla tükeniyor. Tatil severler, yaz sezonu için rezervasyonlarını yapmaya devam ederken, aralık ayında en çok tercih edilen ay temmuz olarak öne çıkıyor. Popüler tatil bölgeleri arasında ise Antalya ve Muğla ilk sırada.

Popüler ay ve bölgelerde, 4 kişilik bir ailenin gecelik konaklama bütçesi; Antalya’da 2.000 TL ile 617.000 TL arasında değişirken, Muğla’da ise 4.000 TL ile 78.000 TL arasında değişen fiyatlar söz konusu.

Neredekal’da listelenen 23 binden fazla tesis oda fiyatları incelediğinde 2024 Aralık ayının bir önceki yılın aynı dönemine oranla %42 artış gerçekleştiği görülüyor. En çok artış yaşanan il Bolu (%102) oldu. Bolu’yu Antalya (%75), Mersin (%53), Kıbrıs (%50) ve Çanakkale (%49) takip ediyor.

Türkiye’de bir ev almak için kaç ay çalışmak gerekiyor?

Konut fiyatlarındaki yükseliş en çok maaşlı kesimi etkilerken, faizlerdeki yüksek seyre rağmen son aylarda satışların yükselmesi de dikkat çekiyor. Peki Avrupa’da ve Türkiye’de son duruma göre bir ev almak için kaç ay çalışmak gerekiyor?

Euronews’ten Doloresz Katanich’in haberine göre, BestBrokers.com’un yakın zamanda yayınladığı bir raporda, dünyada ev satın almanın en uygun olduğu ülkeler sıralamasında Türkiye en sondan ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’de bir ailenin ev sahibi olabilmesi için 631 maaş yani 52,5 yıl birikim yapması gerekiyor. Sıralamada son sırayı, bir ev satın almak için gerekli olan 684 maaşla Nepal aldı.

Ücretlere göre dünyada ev satın almanın en uygun olduğu ülke, insanların 100 metrekarelik bir mülke sahip olmak için ortalama ücretin 71 katına ihtiyaç duyduğu Güney Afrika.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sıralamada ikinci sırada yer alırken, emlak fiyatları bir eyaletten diğerine büyük farklılılar gösteriyor. Rapor, ABD’de insanların bir ev satın almak için ortalama 76 aylık ücrete ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. Bu da yaklaşık altı yıllık maaşa denk geliyor.

Danimarka’da yaşayanlar Avrupa’da bir ev almak için en kısa sürede para biriktiren kesim.

Bulgulara göre, 100 metrekarelik bir mülkün ortalama fiyatı Danimarka’da 114 net maaşa denk geliyor ve Kuzey ülkesini Avrupa’da ev satın almak için en uygun fiyatlı ülke olarak sıralıyor.

Danimarka 2023 yılında AB’nin en pahalı ülkesi olarak sıralandı. Rapora göre, İrlanda ve İsveç, 100 metrekarelik bir ev satın almak için yeterli olan sırasıyla 123 ve 129 net maaş ile Avrupa’nın en uygun fiyatlı ikinci ve üçüncü ülkeleri. Bu da kabaca 10 yıllık maaşlara denk geliyor.

Avrupa’da en alt sıralarda Çek Cumhuriyeti ve Slovakya yer alıyor. Çek Cumhuriyeti’nde ortalama 100 metrekarelik bir ev, ortalama maaşın 297 katına mal oluyor ve bu da neredeyse 25 yılda kazanılabiliyor. Eğer bir kişi net maaşının yarısını biriktirebilirse, bir ailenin ev sahibi olabilmesi için 50 yılını birikim yaparak geçirmesi gerekiyor.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir