Dokuma’da son atıl bina da ayağa kaldırılıyor
|Kepez Belediyesi, binalarını bilim merkezine, müzeye, kütüphaneye ve sanat galerisine dönüştürdüğü Dokuma Fabrikası Yerleşkesi’nin atıl haldeki son binasını da şehre kazandırıyor. Fabrikanın işçi eğitim ve spor salonu, kadınlara yönelik spor merkezi haline getiriliyor.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, hukuki sorunlarını çözerek, yeniden şehrin hizmetine sunduğu Dokuma Fabrikası’nın son hatırasına da sahip çıkıyor. ‘DokumaPark’ ismiyle kent parkına dönüştürülen fabrikanın sosyal ve kültürel değer taşıyan binaları yıkılmayıp, bilim merkezine, müzeye, sanat galerisine, kütüphaneye ve otele dönüştürüldü. Antalya’nın endüstriyel mirası fabrikanın işlevlendirilmeyen tek binası olarak geriye işçi eğitim ve spor salonu kalmıştı.
DOKUMA’NIN HATIRALARI YAŞATILIYOR
Yıkılmaya yüz tutan bu bina da ayağa kaldırılıyor. Başkan Tütüncü, fabrika bölgesindeki mahallelerde yaşayan kadınlara verdiği ‘spor merkezi’ sözünü bu binada gerçekleştiriyor. Fabrikanın, işlevlendirilmeyen bu son binası da, kadınlara yönelik spor merkezi yapılarak, geleceğe taşınıyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü, duvarlarında ‘Sağlık için spor’, ‘Sporcu iyi ahlaklı ve faziletli insandır’ yazılarının bulunduğu binayı, aslına sadık kalarak güçlendiriyor. Tadilat çalışmasından sonra bina, kadın spor merkezi haline getirilecek.
TÜTÜNCÜ SPOR MERKEZİ SÖZÜNÜ TUTTU
Yoğun nüfusa sahip Dokuma Semtindeki ve Fabrikalar Mahallesi’ndeki hanımefendilere spor merkezi sözü verdiğini anımsatan Başkan Hakan Tütüncü, “Bu sözümüzü DokumaPark’ta gerçekleştiriyoruz. Fabrikanın işçi eğitim ve spor salonunu kadın spor merkezine dönüştürüyoruz. Merkezin yapımını bu yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Hanımefendilere, spor merkezimizde uzman antrenörlerimiz eşliğinde fitness ve aerobik hizmeti vererek, onları sağlıklı yaşamla buluşturacağız.” açıklamasını yaptı.
“YIKMAYI DEĞİL, YAŞATMAYI SEÇTİK “
Başkan Tütüncü, şehrin ortak aklıyla eski Dokuma Fabrikası’nın sosyal ve kültürel bir değere sahip olan binalarını müze, bilim merkezi, kütüphane ve sanat galerisine dönüştürdüklerini belirtti. Dokuma yerleşkesinde yıkmayı, değil yaşatmayı benimsediklerinin altını çizen Tütüncü “ Fabrikanın atıl haldeki son binası işçi eğitim ve spor salonuna, kadın spor merkezi kimliliği kazandırıyoruz. Böylece şehrin endüstriyel mirası olan Dokuma Fabrikası’nın tüm binalarını yeniden işlevlendirilerek, şehrin hizmetine sunmuş olduk” ifadesini kullandı.
DOKUMA, KENTİN AKCİĞERİ
Kültür, sanat, eğitim, müze ve bilim adası haline gelen DokumaPark,
koruluğu, botanik parkı, portakal ve zeytin bahçeleriyle de şehir için bir akciğer işlevi görüyor.
DOKUMA FABRİKASI’NDA HANGİ BİNA NE OLDU?
Fabrikası binası Antalya Bilim Merkezi ile Anadolu Şehitler Müzesi’ne, trafo binası Cemil Meriç Kütüphanesi’ne, işçi yemekhanesi Dokuma Sanat Galerisi’ne, memur yemekhanesi Dokuma Çalışanları Emekliler Lokali’ne, kreş Anadolu Oyuncak Müzesi’ne, müdür lojmanı Yeşilçam Müzesi’ne, fabrika ambarları Antalya Otomobil Müzesi’ne ve misafirhane 1974 oteline dönüştürüldü.
DokumaPark’ta, Antalya Sahaflar Çarşısı, Dr. Burhanettin Onat Çocuk Kütüphanesi, tren vagonu ile buharlı lokomotif, Minyatür Türkiye Parkı ile şehrin geçmişini anlatan çeşitli kültürel objeler de bulunuyor.