Antalya’nın Derin Misafirleri: Saint Didier
|Yat Limanının hemen önünde denizde nazlı nazlı sallanan Şamandırayı hepimiz biliriz de hikayesini bilir miyiz?
Sualtı Araştırmacısı Savaş Karakaş şöyle anlatır;
Antalya Yat Limanı’nın 500 metre batısında bir şamandıra görürsünüz. Bu şamandıra sessizliğin sesidir. Kıyılarda aksini arayan bu cılız ses, uğruna 6 askerin yaşamını yitirdiği Fransız gemisi Saint Didier’in son nefesidir.
Saint Didier, 2. Dünya Savaşı’nın gittikçe yükselen ateşinin, Türkiye topraklarına en çok yaklaştığı anlardan birinin de anıtıdır. Türkiye, 2. Dünya Savaşı’a uzak durmayı tercih ettiyse de, savaş Türk topraklarına pek çok kere tehlikeli derecede yaklaşmıştı. Katılmadığımız bu savaşta pek çok yabancı askerin ve geminin sonu, bizim topraklarımızda ve karasularımızda geldi. Fransız yük gemisi Saint Didier onlardan sadece biri.
Saint Didier; Vichy hükümetinin Hitler Almanyası için savaşa sürdüğü Fransız gemilerinden biriydi. Görevi; Suriye ve Lübnan’daki ordulara asker, silah ve malzeme ikmali yapmaktı.
Selanik limanında gemiye yüklenen cipler, kamyonlar, her türlü ateşli silah ve cephane ile bir bölük Fransız askeri İngiliz istihbaratının da dikkatini çekmişti. Denizden gelecek bu yardımı haber alan İngiliz uçakları Saint Didier ve beraberindeki Qued Yquem’le Akdeniz’de kedinin fareyle oynadığı gibi oynayacaklardı. Saint Didier, Antalya açıklarında İngiliz uçakları tarafından sıkıştırılınca, mizana direğine Türk bayrağı çekerek limana sığındı. Ama bu son manevra bile, kaçınılmaz sonu engelleyemeyecekti.
Eşek arıları gibi gemiye hücum eden İngiliz uçaklarından bırakılan torpiller geminin işini bitirdi. Saint Didier bugün, 30 metre derinde, burnu güneye dönük yatıyor. Takvimi, 4 Temmuz 1941’de sabitlemiş. Bu karanlık müze, 2. Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye sıçrayan kıvılcımlarının derinlerdeki tanığı.
Antalya Kent Müzesi 4 Temmuz 1941 tarihinde Antalya Limanı’na sığınan Fransız St. Didier Gemisi’nin İngiliz uçakları tarafından torpillenerek batırılışını görgü tanıkları ile anlatan kısa film hazırlamış. Merak edenler için;
St. Didier from Antalya Kent Müzesi on Vimeo.
Meğer o şasmandıranın altında koca bir tarih yatıyormuş… teşekkürler fullantalya