Falezleri Korumak!
|Yıllardır Muratpaşa Belediyesi’nin bir projesi vardır. “Falezlerden halkı deniz ile buluşturmak.”
Halen Falezlerde birkaç noktadan Antalyalılar denize girebiliyorlar. Ancak tamamen iptidai, ilkel ve bir o kadar da emniyetsiz şartlarda.
Küçüklüğümüzün yazları Papaz Kayası, Hamitbey ve Antbirlik çevresinde geçtiği için o şartları çok iyi biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Bambus, Dedeman arasındaki Falez plajında can veren genç arkadaşımızı da unutmadık.
Muratpaşa’da Falezler’den denizle buluşan Antalyalılar için sağlıklı şartlar oluşturmak üzere Muratpaşa Belediyesi’nin geçmiş dönem de ve yine bu dönemde projeleri olduğunu medyadan takip ediyoruz. Ancak zamanında Süleyman Evcilmen’in şimdi ise Ümit Uysal’ın bu projeleri ne yazık ki hayata geçemiyor.
Nedeni basit.
Projeler hazırlanıyor ancak Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu bu projelerin uygulanmasına izin vermiyor. Kurul geçen hafta yine Muratpaşa Belediyesi’nin Falezlerde Güneşlenme Terası başvurusunu reddetmiş.
Gerekçe basit.
Falezler SİT alanı olduğu için koruma alanı içinde yer almaktadır diyorlar.
1.Derece SİT alanı Falezler’e dev gibi oteller ve binalar dikilirken Antalya Tabiat Varlıklarını Koruyacak olan Bölge Komisyonu NEREDEYDİ?…
1.Derece SİT alanı Falezlere dikilen dev gibi otellerin Falezleri delip geçen plaj asansörleri yapılırken Antalya Tabiat Varlıklarını Koruyacak olan Bölge Komisyonu NEREDEYDİ?…
1.Derece SİT alanı Falezlere dikilen dev gibi otellerin Falezler’de yer alan beton plajları yapılırken Antalya Tabiat Varlıklarını Koruyacak olan Bölge Komisyonu NEREDEYDİ?…
Muratpaşa’yı AKP’li Cihan Bulut kazansaydı onun da projeleri içinde yer alan Falez Plajları için yine bu Komisyon RED kararı verir miydi?
Son Not: Falezler sadece bizde yok. İtalya’da da Falezleri kapsayan şehircilik ve turizm örnekleriniz gözlemleyebilirsiniz.
Sizin için Sicilya’dan seçtiğimiz bir örnek…
Yandaş bir belediye yada işadamı bu projeyi yapmak istese kesin izin çıkardı. Yazık. Yıllarca falezleri bu zihniyet yağmaladı. Şimdi sözde falezleri korumak için kamu yararına bir projeyi engelliyorlar.
Ümit Uysal, Kadınlar Plajı yapacağım diyerek iizin koparsaydı keşke:))
Bu konuyu sizin gibi dile getiren bu kentte neden yoktur anlamam. Sizi beğenerek okuyorum ama gazeteleri de okumak istiyorum…
eveeet… güzel bir yazı ve birkaç yorum.. yanlız yanlış.. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Kararının sadece bir parçasını alır buraya yazarsanız yazarı haklı bulursunuz.. ama kararın tamamına baktığımızda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Antalya’da falezler ile ilgili olarak bütüncül bir çalışmanın tamamlanma aşamasında olduğundan bahsedilerek projelerin uygulanmasına izin verilmemiştir.. yani burada aslında planlama ilkeleri doğrultusunda ve koruma kullanma dengesi gözetilerek hazırlanacak plan kapsamında bu tür projelere izin verilecek.. gelelim sorulara.. Koruma Bölge Komisyonu neredeydi denmiş?? Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları, kurullarda çalışan personeller arasında yeteri kadar doğal sit ile ilgili raportör olmamasından dolayı 2011 yılında kurulan Çevre ve Şehiriclik Bakanlığına bağlandı.. böylelikle raportörler arasında peyzaj mimarı, çevre mühendisi, ziraat mühendisi, biyolog, kimyager gibi meslek disiplinleri de sürece dahil edilerek doğal sit alanlarının bu işi bilen ekipler tarafından incelenmesine olanak sağlamıştır.. yani 2011 yılından önce zaten komisyon yoktu.. kurul vardı.. orada da çalışan 2 peyzaj mimarı ile doğal sit alanlarını götürmeye çalışıyorlardı… dolayısı ile burada yapılan parti ayrımcılığı değil başlanmış işin tamamlanmasının ardından konu yeniden değerlendirilecek.. bu kadar kolay.. bunu başka yerlere çekmemek gerek sayın yazar.. bir de lütfen bu tür yazılarda önce kararın tamamını paylaşın sonra yorumlayın.. bu şekilde yaparak insanları yanlış bilgilendiriyorsunuz..
Sayın x ve y;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Antalya’da Falezler ile ilgili bütüncül bir çalışmasının olması ve bunun da tamamlanma aşamasında olduğunu sizden öğrendik. Umarız en kısa zamanda “rant” yaratmadan kamu yararına uygun şekilde hayata geçer ve hepimiz Falezlerden layıkıyla yararlanırız. Falezlerin durumu ortada beton oteller ve Falezi delip geçen plajları ve asansörleri…2011 öncesi ya da sonrası tüm “memurların ve amirlerinin” eseri ortada… Belirttiğiniz gibi ne yazık ki kararın tamamını paylaşamadık. Çünkü Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sitesinde sadece komisyonun 42.toplantısının gündem duyurusu var. Alınan kararlara ulaşamadık. Kararlardan Antalya’nın yerel gazetelerinde yazılan haberler kadar bilgimiz var.
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz
Haberinizin bakış açısı önyargılı. Eğer konu falezlerin değerlendirilememesi ise 1950-60 lara kadar gidip, falezlerin üzerine imar veren anlayışıda eleştirmenizi beklerdim. Çünkü sorun o zamanlardan başlıyor.Bununlada ilgili bir yazı da bekliyoruz. Normal gazeteler bu işlere pek girmiyor, biliyorsunuz.Başarılar..
sevgili admin,
araştırmak ve araştırılanı anlatmak sizin göreviniz.. antalya valiliği kaçmıyor.. bilgi vermemezlik de yapmıyor.. gidersiniz sorarsınız öğrenirsiniz.. gerekirse haber yapıcaz dersiniz.. size istediğiniz bilgi verilir.. bu şekilde kanıtlarla haber yaparsınız.. o zaman yorumlarınıza haberlerinize ve yazınıza saygı duyarız.. daha sonra da çalışmalar rant uğruna mı yapılıyor yoksa bilimsel değerler gözetilerek mi yapılıyor anlarsınız..
ilgiyle okuduğum yazılarınızdan biri oldu yine. Kurul üyeleri de kendilerince cevap vermişler. bundan sonra falezlerde bilimsel değerler gözeterek yapılan çalışmalar göreceğimiz için çok sevindim :)))) Kurulu şimdiden tebrik eder, başarılı kararlarının devamını dilerim.
Yapanların ellerine sağlık denize girdikçe dua ediyorum. Halk olarak düşünülmek iyi. Teşekkürler