Bir kenti edebiyatla tanımak ve tanıtmak
|“Hollywood Antalya’ya Gelse” başlıklı yazımızda Rio Belediye Başkanı’nın Woody Allen’a Rio kentinde bir film çekmesi için yaptığı çabadan yola çıkarak sinema’nın şehir tanıtımlarına olan katkılarının araştırma sonuçlarına dikkat çekmiştik. Aynı katkıyı edebiyatta da görmek mümkün. Çok satan kitaplarda adı geçen şehirler, coğrafyalar, hatta köyler, sokaklar, mahalleler bir anda turizm destinasyonuna dönüşebiliyor.
90’lı yılların sonlarında “Ramses” romanları furyası vardı. Mısır turizminin imajını kurtarmak için (terör saldırılarından sonra) sipariş üzerine yazdırılmış ve müthiş bir başarı yakalamıştı.
Roman sayfaları arasına gizlenin kentlerin, tanıtıma müthiş bir etkisi var. Ülkemizde Ahmet Ümit romanları özellikle İstanbul’da geçer. İstanbul’un tanıtıma ihtiyacı yoktur ama roman arasına gizlenen sokak adları, restoranlar, müzeler, binalar, tarihi yapılar sizi farkettirmeden kendine çeker.
Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarında anlattığı Bodrum ve deniz aşkı, bugünkü Mavi Yolculuk’u yaratmıştır.
Edebiyatın şehir tanıtımlarına olan katkısını Murat Ohr çok güzel anlatmış;
Bir Şehri Edebiyatla Tanımak
Neredeyse bütün hazırlıklarınız tamam; izniniz, destinasyonunuz, uçak biletiniz ve konaklama rezervasyonunuz. Şimdi tek yapmanız gereken şey, valizinizi hazırlamaya başlamak. En sevdiğiniz tişörtünüz, kimlik kartınız, cep telefonunuzun şarj aleti, fotoğraf makineniz, diş fırçanız, uçak biletiniz ve birçok kişisel eşyanın yanı sıra size yolculuğunuz boyunca eşlik edecek olan kitabınız. Elinizi sadece kütüphanenize atıp rasgele bir kitap seçerek yolculuğa çıkmak istemiyorsanız eğer, birkaç şehirden yola çıkılarak hazırlanan bu yazı size fikir verebilir.
Doğu’nun Paris’i Beyrut
“Doğu’nun Paris’i” olarak adlandırılan Beyrut, bir şehir olarak her daim koruduğu canlılığıyla sizi kendine hayran bırakırken, Ece Temelkuran’ın “Muz Sesleri” romanı her satırıyla, size her adımınızda eşlik edebilir.
St. Petersburg’da Suç ve Ceza
Kim, Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza” romanını okur da St. Petersburg’u görmek istemez ki? Eğer henüz okumadıysanız ve uçak biletiniz sizi Rusya’nın bu sıra dışı şehrine götürüyorsa, buranın tadını kesinlikle ama kesinlikle “Suç ve Ceza” ile çıkarın.
Roma: Aşk Şehri
Elizabeth Gilbert’in “Ye, Dua Et, Sev” romanını, dünyanın bir diğer yedi tepe üzerine kurulu şehri Roma’ya seyahatiniz sırasında şehre fazladan bir kez daha aşık olmak için muhakkak yanınıza alın.
Berlin’i “Hoşçakal Berlin” Kitabıyla Keşfedin!
Dünya tarihinin en önemli kırılma noktalarından birine tanıklık eden bu şehrin İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde içerisine girmekte olduğu puslu havayı “Hoşçakal Berlin” kitabında büyük bir ustalıkla anlatan Christopher Isherwood’un bu eserini Berlin seyahatiniz sırasında yanınızdan ayırmayınız.
Londra’ya Adanan Kitaplar…
Sahip olduğu 6 havaalanıyla her mevsim ucuz uçak bileti bulunmasına olanak sağlayan Londra, her seyahatte yeniden keşfedilebilecek sayılı şehirlerinden biri. İngiltere’nin bu nefes kesen başkentine gidiyorsanız, size şehrin atmosferini yaşatabilecek binlerce eser arasından Tony Parson’ın “Adam ve Çocuk” kitabını seçebilirsiniz.
Dublin, Dublinliler Kitabı Okunduktan Sonra Gezilir…
İngiltere topraklarını biraz daha aşıp, Avrupa’nın en çok ziyaret edilen başkentlerinden bir diğeri olan Dublin’i görmek istiyorsanız, yanınıza almanız gereken kitap kesinlikle James Joyce’dan “Dublinliler”.
New York, Gece İnerken Bir Başka Güzel!
Bu şehrin adını sesli bir kere telaffuz etmek bile, sizce de insanın içinde heyecan dalgalarının aşırı yükselmesine neden olmuyor mu? Aktarmalı ya da direkt uçuş tercihinize göre çeşitli havayollarından bulabileceğiniz ucuz New York uçak biletiniz, sizi bu dünya şehrine getirirken, çantanıza Michael Cunningham’ın “Gece İnerken” adlı kitabını koymanız hiç fena olmaz.
Karayipler, Mükemmel Deneyimler Şehri
Her mevsim yaz insanıysanız ve tatilinizi uzak bir yerlerde geçirme arzusu içerisindeyseniz, Karayipler’in size mükemmel bir deneyim yaşatacağından emin olabilirsiniz; hele ki Aslı Erdoğan’ın “Kabuk Adam” kitabı da sizinleyse…
Umarız bir gün bu listelere bir de Antalya kitabı eklenir…