Falezlerde Plaj Keyfi Neden Olmasın?
|Antalya’nın önemli simgelerinden birisi olan falezler, yıllardır hem doğal güzelliği ile hem de üzerine kondurulan binalarla sürekli gündeme gelir. Tartışmasız eşsiz güzelliğini yıllardır Antalyalılar ve turistler büyük hayranlıkla seyredip, etkilenirler. Üzerine yapılan binaların durumu da sürekli tartışılır. Ha bazen de intihar, amatör balıkçı kazaları ve tinerci operasyonları ile de anılır. Ötesi yoktur…
Peki, bu güzelliklerin içinde yaşamak, denize girmek, tadını çıkarmak mümkün müdür? Tabii ki belli bölgeler dışında hayır. Elbette ki falezleri koruyalım. Koruyalım ama korurken de, bir ihtiyar gibi terk etmeyelim. Çocuklarımız buralarda yaşasın. Tadını çıkarsın.
Kanaatimizce Antalya’da her şey rantla ölçüldüğü içindir ki, hiç kimse buraların restorasyonuna, yaşama katılmasına, rantla suçlanacağını bildiği için yanaşmıyor. Ancak bir yandan da buraların halka açılması ve yararlandırılması gerekiyor. Ama bu nasıl olacak? Yerel yönetimler Yat Limanı’ndan Fener bölgesine kadar olan falez bandındaki küçük falez koylarını doğal yapıyı bozmadan restore ederek, insanların hizmetine açabilirler. İnsanlar buralarda denizin keyfini eminiz ki fazlasıyla çıkaracaklardır. Konyaaltı ve Lara plajlarının da yükünü azaltabilecek bu uygulama şehir içindeki denize çok yakın ama bir o kadar da uzak halkın, bölgeden yararlanmasını sağlayacaktır.
Hiç olmazsa yıllardır sadece izleyerek gururlandığımız Falezler, içinde zaman geçirilen bir yaşam alanı olarak insanların daha fazla beğenisini kazanacaktır. Aksi halde giderek kirlenen, bakımsızlıktan bozulan bir efsane olarak devam edecektir. Doğal ve tarihi miraslarımızı anlayarak ve yaşayarak biz olabiliriz.
Falezlerden denize girilen yerler sadece otellerin ve bazı resmi kurumların tekelinde. Karaalioğlu Parkı içindeki Adalar Plajı dışında halkın rahatça denize girebileceği yer yok. Talya, Dedeman, The Marmara Otel, ATSO sosyal tesisleri, DSİ tesisleri halkın kullanmadığı yerler. Belediyeler cevrecilerin tepkisinden korkuyor ama oteller ve kamu kurumları diledikleri gibi kullanıyor.
belediyenin bu konuda çalışmalar yapması gerekmekte
Bir ara falezlerin ışıklandırılması projesi vardı. Basında yazılıp çizilmişti O aralar Antalya Barselona, Dubai oluyırdu hani… Sahi o proje ne oldu?
Hatırlıyorumda çocukluğumuzda Antbirlik’ den Karaalioğlu parkından Dedeman otelinin oralardan denize inerdik yüzerdik balık tutardık, hatta bazı çılgınlar yüksek kayalıklardan denize atlama yarışı yaparlardı gülerdik ürperirdik, denemeye kalkar korkardık. Biz bu falezleri yazıda belirtildiği gibi ihtiyar gibi sahipsiz bıraktık, çevre düzenlemesini hep falezlerin üzerine yaptık ama maalesef denize doğru hiçbir düzenleme güzelleştirme yapmadık. Hatta bu falezlerin nimetinden dünya organizasyonunun bir ayağı olarak bir içecek firması geçtiğimiz senelerde yararlandı. Cliff Diving dünya turuna Antalyayı da ekledi (sanırım ilk ve son olacak) ve organizasyonu yaptı ama bence ne yazıkki bu konuda da sınıfta kaldık. Neden kaldık derseniz, bu organizasyonu kimler hatırlıyor? Televizyonda haberlerde kaç dakika çıktı (2-3 dk tek haber)? Gazetelerde kimler yazdı? Antalyayı tanıtabilmek için o firmayla o organizasyondan sonra ne yaptık? Yerel yöneticiler bu organizasyonu Antalya halkına ne kadar tanıtabildi, Antalya halkını geçtim nereye ne kadar tanıtabildi? Ntv’ de o firma bu organizasyonun dünya ayaklarını anlatan program yaptı Antalyadan ne kadar bahsedildi kimler izledi kimlerin haberi var acaba? Yılda 5 milyon turist geliyor diyoruz ve bu organizasyon yaz döneminde yapıldı tam da turist akınının olduğu dönem, acaba kaç turist izledi veya haberleri var mıydı.?
Bizler güzel Antalyamızın nimetlerinden faydalanamıyoruz diye daha çok ağlarız bu kafayla gidersek…
İyi günler, iyi okumalar…
Antalya’nın incisi Faelzler yakın zamanda felaket tellallığı haberleri ile karşımıza çıkacak. İstanbul’un deprem haberleri gibi bizimde Falezler’in çökme tehlikesi haberleri popüler olacak. Antalya’nın incisi, o hatta ki evler için tehlike çanlarını çalacak… Sonra da ruhsatı ben vermedim o verdi tartışmaları devam ederken Falezlerin üzerine yapılan otellerde etkinliklere katılan büyüklerimiz manzaraya karşı poz verirler…
Falezyum die evler varmış otel şeklinde,orasıda bahsettiğiniz gibi depremde çökücek yerlerden birisimi? devremülk olarak satmaya çalışıyolar çünkü
Meliha hanım, Antalya’da falezlerin üzerindeki tüm binalar risk altında. Konserve koyunda mahkeme raporuna rağmen insanlar evlerini boşaltmamakta ısrar ediyorlar. Ayrıca falezlerin üzerindeki gökdelenler de ev sahibi olmak, doğa harikası falezlerin yağmalanmasına ve katliamına ortak olmak demektir. Maalesef yıllar önce falezleri imara açanların, bugün kentin akil adamları olarak hala boy göstermesi ve ahkam kesmesi ise üzücüdür.