Geçen Haftanın Özeti (1-6 Haziran)

Gözümüze çarpan, farklı, değer yaratan, toplumsal bilinç oluşturulmasına katkı koyan, kente dair, yöreye dair, insana ve doğaya dair haberlerden bir seçki yaptık.

Kendileri küçük, yürekleri büyük!

Antalya Ahmet Bileydi Ortaokulu 7 ve 8’inci öğrencileri, Fen Bilgisi öğretmenleri önderliğinde “Organ Bağışı Farkındalık Sergisi” düzenledi. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Koordinasyon Birim Sorumlusu Uzman Nilgün Keçecioğlu, “Kendileri küçük ama yürekleri büyük yavrularımız, yaptıkları afiş çalışmalarıyla organ bağışının önemini kavradı. Hayatları boyunca organ bağışıyla ilgili her konuda doğru karar verme bilincine ulaştılar. Çocuklarımız fedakârlık, paylaşım konularını işledikleri afişleri hazırlarken bilinçlendi. Tam 35 afiş hazırlayan öğrenciler, bu aşamada okul yönetiminin desteğini hep yanlarında hissettiklerinden söz etti. Bu da onları cesaretlendirip daha gerçekçi afişler hazırlamalarını sağlamış” dedi.

Ebabil kuşu şenliği

Bu haberi okuyana kadar Antalya’da Ebabil kuşu olduğunu bilmiyorduk. Meğer dünyada en fazla “Akkarınlı Ebabil Kuşu” Adrasan’da yaşıyormuş. Kumluca’nın Adrasan Mahallesi açıklarındaki Pırasalı Adası’nda dünyada en çok popülasyonu bulunan “Akkarınlı Ebabil Kuşu” için düzenlenen şenliğin ikinci gününde Adrasan sahilinde uçurtma şenliği yapıldı. Ebabil kuşları üzerine bilimsel araştırmalar yapan Alaaddin Keykubat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hakan Karaardıç’ın fotoğraf, Adrasan Mehmet Akif Ersoy İlk ve Ortaokulu öğrencilerinin de resim sergisi açıldı. Daha sonra gün batımında, yuva etrafında daha aktif uçuş yapan akkarınlı ebabil kuşu gözlemi yapmak üzere, şenliğe katılanlar yaklaşık 30 tekneyle Pırasalı Adası’na gitti. Daha sonra vatandaşlar teknelerle Pırasalı Adası etrafında tur atarak Akkarınlı Ebabil Kuşları’nın ada etrafında uçuşlarını gözlemledi.

“Karyağdı Armudu” için tarihi belge aranıyor

Karyağdı Armudu’nu pazarda “Ankara Armudu” olarak satarlar. Oysa asıl yöresi Korkuteli’dir. Antalya Ticaret Borsası, coğrafi işaret tescili için işlem başlattığı Korkuteli’nin meşhur karyağdı armudu için tarihi değere sahip gazete kupürü, makale, fotoğraf gibi belge aranıyor. Yaklaşık 1 yıl önce ‘Korkuteli Karyağdı Armudu’ şeklinde coğrafi işaret tescili çalışmasını başlattıklarını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya’da yıllık 89 bin 218 ton armut üretiminin yüzde 94’ünün Korkuteli’nde olduğunu, 35 bin 600 dekar alandaki üretimin 3’te 2’sinin de karyağdı armudu olduğunu söyledi. Çandır, Korkuteli’nin meşhur karyağdı armudunun coğrafi işaret tescili için tarihi belge eksikliği bulunduğunu, elinde bu armudun adının geçtiği eski tarihli gazete kupürü, roman veya hikaye, fotoğraf, makale, film kaydı gibi tarihi niteliğe sahip belge bulunanların yardımcı olmaları yönünde çağrıda bulundu. Çandır, “Elinde karyağdı armuduna yönelik tarihi nitelik taşıyan herhangi bir belge olan varsa bize getirsin” dedi.

Alakır’a pedal çevirdiler

Antalya’da ‘Yoldaşlar Pedal’ adlı bisiklet grubu, Alakır Vadisi’nde pedal çevirdi. Kuzca Söğütcuması Mahallesi’nden pedal çevirmeye başlayan grup üyeleri, Alakır Vadisi’ndeki orman yollarında bisikletleriyle ilerledi. Alakır Vadisi’nde zor arazi koşullarında bisiklet süren grup üyeleri, doğal güzellikleriyle dikkati çeken bölgede öğle saatlerinde Kumluca’daki Kozdere’ye ulaştı. Burada mola veren bisiklet sürücüleri Alakır Çayı’ndan geçerek Altınyaka’ya kadar yaklaşık 20 kilometre rampa çıktı. Üçoluk, Hisarçandır üzerinden yaklaşık 125 kilometre bisiklet süren grup üyeleri akşam saatlerinde Antalya’ ya döndü.

Zeytinpark Avrupa’nın en büyük botanik parkı olacak

Antalya Ticaret Borsası’nın doğal dokusu bozulmadan kent insanını doğayla buluşturmak amacıyla 20 yıllığına kiraladığı 2 bin 600 dönümlük Vakıf Zeytinliği’nde 23 bin zeytin ağacının 16 bini budandı. 2 yıl boyunca her gün kamyon kamyon çöp çıkartılarak temizlenen alanda, eylül ayından itibaren doğal aktiviteler başlatılacak. Alan, 15 milyon TL’lik Zeytinpark projesiyle Avrupa’nın en büyük botanik parkı olacak.

Kum ve taş ocakları Antalya Semenderi’ni yok ediyor

Konyaaltı’nın Üzümcek Dağı’ndaki kum ve taş ocaklarının bölgede endemik bir tür olan Antalya Semenderi’nin yaşam alanını yok ettiği belirlendi. Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bayram Göçmen, geçen yıllarda yüzlercesini gördüğü bölgede bu yıl sadece 5 semender görebildiğini belirterek, böyle giderse Antalya’nın biyolojik zenginliğini 15- 20 yılda kaybedeceği uyarısında bulundu. Konyaaltı’ndaki manzaranın benzerini daha önce Demre Çayı’nda gördüğünü anlatan Prof. Dr. Göçmen sözlerini şöyle sürdürdü: “Oradaki endemik semender türümüz Likya Semenderi’ydi, buradaki bambaşka. Antalya Semenderi, Antalya ve kısmen Burdur’a endemik bir tür. Burası aynı zamanda türün ilk tanımlandığı yerdir. Tip ırkı da sadece bu silsile içinde yaşıyor. Antalya endemik biyolojik zenginliğini bu gidişle i 15- 20 yıl içinde kaybeder.”

Şifa niyetine eşek sütü

Antalya’nın Demre ilçesinde yaşayan 43 yaşındaki Yusuf Kocakaya, beslediği eşeklerin sütünü şifa niyetine hastalara bedavaya veriyor? Kansere karşı direnç sağladığı, astım, bronşit ve kemik erimesine iyi geldiği iddia edilen eşek sütü, aynı zamanda anne sütüne en yakın süt olarak değerlendirilirken, litresi 200 TL’ye alıcı buluyor. Oysa Çoban Yusuf Kocakaya bedava veriyor ve “Ben hasta olan çocukların kurtulması için çalışıyorum. Onların duaları bana yeter” diyor.

Bu devirde böyle insanların olduğunu bilmek güzel.

Adrasan yeniden yeşilleniyor!

Antalya Orman Bölge Müdürlüğünce, Adrasan’da geçen yıl 28 Haziran’da çıkan ve ancak 24 saatte kontrol altına alınabilen yangında zarar gören 140 hektarlık alan, tohum ve fidanlarla yeniden yeşillendirildi. Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, yaklaşık bir yıllık çalışmada sahanın ormanlaşması konusunda önemli mesafenin kat edildiğini söyledi. Zarar gören bölgede 40 hektarlık alanda yaklaşık 30 bin zakkum, keçi boynuzu, selvi, fıstık çamı gibi yangına dirençli fidanlar dikildiği belirtiliyor. Unutmayalım Adrasan’ın eski haline gelmesi yıllar alacak.

Kütüphaneye Rusça köşesi

Kemer Halk Kütüphanesi’nde VELES Uluslararası Kültür ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla “Rusça köşesi” oluşturuldu. Dernek Başkanı Pelit, Rus edebiyatçılarının kitaplarını kütüphaneye teslim etti. Törende Samolyet Moskova Tiyatrosu’nun oyuncuları Kira Yegorova ve Mihail Kulçenko, Anton Çehov’un “Zavallı” adlı hikayesinden bir bölümü canlandırdı.

Dünyanın 7 harikası Lara sahilinde

Bu yıl 9.su düzenlenen Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali, kapılarını ziyarete açtı. 2015 yılı teması “Dünyanın 7 Harikası ve Mitoloji” olarak belirlenen etkinlikte, Antalya sahilleri yine birbirinden ilginç ve etkileyici kum heykellere ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 9 farklı ülkeden 22 heykeltıraşın katıldığı etkinlikte 10 bin tonu aşkın nehir kumunun kullanıldığı belirtiliyor. Keops Piramidi ve sfenks Mitolojik olay ve kahramanların yanı sıra Babil’in Asma Bahçeleri, Halikarnas Mozolesi, Artemis Tapınağı’nın da aralarında bulunduğu antik dünyanın 7 harikasının kumdan heykellerine yer verilen festivalde en çok ilgiyi ise Keops Piramidi ve sfenks görüyor.

Gizli cennete iki HES talebi

Antalya’da ‘gizli cennet’ olarak adlandırılan Yukarı Uçansu ve Aşağı Uçansu şelalelerinin bulunduğu Pınargözü ve Çetince Deresi üzerinde bir firma, iki HES kurmak için valilikten ‘ÇED Gerekli Değildir Raporu’ istedi.

Antalya’da daha önceki tüm örneklerinde 10 megawatt altındaki tüm projeler için valiliğin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararıyla HES projeleri onaylanırken, valilik ilk defa bu projede 10 megawatt altındaki iki HES için başvuruyu onaylamadı ve ‘ÇED Gereklidir’ raporu alınmasını önerdi. Bu karar üzerine firmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurması ve ‘ÇED Olumlu’ Raporu alması gerekiyor.

Firmanın HES ve bölgede kuracağı kum, çakıl ve kaya ocağı projelerinde, sunum dosyasına bakıldığında onlarca ton çeşitli türde patlayıcı kullanılması planlanıyor. Projede HES’lerin 13 bin 659 metre iletim ve boru hatları ve 338 bin metreküp küp kaya ve taş ocağı alan kazılarında kullanılacağı belirtilen patlayıcılar ise dinamit, kapsül ateşleyici, infilak fitili, amonyum nitrat ve fuel oil olarak belirtildi. Sadece bir kısmı için kullanılacak dinamit sayısı 3 bin 837 adet olarak belirtilen projede, yüksek miktarda ANFO ve diğer patlayıcı türleri kullanılacak.

Yüzülebilen göletleriyle doğa tutkunlarının büyük ilgisini çeken ve kent merkezine 70 km uzaktaki Uçansu şelalelerinden Yukarı Uçansu 70 metreden, Aşağı Uçansu ise 51.5 metreden dökülüyor. Yukarı Uçansu’nun döküldüğü alanda başlangıç noktasında 2.5 metre genişliğinde olan şelale, dev kazanına ulaştığında 20 metre genişliğe ulaşarak üçgenimsi bir görünüm alıyor. Dökülme yüzeyi kireçtaşından oluştuğu için küçük sarkıtların oluştuğu bu alanda büyük kayalık kısımda kopma da yaşanmış. Aşağı Uçansu ise 800 metre kadar batıda 51.5 metrelik çağlayana sahip.

22 yıllık havuz problemi çözüldü

Konyaaltı Sahili’ndeki Süleyman Erol Yüzme Havuzu’nun yıllarca önce kapatılmasıyla dağılan Antalyaspor Sutopu Takımı sporcuları, Muratpaşa’nın Yeşilbahçe’de hizmete açtığı havuzla yeniden bir araya geldi Yaş ortalaması 45 üstü Yaş ortalaması 45’in üzerindeki sutopu takımı sporcuları, üst üste üç şampiyonlukla birinci lige yükselip, Avrupa’da da ikincilik başarısı elde etti.

Yeşilbahçe Mahallesi’nde inşaatı tamamlanan yüzme havuzuna kayıtlar 1 Haziran’dan itibaren alınmaya başlandı. Adı ise daha önce yıkılan havuzun adı olan Süleyman Erol olarak belirlenen havuzda, Antalya’nın 45’lik sutopu takımı oyuncuları tüm gençlere burada yüzme öğretecek.

İngiliz Daily Mail Gazetesi’ne göre “Patara Sahili” Akdeniz’in en iyi 10 sahilinden biri

Kaş İlçesi’ndeki Patara Plajı, Akdeniz’de kalabalıklardan uzak sakin bir tatil yapmak için ideal plajlar arasında sayıldı. İngiliz Daily Mail Gazetesi’nin Travel ekinin anketiyle belirlenen listenin ilk sırasında Yunanistan’ın Lefkada Adası, ikinci sırada İspanya’daki Menorca Adası yer aldı. Akdeniz’deki ilk 10 plajın oylandığı listeye Patara Plajı 9’uncu sıradan girdi. 12 kilometre boyunca uzanan bir sahile sahip Patara, gazete tarafından “Uzak bir bölgede dingin tatil yapmak isteyenler için tarihi dokusuyla ideal. Türkiye’nin turkuvaz sahilinin en dokunulmamış bölgesi” olarak nitelendi.

Kaş’ta lezzetli şenlik

Antalya’da uzun yıllardır bir “Lezzet Festivali” düzenlenmesi konusu konuşuluyor ama bir türlü eyleme geçilemiyor.

Antalya’nın Kaş ilçesi bu konuda da farkını gösterdi. Geçen yıl ilki düzenlenen lezzet festivalinin ikincisi de başarıyla yapıldı. Geçen hafta düzenlenen Likya- Kalkan Yemek Şenliği’nde aşçılar yöresel lezzetleri tanıtmak için yarışırken, yerli ve yabancı tatilciler yöresel lezzetlerden doyasıya tatma fırsatı buldu. Kalkan Restorancılar Derneği’nin Kaş Belediyesi, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası ile Kalkanlılar Derneği’nin desteğiyle düzenlediği şenlik coşku içinde geçti. İki dalda düzenlenen yarışmada temel yemekler kategorisinde Murat Gedimen, İsa Mutlu ve Bayram Çıralı, tatlılarda ise: Dursade Uysal, Cansel Albay, Carola Bıçakçı ve İsa Bilgiç dereceye girdi. Gastronomi ve kültür turizminin önemli bir parçası olan bu etkinliği gerçekleştirenleri tebrik ederiz. Darısı Antalya’nın başına.

1 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir