Hiç Görmediğiniz Antalya…

Bergama Kralı Attalos’un “Bana yeryüzü cennetini bulun” dediği ve askerlerinin O’nu Antalya’ya getirdiği rivayet olunur. Yakın zamanda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ise ilk kez gördüğü Antalya için “Hiç kuşkusuz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir” demiştir.

Gözlerinizi kapayın ve yüz yıl öncesini hayal edin. Hiç merak ettiniz mi 100-200 yıl önce Antalya nasıl bir yerdi acaba?

Vehbi Koç Vakfı Suna – İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü’nün koleksiyonunda yer alan eski Antalya gravürlerinin renklendirilerek tuvallere çizilmesi ile ortaya çıkan muhteşem tablolar bizi 200 yıl öncesinin Antalyası’na götürüyor.

Geçtiğimiz günlerde ANFAŞ’ta düzenlenen Yapı Fuarı kapsamında açılan sergi büyük ilgi çekti. Emeği geçenleri ve akıl edenleri kutlarız. Umarız bu tablolar kentin başka noktalarında da sergilenir ve daha fazla kişiye ulaşır.

Serginin tanıtım yazısından;

Eski Antalya: Gravürden Tuvale Yansımalar

Antalya sahip olduğu coğrafi, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Antik Çağ’ın coğrafyacısı Strabon’dan başlayarak 20.yüzyılın başlarına kadar Batılı gezginlerin dikkatini çekmiştir. Kenti ziyaret eden bu gezginlerin yazdıkları seyahatnameleri yanı sıra, yaptıkları gravürler de dönemlerinin çok değerli birer görsel belgesidir.

Bu bağlamda Vehbi Koç Vakfı Suna – İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Kaleiçi Müzesi olarak “Eski Antalya: Gravüründen Tuvale Yansımalar” başlıklı bir projede, 17.-19. Yüzyıllar arasında çizilmiş Antalya’nın nadir siyah-beyaz gravürleri bir grup ressam tarafından renklendirilerek büyük boyutlardaki tuvallere aktarılmıştır.

Koleksiyon, Cornneille Bruyen, Karl Graf von Lanckoronski, Francis Beaufort, W.H Bartlett gibi Antalya’yı yazan ünlü gezginlerin eserlerinden alınanların yanı sıra, döneminin bazı gazete ve dergilerinde yayınlanmış toplam on altı Antalya gravüründen aktarılan tablolardan oluşmaktadır.

Böylelikle ziyaretçiler bugün hayal bile edemeyecekleri bir Antalya’ya zengin bir görsel yolculuğa çıkma imkanı bulmaktadır.

3 Yorum

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir