Balkonlardan Kent Bahçelerine

Geçtiğimiz hafta twitter Antalya güncesinde konu evlerin pencere ve balkonlarında çiçek sayısını arttırmak isteyenlerin temennileri ve balkonlarında, pencerelerinde çiçekleri olanların da fotoğraflarını paylaştıkları tweetler ile geçti. “Çiçeksiz Ev Kalmasın” hashtag’i ile yayılan mesajlar bize geçen sene İstanbul’da Yeryüzü Derneği tarafından bşalatılan ve bu sene de devam eden “Yeryüzü Derneği Kent Bahçeleri” projesini hatırlattı… Bu tür organizasyonların da yakında Antalya için örneklerini göreceğimizden eminiz.

“Geçen sene İstanbul’da başlayan  sınırları içerisinde yaşayanların balkon ve bahçelerinde yazlık sebzelerini yetiştirebilmeleri amacı ile 2011 baharında başlayan “Yeryüzü Derneği Kent Bahçeleri” projesi ile kent bahçeleri yaratarak şehir içerisinde binaların ve araçların arasında her geçen gün daha da sıkışarak yaşarken unuttuğumuz tat ve dokuları yeniden hatırlatmak ve masamıza gelen gıdanın kendi bahçemizde yetişmesi ile küresel ısınmaya katkı sağlaması amaçlanıyor. Küçük de olsa bir bahçe ya da teras sahibi olan İstanbullular, projeye gönüllü destek sağlayan köylülerin bağışladığı fideleri ekerek kendi sebzelerini yetiştirebilecekler.” http://www.yeryuzudernegi.org

Proje süreçlerini ise şöyle açıklıyorlar:

Aynı semtte oturan bahçecilerle önce tanışma toplantıları düzenleniyor. Bu toplantılarda kimlerin ekip-biçmeyi bildiği, kimlerin yardıma ihtiyaç duyduğunu öğreniliyor. Ayrıca bahçecilerin toprak büyüklüğünü not alıp, ihtiyaç duydukları fide sayısı hesaplanıyor.

Mayıs ayının ortasından başlayarak, temin edilen ve ücretsiz dağıtılan fidelerin ekimine başlanıyor.

Ekim sonrası yapılacak toplantılarda, deneyimler paylaşılıyor ve ortaya çıkabilecek sorunları çözülüyor.

Temmuz ayıyla birlikte artık hasad zamanı geliyor ve yetiştirilen sebzleler ile salatalar hazırlanıyor, yemekler yapılıyor…

Dünyanın pek çok kentinde, milyonlarca insan mutfaklarındaki sebze-meyve ihtiyacının bir bölümünü, hazırladıkları kent bahçelerinden sağlıyorlar. Bunu mümkün kılan; küçük bir arka bahçe ya da büyük bir balkon-teras. Kanada’nın Montreal kentinde 11 bin kişi geçen yıl onlarca ton meyve-sebze üretti. Küba’nın başkenti 2,2 milyonluk Havana’da, şehirlilerin tükettiği besin maddelerinin % 80 i kent bahçelerinde üretilmiş. Çin’in en büyük şehri Şanghay’da 2500 kilometrekarelik alan yine kent bahçesi. Moskova’da yaşayanların üçte ikisinin kent bahçesi var.

Yeryüzü Derneği, İstanbul’da kendi kent bahçesini kurmak isteyenlere yardımcı oluyor. Projenin amacı İstanbul’un çeşitli semtlerinde kent bahçeleri kurmak. Bu projeyi Yeryüzü Derneği tamamen kendi imkanlarıyla yapıyor. Herhangi bir kurumdan hibe almıyor, tamamen gönüllülük üzerine kurulu bir çalışma ağı, emek, inanmışlık ve fazla fidelerini veren köylü yardımseverlerin katkılarıyla.

Kent bahçelerinin genel olarak faydaları;

–Taze sebzelerde, antioksidan miktarı, beklemiş olana göre kat kat fazla. Temiz bir topraktan koparıp yediğiniz yeşillik daha sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlıyor.

–Evsel atıklardan kompost üretilip, gübre olarak bahçeye verilmesi, şehir çöplüklerinin vaktinden erken dolmasını önlüyor.

–Şehirlerde oluşturulan her yeni yeşil alan, yağmuru kendine çekiyor ve kuraklığı önlüyor, barajlarda su seviyesinin artmasını sağlıyor.

–Kent bahçeleri toprağın su çekme miktarını arttırarak, selleri ve evlerin su baskınına uğramasını önlüyor.

–Kente gelen sebze-meyve miktarı azaldığı için, daha fazla fosil yakıtın kullanılmasına gerek kalmıyor ve iklim değişikliğinin önlenmesine katkı sağlıyor.

– Yeşillik demek, temiz hava ve daha fazla oksijen demek. Kent bahçeleri şehrin havasının temizlenmesini sağlıyor.

–Her geçen yıl azalan tarım rekoltesinin artmasını, daha fazla sebze-meyve üretilmesini sağlıyor.

– Çocukların ve gençlerin toprakla tanışmasını, hasadı öğrenmelerini ve çevreyi sevip-korumalarını sağlıyor.

–Emekli ve yaşlı şehirlilerin toprakla uğraşması, boş zamanlarının değerlenmesini, kendilerini yararlı hissetmelerini ve beden sağlıklarının yerine gelmesini sağlıyor.

– Aynı semtte kent bahçesi olan hemşerilerin birbirleriyle tanışması, deneyimlerini paylaşması, sosyalleşmelerini, komşuluk ilişkilerinin gelişmesini sağlarken birbirlerine yabancılaşmalarını önlüyor.

– Özellikle dar gelirlilerin gelirlerinin % 20 ile % 40 ı beslenmek için harcanırken, kent bahçeleri sayesinde aile bütçelerine önemli bir katkı sağlıyor.

–Bahçelerden hasad edilen ürünlerin fazlası, ihtiyaç sahibi komşulara, yatılı okullara-yurtlara, çocuk esirgeme kurumlarına vb verilerek, şehirlilerde yardımlaşma duygusunun oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlıyor.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir