Güvenli Beslen: Airfryer! Ne Kadar Sağlıklı?

Airfryer’lar son birkaç senede neredeyse hepimizin ilgisini çekmeyi başardı, birçoğumuzun da mutfağında yer edindi. Sebze yemeklerinden et yemeklerine, pilavdan tatlılara derken geniş bir pişirme yelpazesinde tarifler üretilmeye başlandı, diğer yöntemlere göre daha az yağlı ve daha hızlı pişirme imkanı, temizlikten ve zamandan tasarruf etmeyi sağladığı, yağ tüketimini azalttığı için sıklıkla tercih edilir oldu. Özellikle zayıflama sürecinde fit tariflerin baş rollerinden biri haline geldi. Birçok açıdan pratik ve kullanışlı olsa da hala kullanıcının aklında bazı sorular var; gerçekten sağlıklı mı?

Akrilamid konusundan geçtiğimiz günlerde bahsetmiştik. Akrilamidin en fazla oluştuğu pişirme yöntemi kızartma işlemi. Aynı şekilde yüksek sıcaklıklarda uzun süre pişirme sonrasında fırında pişirilen ürünlerde de akrilamid miktarı oldukça artıyor. Airfryerda ise yapılan çalışmalara göre kızartma işlemine göre genel olarak daha düşük akrilamid miktarı gözleniyor. Ancak bu sonuç cihazın markasına, modeline, pişirme sıcaklık ve süresine hatta sepetli mi tava şeklinde mi olduğuna göre bile değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle sonuçlar çelişkili de olabiliyor. Fırında pişirme işlemi ile airfryer arasındaki akrilamid ilişkisini inceleyen çalışmalar ise henüz çok az. Bu nedenle airfryer’ların fırında pişirmeye üstünlük sağlayıp sağlamadığını henüz bilemiyoruz.

Airfryer’lar düşük yağ oranı sağlaması anlamında diğer pişirme yöntemlerine üstünlük sağlıyor olsa da, akrilamid gibi zararlı kimyasal bileşiklerin oluşumu konusunda henüz kesin bir bilgi bulunmuyor. Aynı kızartma ve fırınlama yönteminde olduğu gibi, airfryer kullanırken de sıcaklık ve süreyi kısaltmak, dışının kızarmasını ve kararmasını önlemek gerekiyor. Ancak airfryer’lar sıcak hava ile kızartma yaptığı ve besindeki suyun hızlı buharlaşmasını sağladığı için özellikle un, şeker, patates içeren ürünleri pişirirken daha da dikkatli olmak gerekiyor.

Özetle önerim, henüz kesinleşmemiş olduğu için airfryer’ları %100 sağlıklı bir yöntem olarak değerlendirmemek. Fırında pişirilebilecek besinleri, sıcaklık ve süre uygulamalarına dikkat ederek pişirmek. Evinizde yoksa airfryer’a kesin ihtiyacım var diye düşünmeden geleneksel pişirme yöntemlerini kullanmaya devam etmek.

#guvenlibeslen #akrilamid

Kaynakça:

  • Zaghi A, Barbalho S, Landgraf E, Otoboni M. Frying Process: From Conventional to Airf Frying Technology. Food Reviews International. 2019; 35(8). 763-777.
  • Giovanelli G, Torri L, Sinelli N, Buratti S. Comparative Study of Physico-Chemical and Sensory Characteristics of French Fries Prepared from Frozen Potatoes Using Different Cooking Systems. Eur. Food Res. Technol. 2017;243(9), 1619-1631.
  • Tian J, Chen S, Shi J, Chen J, Liu D. Et al. Microstructure and digestibility of potato strips produced by conventional frying and air-frying: An in vitro study. Food Structure. 2017;14, 30-35.

 

 

Diyetisyen Türkan Damla Ataç Öztürk kimdir?

Kalbiyle Antalyalı, klinik beslenme ve gıda güvenliği alanlarının yanında klasik pilates ile de ilgilenen diyetisyen. Mülkiyeli.

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir