Cesur Başkanlar, Cesur Şehirler
|
Reklamsız bir kent düşünün. Reklam panoları, neon ışıkları, otobüs giydirmeleri, elektronik ekranlar veya dağıtılar broşürler olmayan, hatta mağaza tabelalarının boyutlarının sınırlı olduğu bir kent…
Böyle bir kent var; São Paulo. 11 milyon nüfuslu, Latin Amerika’nın ekonomik merkezlerinden, önemli bir kültür kenti olan São Paulo’da açıkhava reklamları 2007 yılı başından beri yasak.
Yerel ölçekte alınan bu karar oldukça tartışmalı, bir o kadar da heyecan verici. Benzer bir yasağın yaşadığınız kentte uygulandığını hayal edin; gündelik yaşam, görsel kültür ve çevre estetiği açısından neler değişir, ne kadar farklı olurdu?
São Paulo’da 5 yıl önce uygulamaya konulan “Clean City Law”, şehirde hiçbir açıkhava reklamı, billboard ve bina giydirmesi bırakmamış, devlet görevlileri bu yasaya dayanarak hepsini kaldırmışlardı.
Ancak son dönemde São Paulo yöneticileri tarafından Clean City yasası çerçevesinde graffiti ve sokak sanatçılarının yapacağı çalışmalara izin verildi.
Bu fırsatı iyi değerlendiren AlmapBBDO ve GE Brezilya da şehre renk getirecek graffitileri bina duvarlarına giydirmeye başladı. Merkez konumdaki binalara Brezilya’lı sanatçılar Estudio Collectivo, Rui Amaral ve Mulheres Barbadas‘ın çalıştığı graffitiler GE’nin hizmet verdiği sektörleri; ulaşım, enerji ve sağlık konularını markanın logosu olmasa dahi, sanat eseri şeklinde yansıtmış oldu.
Böylece “reklamın” kendisi bir sanat ürünü olduğundan yerel yöneticiler graffitilere herhangi bir tepki göstermemiş oldu doğal olarak. GE’nin graffiti projesinin hazırlık aşamalarını şirketin Facebook sayfasında “GE Gallery” altında görebilirsiniz.
Sao Paulo’dan kaldırılan reklamlar için Flickr albümünü incelemenizi öneririz
Reklam panosu sökülen binalar;
Reklam yerine grafitiye izin verilen uygulama örnekleri;
Kenti en çok belediyeler kirletiyor. Hizmet üreten belediyenin bilboardlarla işi olmaz. Bunlar göz boyamak için ellerinden geleni yapıyor. Partisi fark etmez, hepsi aynı.
Şimdi kentsel dönüşüm yani RANT zamanı. Yıkıp yeniden yapılacak ki müteahhitler para kazanacak. Resimle boyayla kimse uğraşmaz. Daha yüksek, daha kötü binalar yapılacak.