Elli Yıl Öncenin Taksileri Faytonlar Turizmin Hizmetinde

Antalya Kalekapısı’nda son dönemde turistik amaçlı taşımacılık yapan faytonların sayısı arttı. Çoğunlukla tramvay güzergâhında müşteri bekleyen faytonlar, tramvayın geçiş saatlerinde -her yarım saatte bir- güzergâh değiştiriyor.

Kent merkezine renk katan faytonlar, turistlerin de ilgisini çekiyor. Faytonlar, sıklıkla Konyaaltı Caddesi ve Atatürk Caddesi güzergâhında müşterilerini gezdiriyorlar.

Antalya’nın geçmişte en önemli ulaşım araçlarından olan faytonların, günümüzde turistik amaçlı kullanılması önemli. Belki de sayılarını arttırmak gerekiyor.

Hazır Büyükşehir Belediyesi caddelerde bisiklet yolu düzenlemesi yapmaya başlamışken, belki de faytonlarda hesap edilerek trafikte radikal düzenlemeler gündeme gelmeli. Örneğin Selekler Çarşısı – Cumhuriyet Caddesi, Atatürk Caddesi  – Cender Otel arası gibi güzergâhlar tamamen araç trafiğine kapatılmalı. Kaleiçi’ne araç girişlerine izin verilmemeli.

Faytonlar ve daha küçük ve çevreci araçlar kullanılmalı.

Belediyelere çağrı

Araştırmacı Giray Ercenk, geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Akdeniz’de “Fayton dediğin ne ki..” başlıklı bir yazı kaleme almıştı.

“Antalya yakın zamana kadar “faytonlar kenti”ydi. Körüğü manda gönünden faytonlar, müşterisine aşina sürücüler ve atlar; on/onbeş sene içinde yok olup gittiler.

Bir süredir tramvayların birbirlerine yol verdiği boşluklarda; Limana inen yolun ağzında bekleyen, “bu nedir” diye sorulduğunda “faytondur” denen; tavanına sera naylonu çekilmiş, sağına soluna süs niyetine plastik çiçek sokulu “at  arabaları” peydah oldu.

Antalya’nın simgesi olan faytonların düştüğü/düşürüldüğü durum, yaşaya geldiğimiz kimlik/kültür erozyonunun nerelere vardığını ortaya koyan acı örneklerden biridir….

Hiçbir kuruma/kimseye görevini hatırlatma gibi bir niyetimiz yok, ama seçilmişinden atanmışına tüm kent yöneticilerinin, kentin kimlik değerlerini korumakla yükümlü olduklarını söylemek de hak…”

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir