Gömbe usulü tepside fırın kebabı
|Gömbe, Antalya’nın Elmalı İlçesi yakınlarında bir yayla beldesidir. Serin havası ve etiyle ünlüdür. Özellikle yaz aylarında Gömbe restoranları, civar il ve ilçelerden gelenlerin akınına uğrar. Küçük ve büyük baş hayvanlar, dağlarda tamamen şifalı otlarla beslendiği için, eti çok lezzetlidir. Şayet Gömbe’ye gidemiyorsanız, yörenin eşsiz fırın kebabını evinizde de yapabilir, konuklarınıza nefis bir akşam ziyafeti çekebilirsiniz.
Kemikli kuzu veya oğlak eti – 2 kilo
Tereyağ – 2 yemek kaşığı
Patates – 4 adet
Domates – 4 adet
Yeşil biber – 8-10 adet
Kuru soğan (orta boy) – 6 adet
Karabiber – 1 tatlı kaşığı
Kekik – 1 tatlı kaşığı
Sarımsak – 1 baş
Tuz – 1 tatlı kaşığı
Eti ister küçük parçalar halinde doğranmış ister bütün olarak tepsiye koyunuz. Tereyağını tuzu ekleyiniz.
Tepsinin üzerini kapak yerine kullanılacak ikinci bir tepsi ile kapatınız ve odun alevi ile ısınan fırına sürünüz.
Yaklaşık 30 – 40 dakika sonra tepsiyi fırından alınız. İçine ayıklanmış kuşbaşı doğranmış patates ile domatesleri, yeşil biberleri, ayıklanmış soğan ve sarımsakları koyunuz. Kekiği ve karabiberi gezdiriniz. Tekrar kapağı örterek fırına veriniz.
Yaklaşık 60 – 70 dakika sonra etler ve sebzeler piştiğinde tepsiyi fırından alınız. Sıcak sıcak yanında çoban salata ile sofraya veriniz.
Tepsi kebabını sebzesiz, sade olarak da yapabilirsiniz. Tepsi kebabını kentlerde ev mutfaklarında kapaklı, yayvan borcam veya pişmiş toprak fırın kaplarda, elektrik ve gazlı fırınlarda da yapabilirsiniz. Evde hazırlayıp, odun ateşiyle ekmek yapan fırınlarda da para karşılığı pişirtebilirsiniz.
Yöresel yemekleri sitenizden zevkle takip ediyorum. ATAV’ın yemek kitabını nasıl temin edebilirim acaba?
Ellerinize sağlık çok güzel oldu. Yörüklük damarımızda var bizde Trakya yörükleriyiz.
Muhtemelen ilk gömbe kebanı yiyeli 35-40 sene geçmiştir ama bu kebapta hiç tereyağı kullanıldığını görmedim , hep yarım veya bir paket margarin kullanılıyor (sağlık vb konusuna girmiyorum) ama tadı gerçekten nefistir.