Mardin Blog Yazarları Buluşması’na Katıldık…
Mardin Müzesi’nin davetiyle ilk kez gerçekleştirilen “Blog Yazarları Buluşması”na katıldık. Antalya’dan kalktık Türkiye’nin diğer ucuna. Büyüleyici bir yolculuk müthiş bir deneyimdi. Antalya’da yıllardır bir çok tanınmış organizasyona akredite olamazken, çağrılmazken, görmezden gelinirken, taaa Mardin’den davet almak doğrusu çok hoşumuza gitti.
Mardin izlenimlerimizi, özellikle Mardin Müzesi ziyaretimizde gördüklerimizi önümüzdeki günlerde takipçilerimizle paylaşacağız.
Öncelikle Mardin Blog Yazarları Buluşması’yla ilgili hazırlanan ortak bülteni bilginize sunuyoruz.
MARDİN’E HAYRAN KALDIK
Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının kadim hoşgörü merkezi Mardin’i karış karış gezen ünlü blog yazarları, kentin kültürel mirası ve doğal güzelliklerine hayran kaldılar.
Mardin Müzesi’nin davetlisi olarak şehre gelen aralarında FullAntalya.com ve AntalyaLezzetleri.com editörlerinin de yer aldığı blog yazarları, Mardin’in bilinmeyen tarihi gerçekleriyle tanıştı, turistik mekan ve ören yerlerini gezerek tarihi kalıntıları, doğal güzellikleri ile yerel ürünlerini yerinde inceledi. Bloger ekibin rehberliğini Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan yaptı. Nihat Erdoğan Mardin’in ve Mardin Müzesinin en meşhur ama az bilinen tarihi gerçeklerini bilimsel ve popüler arka planlarını blog yazarlarına anlattı.
DÜNYANIN EN ESKİ ÜZÜM İŞLİĞİNİ GEZDİLER
Sema Schoenrock, Esra Berberbaşlar, Hüsamettin Oğuz, Nusret Oral Sağel, Erkut Özen, Orhan Çakmur, Osman Bolat ve Yaşar İliksiz’den oluşan Blogger ekibi ilk önce kentin Nur Mahallesindeki Çelbira Üzüm işliğini gezdi. Dünyanın bilinen en büyük çaplı, en eski üzüm fabrikası olan alanda depo olarak kullanılan yüzlerce sarnıç, ezgi havuzları ve akıtma kanalları blog yazarları hayrete düşürdü. 2 bin yıl önce insanların üzümlerini sıkmak için kullanıldığı alanı bugün de yöre halkının pekmez kaynatmak için toplanmaya devam ettikleri öğrenildi.
Blog yazarları dünyaya layıkıyla tanıtılması gereken arkeolojik alanın hemen yanı başında yükselen inşaatların turizmi baltalayacağına dikkat çektiler.
ATÖLYELERDE TARİHİ EL SANATLARINI DENEYİMLEDİLER
Türkiye’nin en etkileşimli müzelerinden Mardin Müzesi’nin başarıyla hayata geçirdiği Müze Eğitim Salonundaki onlarca atölyeleri inceleyen ünlü blog yazarları tarihi para bastı, ebru yaptı, kök boya baskı tekniği ile tanıştı, seramik üretiminin aşamalarını ve incelikleri ile sedef kakmanın püf noktalarını öğrendiler.
MÜZENİN KOLEKSİYONLARI BAŞKA YERDE YOK
Mardin Müzesinin en eski inançlara ait bulgularından en son tek tanrılı din olan İslamiyet’e ait koleksiyonlarına kadar uzanan tarihi eserlere ev sahipliği yapan İnanç Salonundan başlayarak, Arkeolojik Kazılar Salonu, Ticaret Salonu, Yaşam Salonundaki koleksiyonları gezen Bloggerlar Sahte Eser Salonuna gelince hayretler içinde kaldılar.
Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, müzede sergilenen “Boncuklu Tarla” buluntularının, Göbeklitepe’den 2-3 bin yıl geriye gittiğine dikkat çekti.
Müzedeki “Çeldiz” Kırk Hırsız Definesi hakkında da bilgi veren Nihat Erdoğan, bu definenin ünlü masal kahramanı “Ali Baba ve Kırk Haramiler”in bölgede doğmuş olabileceğine yönelik varsayımları güçlendirdiğini anlattı.
ÇOCUKLAR İÇİN ARKEOPARK
Mardin Müzesi’nin örnek uygulamalarından biri olan Arkeopark ve Çocuk Kütüphanesi de beğeni topladı. Müze Müdürü Erdoğan, müzenin bahçesine kurulan Arkeopark’ta ilköğretim çağındaki çocuklara arkeoloji eğitimi verildiğini, çocukların toprağa gömülü replikaları arkeologlar eşliğinde çıkarırken, hem tarihi öğrendiğini hem de büyük keyif aldığını söyledi. Erdoğan, müzenin çocuk ziyaretçi sayısının 100 bini geçtiğini söyledi.
SAHTE ESERLERE HAYRET ETTİLER
Define meraklısı vatandaşları kandırmak için kullanılan tarihi eserlerin ilk kez bir müzede sergilendiğine şahit olduğunu söyleyen blog yazarları, “Gerçek tarihi eserlerin özellikleri bizi çok şaşırtmıştı ama sahte eserleri müzede sergilenirken görmek şaşkınlığımızı zirveye çıkarttı” dediler. Blog yazarları müzedeki eserlerin sunum şekli ve içerdiği tarihi sırlara hayran kaldıklarını söylediler.
LEYLİ GECESİ VE GÖÇEBE TUVALLER SERGİSİ
Mardin Müzesi’nde açılan Göçebe Tuvaller resim sergisinin açılışına katılan Bloggerler, göçebe kültürün ve tarihi hoşgörünün esintilerini taşıyan tabloları tek tek inceledi ve ressamlarla eserleri hakkında söyleşiler gerçekleştirdi.
Blog yazarları akşam ise Mardin Müzesi’nin büyük beğeni toplayan etkinliklerinden biri olan “Leyli Gecesi”ne katıldı. Mardin Müzesi bahçesinde sadece cumartesi akşamları düzenlenen Leyli Gecesi’nde yörenin ünlü müzik topluluğu “Reyhani Müzik Grubu” Anadolu’nun kadim ezgileri ile dinleyenleri coşturdu. Müze Müdürü Erdoğan, Leyli Geceleri’nin büyük ilgi çektirdiğini belirtirken, konukların mutlaka internetten rezervasyon yaptırmaları gerektiğine dikkat çekti.
DARA HARABELERİNDEKİ TOPLU MEZAR VE HİDROLİK SİLAH ŞAŞIRTTI
Roma dönemindeki adı Anastasiopolis olan Dara Antik kentinde bir zamanlar akarsu bulunduğu ve sarnıçlar yapıldığı halde daha sonra kuraklık ve susuzluk çekildiğini, su savaşları yapıldığını öğrenen blog yazarları, en çok da su savaşları sırasında tarihi surlardaki tahliye kanallarının hidrolik silah olarak kullanılmasını ilgiyle dinlediler. Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan’dan tarihi surların restore edileceğini öğrenen yazarlar gelişmelere çok sevindiler.
Arkeolojij kazı alanlarındaki yeni arkeolojik bulgular hakkında bilgi alan bloggerlar Persler ve Doğu Romalılar arasındaki savaşta hayatını kaybeden yaklaşık 6 bin askerin gömüldüğü 3 katlı anıt mezara büyük ilgi gösterdiler. İnsan kemiği ile dolu galeri mezarda savaşın dehşetine şahit olan bloggerlar barışın kıymetinin bilinmesi gerektiğini söylediler.
İNANÇ VE KÜLTÜR NOKTALARINI GEZDİLER
Blog yazarları Mardin’de Zinciriye Medresesi, Ulu Camii, Dayruzzaferan, Kasımiye Medresesi gibi inanç ve kültür noktalarını inanç ve kültür noktalarını da gezdiler. Mardin’in Nusaybin ilçesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alınan tarihi Zeynel Abidin Camisi ile hemen yanında bulunan Mor Yakup Kilisesi de blog yazarlarının gezdiği mekanlar arasında yer aldı. Cami külliyesinde yer alan türbelerdeki Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep, Hz. Muhammed’in 13. kuşaktan torunlarının mezarlarını ziyaret eden blog yazarları, sınırda çay içmeyi de ihmal etmediler. Mor Evgin Manastırı’nı gezen blog yazarları, başrolünü Şener Şen’in oynadığı “Gönül Yarası” filminin çekildiği Eskihisar (Marin) Köyü’nü ziyaret ettiler.
ÇOCUK MÜZİK FESTİVALİ KORTEJİNE KATILDILAR
Beyazsu’da ırmak kenarında dinlenerek doğal güzelliklerin de tadını çıkardıktan sonra akşam saatlerinde Mardin Müzesi ve Her Yerde Sanat Derneği işbirliğiyle, 5 ülkeden 25 müzisyenin katılımıyla düzenlenen Uçan Halı Mardin Çocuk Müzik Festivali açılış kortejine katılıp, konserleri izlediler.
YÖRESEL TATLARINI DENEDİLER
Blog yazarları ziyaret boyunca Mardin Müzesi tarafından kurulan Mutfak Atölyesi’nde Irok, Sembüsek, İşkembe dolması, etli ekmek, kaburga dolması gibi birbirinden lezzetli yöresel yemekleri tatma fırsatı buldular.
İlk kez düzenlenen Blog Yazarları Buluşması’ndan son derece olumlu gözlemlerle ayrıldıklarını vurgulayan blog yazarları, “Mardin Müzesi yürüttüğü bilimsel ve sosyal çalışmalarla örnek bir başarı hikayesi sergiliyor” ifadesini kullandılar.
Paylasimlarinzi Keyifle Talip ettik. Mardin’i ilk gezilecekler listemize ekledik.
Orada olmak isterdim. tarihi yerlere bayılıyorum.