Burada Engellendim

Semra Çetinkaya, 32 yaşındayken geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci oldu. O sırada kızı Tuğba Çetinkaya 13 yaşındaydı. İkisinin hayatı da tepetaklak oldu. Roller değişti. Tuğba, uzun bir süre annelik yaptı annesine. Çalışmak zorundaydı, bir de küçük kardeşi vardı. Tekerlekli sandalye hayatlarının doğal bir parçası oldukça, şehirdeki engeller daha çok gözlerine batmaya başladı. Tuğba önce annesinin hayatını zorlaştıran bu engelleri belgeledi, sonra herkese internet sitesinden bir çağrı gönderdi. Buradaengellendim.com; şu an yaptırım gücü olan, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin de bir ayağını oluşturmakta. Nerede engellendiyseniz çekin fotoğrafını, gönderin onlara. Değişmesini istediğiniz her şey için…

www.buradaengellendim.com

Başta engelliler olmak üzere hepimizin günlük hayatında önüne çıkan tüm engeller, fotoğrafları ile beraber yayınlanıyor.

İsterseniz siz de karşılaştığınız benzeri durumları, tarih, mekan belirterek açıklamaları ile beraber site üzerinden takipçileri ile paylaşabiliyorsunuz.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği tarafından yürütülen proje ile engelliler her gün şehirde karşılaştıkları yaşamsal sıkıntıları fotoğraflarla gösteriyorlar.

Belediyelerin bir biri ardına açılışını yaptıkları Engelli Koordinasyon Merkezlerinin umarız bu sitede gösterilen örneklerden yola çıkarak Antalya caddelerini kontrol eden bir uygulaması vardır. Yok mudur?

Yasal olarak belediyelerin engelliler için önlem alması gerekirken denetim olmadığı için uygulamada bunlar hayata geçirilmiş değil.

Yayalar ve engelliler için oluşturulan kaldırımlar arabaların istilası altında, en kötüsü de engellilere özel olarak yapılmış bir tuvalete ulaşmanın tekerlekli sandalye ile mümkün olmaması.

Sitede bir de şöyle bir duyuru var:

“5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 07 Temmuz 2005 tarihli ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun geçici 2. maddesi hükmü uyarınca; kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi öngörülmüştür. Fakat bu süre dolmasına yakın 3 yıl uzatılarak 07 Temmuz 2015 tarihi belirlenmiştir.

Kısacası; 3 YIL DAHA SAKATA GELDİK.”

buradaengellendim.com da yer alan örnek fotoğraflar;


Buda Mustafa Zihni TUNCA hocamızın twitter galerisinden;


Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir