Ev yapımı Patlıcan Reçeli

Patlıcan’ın reçeli olur mu demeyin. Hem de bal gibi olur. Sakın burun kıvırmayın pişman olursunuz. Bizden söylemesi.

Evimize başka şehirlerden gelen misafirlerimizin, patlıcan olduğunu bilmeden bu reçeli yediklerine ve bayıldıklarına bir çok kez tanık olmuşuzdur. Tatlının “patlıcan” olduğunu duyduklarında ise bir türlü inanmak istemezler, Antalya’dan giderken ise çok sayıda hediyelik reçel götürürlerdi.

Bu en eski Antalya lezzetlerinden patlıcan reçelini artık reçelcilerde, marketlerde hazır yapılmış olarak bulmak mümkün. Ama evlerinde annelerinden öğrendikleri şekliyle yapan Antalyalı hanımların sayısı da az değil.

İçinde bulunduğumuz eylül ve ekim aylarında Antalya’daki semt pazarlarında küçük boy patlıcanları görürseniz şaşırmayın. Zira küçük patlıcanlar reçel yapımında kullanılıyor ve meraklıları tarafından kısa sürede kapışılıyor.

Antalya lezzetlerini bir kitapta toplayan ve Almanca, Rusça ve İngilizce olarak da bastırarak önemli bir hizmeti gerçekleştiren Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), yöremizin bu çok özel lezzetinin tarifini vermeyi unutmamış.

ATAV’ın Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya Lezzetleri adlı kitabında Semihe Özen ve İclal Zeren hanımefendiler Patlıcan Reçeli’nin yapılışını şu şekilde tarif ediyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Malzemeler
Patlıcan (minik, reçellik, yaklaşık parmak boyu, çap 2 cm.) – 1 kilo
Toz şeker – 1 kilo
Limon tuzu (nohut büyüklüğünde) – 2 adet
Karanfil – 5-6 adet
Loğusa şekeri (kırmızı) – 1 çay kaşığı
Kireç suyu – 2 litre

Hazırlanışı
1- Minik patlıcanların sap kısımlarını kesiniz. Kabuklarını tamamen soyunuz ve kireç suyuna atıp, 2-3 saat bekletiniz.
2- Kireçli suda beklemiş patlıcanları 3-5 kez iyice yıkayınız. Süzgüde süzülmeye bırakınız.
3- Patlıcanları bol kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
4- Haşlama suyunu dökünüz. Patlıcanları 25-30 dakika soğuk suda beklettikten sonra tekrar güzelce yıkayınız. Süzgüde süzülmeye bırakınız.
5- Kurulanmış patlıcanları tencereye koyunuz. Üzerine limon tuzunu, karanfilleri, toz şekeri koyunuz ve akşamdan sabaha patlıcanlar su salıncaya kadar bekletiniz.
6- Tencereyi orta ateşte oturtunuz. Reçel kıvamını buluncaya kadar karıştırarak kaynatmayı sürdürünüz. Bu arada kırmızı loğusa şekerini katınız. Küçük bir damla şurup soğuk bir yüzeye damlatıldığında top gibi kalıyor dağılmıyorsa reçel kıvamını bulmuş demektir.
7- Yaklaşık 3-5 dakika beklettikten sonra reçel daha sıcakken kavanozlara doldurunuz. Soğuduktan sonra da kavanozların kapaklarını kapatınız.

Yazarın notu:
1- Limon tuzu yerine limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu takdirde bir limon suyunu ocaktan alınacağı zaman reçele katınız.
2- Bazı uygulamalarda patlıcanların kabukları tamamen değil alacalı soyulur.

dip not: fotoğrafları kendi mutfağımızda çektik. affola.

40 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir