Antalya’nın “Hafızası” Hüseyin Çimrin
Antalya’ya tutkuyla bağlıdır. Bugün Antalya üzerine yazılmış hangi belgeyi elinize alsanız altında mutlaka O’nun imzası vardır. “Antalya” ile ilgili belge ve fotoğraf konusunda dev bir koleksiyona sahiptir. Yıllardır Antalya’da her taşın altını kaldırmış, neredeyse tüm eski Antalyalılar’la konuşmuş, kayıt altına almıştır. Antalya’ya dair ne varsa biriktirmek, gelecek kuşaklara aktarmak ister. Bıkmadan usanmadan araştırır.
O’nu günün herhangi bir saatinde elinde fotoğraf makinesi ya da teybiyle Kaleiçi’nde, Cumhuriyet Meydanı’nda, Karaalioğlu Parkı’nda biriyle sohbet ederken ya da fotoğraf çekerken görebilirsiniz.
Bu kişi Antalya’nın “sivil tarihçisi” Hüseyin Çimrin’den başkası değildir.
Peki Hüseyin Çimrin Kimdir?
1946 Antalya doğumlu ve Antalya bölgesinin ilk Almanca turist rehberi olan Hüseyin Çimrin, 25 yılı aşkın bir süre Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın Antalya Bölge Müdürlüğü’nde tercüman rehber olarak görev yaptı. Aynı kuruluş tarafından yabancı dilde kazandığı bursla 1965 – 66 yılları arasında seyahat acenteleri turistik tanıtım ve turist rehberliği konularında araştırma yapmak üzere Almanya’ya gönderildi. Bu eğitimle Türkiye’nin Almanya’da diplomalı ilk turizm uzmanı oldu. Çeşitli gazetelerde, dergilerde köşe yazıları yazan Antalya tarihi üzerine bir çok kitabı olan Hüseyin Çimrin’e 2003 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından kültür sanat dalında “Antalya’nın Sivil Tarihçisi” ödülü verildi.
2004 yılı başından itibaren Sabah Gazetesi’nin Akdeniz ekinde Antalya’da Zaman köşesinde Antalya’nın geçmiş yaşamına ait araştırma yazıları yazan Hüseyin Çimrin, 2004 yılında Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin geleneksel Yılın Gazetecileri Yarışması’nda Sabah Akdeniz’de yayınlanan “Antalya Kalesi’nin 2000 Yıllık Serüveni” adlı yazı dizisi ile araştırma dalında ödüle layık görüldü. Hüseyin Çimrin’in turist rehberliği mesleği ile ilgili olarak da 1974 yılında Turizm Bakanlığı’ndan ve 2002 yılında Skal Kulüp’ten “Yılın Profesyonel Turist Rehberi” ödülleri vardır. 2007 yılında da Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından ilk kez verilen Antalya’da “Yılın Kültür – Sanat Adamı” Ödülü’nün sahibi oldu.
“Antalya Tarihi ve Turistik Rehberi”, “Antalya Folkloru”, “Akdeniz Gezi Rehberi”, Kuruluşundan Günümüze Kent Kronolojisi”, “Antalya Efsaneleri”, “Benim Antalyam”, Antalya Teke Yöresi Ağzı ve Deyimleri” ve “Bir Zamanlar Antalya”, Çimrin’in Antalya üzerine yayınlanan kitaplarından sadece bir kaçı.
dip not: Yerel basından Sayın Hüseyin Çimrin’in bir süredir ayağındaki bir rahatsızlık nedeniyle evinde istirahat ettiğini öğrendik. Kendisine acil şifalar diliyoruz.
Benzer Yazılar
-
Dr.Burhanettin Onat
Yorum yapılmamış | Kas 18, 2011
-
Bu kentte kadının var olduğunu anlatabiliyorsanız bu kent medeni demektir
1 Yorum | May 6, 2018
-
Antalya’nın altın kızı Aslı Çakır Alptekin
2 yorum | Ağu 10, 2012
-
Antalya’yı güzelleştiren adam
4 yorum | Haz 24, 2013
Antalyalılar olarak Hüseyin beye ne kadar teşekkür etsek azdır. Çünkü kendisi bizim hatıralarızı, unuttuğumuz bir çok güzel hatırayı bulup ortaya çıkarıyor, kaybolmasını önlüyor. minnettarız.
teşekkürler hüseyin bey.
Hüseyin Çimrin’in kitapları Antalta’daki okullarda ders olarak okutulmalı. Antalya’da yaşayanlar Çimrin’in kıymetini bilmiyor.
Hüseyin Çimrin’in kitaplarını nasıl edinebiliriz? Lütfen bilgi verir misiniz.
“Söz uçar yazı kalır” deyimini Antalya’da yaşattığı için, Antalya’ya kalıcı eserler bıraktığı için seviyoruz onu.
Öncelikle Antalya’mız için güzel şeyler ortaya çıkaran “Full Antalya Sitesi” yöneticilerine ve bu sayfaya yorum gönderen tüm dostlara övgüleri için teşekkür ederim.
Tüm yaşamım boyunca izlediğim yol, güzel Antalya’mızda yaşayan herkeste, Antalya’da sahip olduğumuz güzellikler ve tarihi zenginliklerimiz konusunda bir farkındalık yaratarak, bunu gelecek kuşaklara aktarmak olmuştur. Umarım benden sonra da bu misyonu, sizin gibi değerli dostlar sürdürecektir.
Kitaplarımı nerede bulacağını soran Yorumcu Talip Bey için Cevap:
Son 10 yılda yayınlanan kitaplarım, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından yayınlanmakta ve dağıtımı aynı kuruluş tarafından yapılmaktadır. (Adresi: Meydan TEDAŞ arkası)
Ayrıca Antalya’nın büyük sahafları ile bazı kitap satan internet sitelerinde, bazı kitaplarımın satıldığını da izliyorum.
Tekrar teşekkür ediyor, herkese sevgi ve saygılar sunuyorum.
Hüseyin Çimrin
Kent Tarihçisi
Hüseyin Çimrin ağabeyimizin “Bir Zamanlar Antalya”, “Teke Yöresi Ağzı ve Deyimleri”, “Antalya Folkloru”, “Milli Mücadelede Antalya” simli kitapları Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yayınlandı. Hüseyin Ağabeyimiz bu kitapları hiçbir karşılık beklemeden Antalyalılar’a sunuyor ve ücret talep etmiyor. Pek çok gazeteci gibi ben de Hüseyin ağabeyimizin araştırıp ortaya çıkardığı bilgilerden sıklıkla faydalanıyorum. Bu kitaplar her Antalyalı’nın başucu kitabı olmalı. Ayrıca Hüseyin ağabey araştırmalarını ATSO’nun aylık yayın organı ATSO Vizyon ve Sabah Akdeniz Eki’nde de düzenli olarak yayınlıyor.
Hüseyin Çimri’nin yazılarına bir iki defa Antalya Ticaret Odasının dergisinde rastlamış ve ilgi ile okumuştum. Özellikle Antalya’nın meşhur yağmurları ile ilgili yazısı ve “Kadıkaçıran Yağmurları” yazısından sonra Antalya’nın yağmuru ile ilgili sohbetlerde mutlaka o yazıyı çevredekilere aktarıyorum. Bir de kendisi bazı yazılarında “sivil tarihçi” ibaresini kullanıyor gönül ister ki keşke kendisi için “Resmi Tarihçi”‘si diyebilsek…
iki ev bitsiginizde gecirdigim cocuklugumun (gazozcu nadire teyzenin yani)
en canli hatiralarindan biride anneniz havva hanim teyzemin ,hastalandigimizda
Kardesim ve bana surdugu tenhel yaginin kokusudur.yoksulluk icinde ama
Huzur veren guzelliklerle o sokaktaki yasantiyi tekrar bulmak icin neleri feda
Etmezdim.yazdiginiz her kelimenin kaybettigimi bildigim guzellikleri tekrar ruhumda
Hayata gecirmesi anlatilabilir sey degil.ev ev,bahce bahce insan insan her ayritisi ile
Unutmadigim ve her evi icin ayri bir roman yazilabilecek mahallemin simdi ebediyete
İntikal etmis tum insanlari adina da size tesekkur ediyorum