Güneş Toplama Hasadı
|‘Sağlıklı Şehirler 2011 En İyi Uygulama Ödülleri’ kapsamında Çevre kategorisinde, Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi Projesi’yle ödüle değer görülen Antalya Büyükşehir Belediyesi de ödülüne kavuştu. Büyükşehir Belediyesi, Sağlıklı Şehirler 2011 En İyi Uygulama Yarışması kapsamında Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi Projesi’yle kazandığı çevre ödülünü aldı. Temiz Enerji Şube Müdürlüğü Koordinatörü Armen, ödülü Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’a teslim etti.
Bu haberi okuyunca gururlandık. Yapımı 1 seneyi aşan Güneş Evimiz yaşı dolmadan ödüle doyacak gibi…
Ama bizi asıl gururlandıracak Güneş Ev haberleri şu şekilde olabilirdi;
Güneş Ev’in önünden geçen her 10 kişiden 5’i Güneş Evin ne olduğunu ve ne amaçla yapıldığını bilseydi…
Güneş Ev’in yapıldığı yerin Sit alanı yada doğal özelliği olan bir alan olup olmadığı tartışmaları netleşseydi…
Kocaeli gibi bizden daha düşük güneş yoğunluğuna sahip bir şehrin belediye’sinin artık parkların aydınlatılması ve sulama sistemini güneş enerjisinden karşıladığı haberi keşke Antalya Büyükşehir Belediyesi için yapılsaydı…
Hollanda’da Tilburg kentinde Reiste Hoeve apartmanında yakıt tüketimi %30 oranında azaltılmasında güneş enerjisi sistemlerinin bu azalmaya katkısı %64 oranında olduğu haberi gibi bir haber Antalyadan bir apartman yada kamu binası için yapılsaydı…
Belediye keşke (güneş ev maliyeti ile) güneş enerjisi ile kendi binasının enerjisini üretebildiğini kamuoyu ile paylaşsaydı…
Antalya için ilk olan güneş evin ülkemizdeki kronolojisinin ise;
1975 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (96,6 m2 ),
1981 yılında Çukurova güneş evi (33 m2 ),
1981 yılında Maden Tetkik Arama Enstitüsü güneş evi (113,5 m2)
1986 yılında Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü (3000 m2 ) tesisleri ile aslında çokta yeni bir şey olmadığı tam anlamıyla bir EV olarak inşa edilen ilk güneş evin ise 2008 yılında Diyarbakır’da açıldığı haberlerine keşke rastlamasaydık…
Enerjisini güneşten alan cami olarak tanıdığımız Mersin Akkuyu Büyükeceli Camisi yerine keşke Muratpaşa Camisini, soğuk kış günlerinde vatandaşların sıcak suyla abdest alabilmesi amacıyla 9 cami’nin şadırvanlarına güneş enerjisi sistemi yerleştiren Kayseri Melikgazi Belediyesi yerine şehrimizden bir belediyenin ismini görseydik…
Ama yine de bizi gururlandıracak ve helal olsun dedirttirecek bir güneş enerjisi uygulama haberini Antalya’dan duyacağımıza inanıyoruz…
Bu güneş ev ne işe yarıyor biri bize anlatsın lütfen. Görüntü kirliliğinden başka bir şey yok.