Ayı oynatıcısı ve ördek satıcısı aynı sergide!
|Bugünlerde yolu Cumhuriyet Meydanı’na düşenleri ilginç bir fotoğraf sergisi bekliyor; “19. Yüzyıl Türkiye’sinde Sokak Satıcıları”
Hafta sonu havanın güneşli olmasını fırsat bilip çoluk çocuk kent merkezinde aldık soluğu. Niyetimiz Cumhuriyet Meydanı’nda katlı otoparkın üstündeki alanda açılan fotoğraf sergisini gezmek.
Hangi sergiyi mi?
Tabiî ki Antalya’nın tarihi ve kültürel zenginliğinin tanıtımı için çalışmalarına devam eden Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen “19. Yüzyıl Türkiye’sinde Sokak Satıcıları: Suna – İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi Fotoğraf Arşivinden Bir Seçki” konulu fotoğraf sergisini.
Öncelikle bu alanı düzenleyenlere bir teşekkür edelim. Müze, galeri ve sergi alanlarının sınırlı olduğu Antalya’da gerçekten önemli bir işlevi yerine getiriyor. Keşke bu sergi alanı hiç boş kalmasa.
Kuşkusuz gölgelik gibi farklı kent mobilyaları ile daha konforlu bir hale getirilebilir ama buna da şükür.
Sergi alanı cıvıl cıvıl. Genci yaşlısı, turisti yerlisi yüzlerce insan iç içe…
Sergideki fotoğraflara ilgiyle bakan da var, göz ucuyla süzüp geçende. Fotoğrafların önünde sevgilisini bekleyen de var, bebeğini emziren de.
Sergideki fotoğrafların hepsi de birbirinden ilgi çekici. 19. Yüzyıl’da toplumda önemli ticari roller üstlenen ancak günümüzde birçoğu kaybolup unutulan sokak satıcılarını seyrederken geçmişe dalıp gidiyorsunuz.
Örneğin bir çocuğun babasının kolunun çekerek “ayı oynatıcısı” fotoğrafını gösterdiğine tanık olduk.
Günümüz gençleri ve çocukları için sıra dışı bir görüntü.
Yine kumaş satıcıları, sepetçi, hurmacı, ciğerci, saka (su satıcısı), soğancı, bileyci, salepci, sabun satıcısı, seyyar kasap, baca temizleyicisi, kuş yemi satıcısı ve hatta ördek satıcısı gibi bugün bir çoğu sadece anılarda yaşayan, gençlerin ve çocuklarımızın yabancısı olan meslekler.
Zaten onun içindir; twitter’dan “bu sergiyi çocuklarınızla gezin” çağrısı yaptık.
Serginin fikir babası Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, “Basile Kargopoulo, Abdullah Kardeşler, Pascal Sébah gibi döneminin öncü fotoğraf ustalarının objektiflerine yansıyan dondurmacısından, macuncusuna, sakasından hamalına sokak satıcıları, 19. Yüzyıl’ın üretim kültürüne, yeme-içme alışkanlıklarına, gündelik yaşamına ve eğlence anlayışına samimi göndermelerde bulunuyor. Bu sergiyle 19. Yüzyıl’da toplumsal yaşam serüveninde sempatik roller alan ancak günümüzde birçoğu kaybolup unutulan sokak satıcılarını tekrar hatırlamak, kentimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize sunmak istiyoruz” diyor.
Sergiler, kültürel-sanatsal etkinlikler ilginizi çekmiyor olabilir. Fakat bu sıradan bir sergi değil. Yaşınız kaç olursa olsun kendinizden, sokağınızdan, memleketinizden, geçmişe ait bir şeyler bulacaksınız.
Fotoğraflar Cumhuriyet Meydanı’nda 30 Kasım tarihine kadar sergilenecek. İyi seyirler.
HARİKA BİR SERGİ. ANTALYA TANITIM VAKFI, AKMED VE ABB’ni KUTLUYORUM.
Çocuklarımla gezdim çok ilgilerini çekti. Bir çok mesleği ilk kez bu sergide gördüler. Emeği geçenleri kutlarım.