Geleneksel Antalya Mutfağı’ndan Arabaşı Çorbası
|Antalya muftağı, coğrafi yakınlıkları nedeniyle Burdur, Isparta, Konya mutfağı ile benzerlikler gösterir. Toroslar’ın arkasından sahile gelenler, doğaldir ki mutfak kültürlerini de beraberlerinde getirmişlerdir. Bu yüzden Arabaşı çorbasının sahibi çoktur. Antalya mutfağında yaygın olarak yapıldığı şekliyle beğeninize sunuyoruz.
ARA – BAŞI ( 8 kişilik)
BÖLÜM : ÇORBALAR
KAYNAK : ÇOMAKLI – YEŞİL YAYLA
SOFRA SIRASI : AKŞAM YEMEĞİ SONRASI
MALZEME
Çorba Malzemeleri
– Bütün tavuk ( ayıklanmış ) 1 adet
– Un 2 yemek kaşığı
– Salça 1 yemek kaşığı
– Kırmızı pul biber ( acı ) 1 çay kaşığı
– Tereyağ 2 yemek kaşığı
– Tuz 1 tatlı kaşığı
Hamur Malzemeleri
– Un 5 çay bardağı
– Su 20 çay bardağı
– Tuz 1 tatlı kaşığı
HAZIRLANIŞI
Tavuk Haşlama
1. Ayıklanmış bütün tavuğu tencereye koyunuz. Üzerini bir parmak geçecek kadar tencereye su doldurunuz. Orta ateşte kaynamaya bırakınız.
2. Kaynamadan önce su yüzeyinde oluşan köpükleri alınız ve tavuğu etleri kemiklerinden kolayca ayrılana kadar haşlayınız. Soğumaya bırakınız.
Hamur Hazırlama
Unu tencereye koyunuz. Orta ateşte karıştırarak kavurunuz. Azar azar su ekleyip, devamlı karıştırarak sararıp koyu kıvamlı muhallebi elde edinceye kadar pişirmeyi sürdürünüz. Tuzunu katıp karıştırdıktan sonra muhallebiyi yaklaşık 1-1,5 parmak kalınlığında olacak şekilde tepsiye dökünüz. Soğumaya bırakınız.
Çorbayı Hazırlama
1. Haşlanmış tavuğu, tencereden alınız. Kemiklerini ve derilerini ayıklayınız. Etlerini tiftikleyip bir kaba koyunuz.
2. Tencereye 2 kaşık unu koyunuz. Orta ateşte karıştırarak kavurunuz. Tereyağını ekleyip, una yediriniz ve tencereye 1 çay bardağı suda sulandırılmış salçayı, kırmızı biberi, tuzu katınız. Birkaç çevirmeden sonra 8-10 bardak kadar tavuk haşlama suyunu katıp, kaynatınız.
3. Kaynayan çorbaya ufalanmış, tavuk etlerini ekleyiniz. Ocağın altını kısınız. Kıvam buluncaya kadar ara sıra karıştırarak 20 – 30 dakika daha pişirmeyi sürdürünüz.
Servis
Sıcak çorbayı servis kasesine koyunuz. Tepsideki soğumuş hamurun ortasını az açınız. Açılan yere kaseyi oturtunuz. Sofraya veriniz.
YAZARIN NOTU :
1. Çorba çok sıcak hamur soğuk olmalıdır. Önce hamurdan kaşığa bir parça alınır sonra kaşık sıcak çorba ile doldurulur. Birlikte yenilir.
2. Ara başı çorbası kış günleri yemek araları ev halkı ve misafirlerle birlikte sohbet ortamında tüketilir. Yemek aralarının baş ikramlığıdır. Bu yüzden adına ara başı denilmektedir. Genelde dağ köylerinde yapılır.
3. Tavuk eti yerine hindi ( culuk ), av kuşu etleri kullanabilirsiniz. Eskiden bu çorba sadece av kuşu etleri ile yapılmaktaydı.
4. Bazı uygulamalarda çorbaya birkaç yaprak biberiye ( kuş dili ) katılmaktadır.
5. Antalya şehir içinde hamur sade su ile değil, et suyu ile yapılmaktadır. Köy hamurlarına göre daha yumuşaktır. Ayrıca et, hamur ve çorba birbirinden ayrı ayrı sofraya getirilmektedir.
Kaynak: ATAV Tororslar’dan Akdeniz’e Antalya Lezzetleri Kitabı