Ev yapımı Patlıcan Reçeli
|Patlıcan’ın reçeli olur mu demeyin. Hem de bal gibi olur. Sakın burun kıvırmayın pişman olursunuz. Bizden söylemesi.
Evimize başka şehirlerden gelen misafirlerimizin, patlıcan olduğunu bilmeden bu reçeli yediklerine ve bayıldıklarına bir çok kez tanık olmuşuzdur. Tatlının “patlıcan” olduğunu duyduklarında ise bir türlü inanmak istemezler, Antalya’dan giderken ise çok sayıda hediyelik reçel götürürlerdi.
Bu en eski Antalya lezzetlerinden patlıcan reçelini artık reçelcilerde, marketlerde hazır yapılmış olarak bulmak mümkün. Ama evlerinde annelerinden öğrendikleri şekliyle yapan Antalyalı hanımların sayısı da az değil.
İçinde bulunduğumuz eylül ve ekim aylarında Antalya’daki semt pazarlarında küçük boy patlıcanları görürseniz şaşırmayın. Zira küçük patlıcanlar reçel yapımında kullanılıyor ve meraklıları tarafından kısa sürede kapışılıyor.
Antalya lezzetlerini bir kitapta toplayan ve Almanca, Rusça ve İngilizce olarak da bastırarak önemli bir hizmeti gerçekleştiren Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), yöremizin bu çok özel lezzetinin tarifini vermeyi unutmamış.
ATAV’ın Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya Lezzetleri adlı kitabında Semihe Özen ve İclal Zeren hanımefendiler Patlıcan Reçeli’nin yapılışını şu şekilde tarif ediyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz.
Malzemeler
Patlıcan (minik, reçellik, yaklaşık parmak boyu, çap 2 cm.) – 1 kilo
Toz şeker – 1 kilo
Limon tuzu (nohut büyüklüğünde) – 2 adet
Karanfil – 5-6 adet
Loğusa şekeri (kırmızı) – 1 çay kaşığı
Kireç suyu – 2 litre
Hazırlanışı
1- Minik patlıcanların sap kısımlarını kesiniz. Kabuklarını tamamen soyunuz ve kireç suyuna atıp, 2-3 saat bekletiniz.
2- Kireçli suda beklemiş patlıcanları 3-5 kez iyice yıkayınız. Süzgüde süzülmeye bırakınız.
3- Patlıcanları bol kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
4- Haşlama suyunu dökünüz. Patlıcanları 25-30 dakika soğuk suda beklettikten sonra tekrar güzelce yıkayınız. Süzgüde süzülmeye bırakınız.
5- Kurulanmış patlıcanları tencereye koyunuz. Üzerine limon tuzunu, karanfilleri, toz şekeri koyunuz ve akşamdan sabaha patlıcanlar su salıncaya kadar bekletiniz.
6- Tencereyi orta ateşte oturtunuz. Reçel kıvamını buluncaya kadar karıştırarak kaynatmayı sürdürünüz. Bu arada kırmızı loğusa şekerini katınız. Küçük bir damla şurup soğuk bir yüzeye damlatıldığında top gibi kalıyor dağılmıyorsa reçel kıvamını bulmuş demektir.
7- Yaklaşık 3-5 dakika beklettikten sonra reçel daha sıcakken kavanozlara doldurunuz. Soğuduktan sonra da kavanozların kapaklarını kapatınız.
Yazarın notu:
1- Limon tuzu yerine limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu takdirde bir limon suyunu ocaktan alınacağı zaman reçele katınız.
2- Bazı uygulamalarda patlıcanların kabukları tamamen değil alacalı soyulur.
dip not: fotoğrafları kendi mutfağımızda çektik. affola.
Sitenizde bu tarifi okuduktan sonra patlıcan ile reçelin ne alaksı var diye aklımdan geçirmiştim. Ancak bugün Çakırlarda masaya gelen şeyin ne olduğunu sorup ve cevap olarak “Patlıcan Reçeli” ni duyunca aklıma siz geldiniz… Hakikaten çok lezzetli bir reçelmiş. Sayenizde öğrendim Teşekkürler…
merhabalar sienizde bu tarifi gördüm am yapamam ben bekarım pek anlamam rica etsem çok acil gerçekten bana bi kavanoz yollayabilirmisiniz arıyorum kimsede yok lütfen rice edyrm..
Evde yapmaya imkanları olmayanlar Tansaştan küçük kavanozlarda edinebilirler. Markası Yenigün. Ayrıca patlıcan haricinde daha birçok değişik reçel çeşidi var.
güzell beendim
ben yurt dışında yaşıyorum.eşim antalyada bana patlıcan reçeli getirdiğinde buda ne
dedim.inanın reçeli bir sefer tattıktan sonra tadına resmen bayıldım.
şimdi tarifi okudum fakat şu kireç suyu olayını anlayamadım.
nerden bulucam ben bu kireç suyunu ve bulamazsam kireç suyu koymadan olmaz mı?
yada kireç suyu yerine tuzlu suda bekletsem olmaz mı?
aydınlatırsanız sevinirim..teşekkürler…
Ayla Hanım; Maalesef ki kireç suyu olmadan lezzeti mümkün olmuyor. Kireç suyu patlıcanın sertleşmesini sağlıyor. Çevrenizdeki yapı marketlerden kireç tedarik edebileceğinizi düşünüyoruz. İlgi ve alakanız için de teşekkür ederiz.
Hangi ulkede yasiyorsunuz bilmiyorum ama eger ki http://www.amazon.com da “pickling lime” diye ararsaniz arama motorunda, cinliler ve meksikalilar kullaniyorlar ozellikle tursu yapiminda. Diger adi ‘hydrated lime’.
Bol Sans..
Antalyalı olarak ilimize özgü birçok yemek lezzetlerinin yanısıra yöremizin narenciyelerinden birçok reçeller tatlılar ve marmelat çeşitleri yapılmaktadır.Turunç portakal bergamut ve çiceklerinden gül yapraklarından tutun da vişne böğürtlen karpuz patlıcan domates reçellerine kadar.Hepsinin kendine has değişik lezzetleri vardır.Herkezin tatmasını tavsiye ederim.Saygılar
Kireçi sulandırıp yapamıyormuyuz? İlla kireç suyumu gerekli?
Sevgili takipçimiz Kireci sulandırıp, sadece elde ettiğiniz kireçli suyu kullanacaksınız. Bu işlem patlıcanın sert ve diri kalmasını sağlıyor.
Merhaba kireç suyu ne kadar suyun içine ne kadar kireç koyacağız cevap için Teşekkürler
çok güzelmiş
reçellik patlıcanı nerden bulabilirim trabzonda bulamadım
Değerli takipçimiz Antalya bölgesinde özellikle hasat sonu, tarla patlıcanının bitmesine yakın (sonbaharda) pazarlarda “reçellik patlıcan” adıyla satılmaktadır.
Bunu yemeyene Antalyalı denilmez herhalde.
Ya illa zengininden fakirine uzağından yakınına Antalyalıyı Antalyalı yapan bir kültür bu…
patlıcanları şeker ilave ederken bir kaç delik açmamız gerekiyor mu içine şerbet alması için?
evet gerekiyo biz çatalla delik açıyoruz…
Tuzlu su kirec yerine kullanilabilir. daha sari ve daha sert yapar.
patlıcan reçeli KADINELİ ev reçellerinde satılmaktadır.
GLİKOZSUZDUR.
Antakya’da oldukça bilinen ev yapımı patlıcan reçelini http://www.hataysepeti.com üzerinden satın alabilirsiniz. Patlıcan reçeli dışında ceviz reçeli, incir reçeli ve kebbet reçeli gibi farklı ev yapımı reçel çeşitleride bulunmaktadır.
Selamlar.Patlıcan reçelini birkac kez denedim ve sizin verdiğıniz tarifle yapmıştım.Ancak birçoğu( patlıcanların ) normal formunu korumadı . Çöktü kayık gibi oldu. Niçin böyle oldu. Bir püf noktası varmıdır.Tesekkürker.
Fotoğraf nasıl ekleniyor?
Fotoğrafınızı fullantalya@hotmail.com adresine mail atarsanız blogda isminizle birlikte yayınlayabiliriz. İlginize teşekkür ederiz.
Herkese merh, Antalya’da pazardan minik minik yumurta gibi yuvarlak top şeklinde çok sevimli patlıcanlar aldım. .2 kg idi. Şeker miktarını arttirarak Sizin tarifinizi uyguladım. Ancak akşamdan patlıcanları şekere yatırdığımda sabah çok da sulanmadiğini farkettim. Başka birçok tarifte şu eklenmis iken siz eklememişsiniz ben de cesaret edemedim. Dolayısıyla meyvesi çok suyu az bir reçel oldu. Tadı fena değil. Foto paylaşmak istiyorum ama nasıl ekleyemeğini bilemedim. Sizce su eklemeli miydim?
Merhaba, patlıcanları yıkadıktan sonra tencereye koyduğumuz için ekstra su eklemiyoruz. Kendi suyu yeterli.
Fotoğrafınızı fullantalya@hotmail.com adresine mail atarsanız blogda isminizle birlikte yayınlayabiliriz. İlginize teşekkür ederiz.