Antalya’nın Sembolik Ağacı Nedir?
|
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 81 ilde 3,5 milyon fidan dikileceğini, fidanlar ile şehirlerin havasının tazeleneceğine, insanların nefes almasına katkı sağlanacağını açıkladı.
Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile Türkiye genelinde her şehir sembolik ağaçlarla donatılmaya başlandı.
Orman Genel Müdürlüğü, yürütülen çalışma kapsamında her il için bir ya da birkaç adet sembolik ağaç türü belirlemiş.
Örneğin kiraz Giresun’un, mavi ladin Ordu’nun, Ihlamur İstanbul’un, leylak Afyon’un sembolik ağacı olarak belirlenmiş. İller için belirlenen sembolik ağaçlar toprakla buluşarak, her ilin kendi sembolik ağacıyla hatırlanması amaçlanıyor.
Bu kapsamda İstanbul için de “2013 Ihlamur Eylem Planı” oluşturulmuş. Plan kapsamında bu yıl İstanbul’a 100 bin Ihlamur fidanı dikilecekmiş.
Yol kenarları, siteler, bulvarlar başta olamk üzere İstanbul’un her noktasını Ihlamur kokusu ile sarmayı hedeflemişler.
2012 yılında’da İstanbul’a 100 bin Erguvan ağacı dikilmesi planlanmıştı. Bu plan kapsamında 80 bin Erguvan fidanı toprakla buluşmuş.
Erguvan ve Ihlamur’dan sonraki İstanbul’un sembolik ağacı’da Çınar olarak belirlenmiş.
Peki Antalya’nın sembolik ağacı olarak ne seçildi? Antalya’ya kaç fidan dikilmesi hedeflendi?
Antalya Orman Bölge müdürlüğü’nün web sitesine girdik. Haftalık tabildot yemek listesini bulduk ama ne sembolik ağacımızı bulabildik ne de bugüne kadar dikilen fidan sayısını.
Umarız biz de yakında sembolik ağacımızı öğreniriz (proje de Antalya’da varsa tabi…)
Eğer henüz Antalya için bir sembol ağaç belirlenmediyse Osman Bağdatlıoğlu‘nun 2023 Antalya Vizyonu Arama Konferansı‘nda ki 20 milyon ceviz ağacı önerisini dikkate alabilirsiniz…
Sedir ağacı, kestane ve ceviz çok güzel olur. Nedense bu dönemde Bakanlıklar, Antalya’ya karşı önyargılardan bir türlü kurtulamıyor.
2o milyon Ceviz ağacının Antalya çevrelerinde büyüdüğünü hayal etmek bile çok güzel.
Benim favorim kırcami yolunun tam ortasındaki iki kurumuş ağaç. Antalyanın katledilen canım doğasının sembolü onlar.
Mert kardeşim, o Kırcami’nin karşısındaki ağaç sizlere ömür.. Bir türlü koruyamadık araç çarpmasından dolayı öldü..! Asfalt dökülerek hakkın rahmetine kavuştu. Daha böyle koruyamadığımız nice çınarlar var. Işıklandırılsa özel işaretler ve uyarılar olsaydı o ağaç ölmezdi.!
Değerli arkadaşlar;
Kırcami yolundaki ağacın zaten uzun yıllar önce büyük bir kısmı ölmüştü. Üstelik trafik açısından büyük tehlike oluşturuyordu. Benim anlamadığım asıl Belek’te bir gecede golf uğruna binlerce ağaç kesilirken sesini çıkarmayan yetkililerin şehir içinde sembolik ağaçlar üzerinden çevreci profil çizmeleridir.
Günah çıkarıyorlar. Yetkililer o ağaçları orada tutarak günah çıkarıyolar. Vicdalarını temizliyorlar.
Kırcami’nin ortasındaki ağaçlardan biri kaldırıldı. Haber vereyim istedim. Gerekçesini yetkililerden bekliyorum.
Coğrafik koşullara baktığımızda Antalyamıza en uygun olan ve yüzyıllardır bu bölgede yetişen narenciye ağaçları bence Antalyanın yüzü sembolü olmaya en uygun adaydır diye düşünüyorum. Hal böyleyken ” portakalda vitmindin oğlum sen.” cümlesine içerlemeyen veya kızmayan tek şehir olma özelliğimizi de yitirmeyiz nede olsa Antalyalı olarak hepimizin dna yapılarında turunçtan, bergamuttan, portakaldan, limondan mutlaka bir kalıntı vardır ve gelecek nesillere de o kalıntılar aktarılmalıdır..:))
Tayyar arkadaş, Antalya’da yüzyıllardır yetişen ağaç türü Narenciye ağacı değildir. Antalyalı araştırmacı Hüseyin Çimrin kitaplarında portakal fidanlarının 1940-50’li yıllarda ithal edildiğini yazar. Antalya’da yüzyılllardır yaşayan ağaçlar Sedir ve Çınar ağaçlarıdır. İbradı’da bin yaşında Kestane ağacı vardır. Kestanesi ile meşhur Bursa’da bile bu yaşta bir kestane yoktur. Kaldıki ben bu kentin sokaklarında her zaman Turunç çiçeğinin kokusu olsun isterim.
Antalya’nın sembol ağacı bence ; Begonvil olmalı.