Kaleiçi’nin Çeşmeleri Neden Akmıyor? (2)

Geçtiğimiz günlerde yerel basından takip etmiştik. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kumluca’nın Karagöl Yaylası’nın 100 yıllık su sorununu çözeceğine dair yerel seçimlerden önce verdiği sözü yerine getirdiğini okumuştuk.

Hatta Kumluca halkı yaylalarının asırlık su sorununu çözen Başkan Türel’e şükür yemeği vermiş. Türel, yemekte yaptığı konuşmada Antalya’nın her köşesine hizmet yapmaya çalıştıklarını belirterek bazı hizmetlerinin farklı bir anlam ifade ettiğini vurgulamış.

Antalya’da senelerdir konuşulan ve bir türlü çözülemeyen projelerin kısa bir zamanda bittiğini belirten Başkan Türel, “Bizim için, inanın şu dağları bize hediye etseniz, o kadar değerli değil. Bugün de Karagöl’de size hayırlı olsun demeye geldim. Su hayattır, yol medeniyettir. Su bizim inancımız gereği nasıl ki temizlik imandan geliyor diyorsak insanoğlu için su en büyük ihtiyaçtır” demiş…

Su Hayattır diyen Başkan Menderes Türel’e çağrımız; yıllardır akmayan Kaleiçi’nin çeşmelerinin bir an önce suya kavuşması…

Kaleiçi kimine göre Antalya’nın kalbi, kimine göre 3 bin yıllık bir mücevher.

Bir gerçek var ki Antalya’da ister turist olun ister halktan biri, Kaleiçi gezmeye doyulamayan bir yer. Her sokağında bir tarih, bir yaşam, bir güzellik gizli.

Bizim dikkatimizi çeken 4 yıl önce blogta yayınlamamıza, ilgili başkanlara sosyal medyadan duyurmamıza rağmen  Kaleiçi’ndeki çeşmelerin akmaması…

Gözümüze çarpan iki çeşmeyi Başkan Türel’in ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Birisi ASPEN Otel ile Eski Turizm İl Müdürlüğü’nün yanından Mermerli’ye inen ara yoldaki Ahi Yusuf Külliyesi’nin duvarındaki, Sema Yazar Çeşmesi. Diğeri Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin bitişiğindeki Hüseyin Ak Çeşmesi.

Bu iki örnek çeşmede atalarımızdan bize kalan Vakıf anlayışının simgesi ‘Sebil’lerdir. Ve yine bu iki çeşmede birilerinin aziz hatıralarını yaşatmak için yapılmış, aynı zamanda insanlara da faydası olan yapılardır. Bugün Doğu Avrupa’da ve Balkanlar’da kent merkezlerinde şırıl şırıl suları akan bir çok çeşme zamanında atalarımız tarafından yaptırılmış ve oradaki insanlar tarafından korunarak bugüne kadar gelmiştir. Atalarımız gittikleri yerlere önce çeşme yaparlarmış… Bu durum bile başlı başına ilgiyi hak eden bir konudur. Kaleiçi’nin çeşmeler niye akmaz ?

Daha Önce Kaleiçi’nin çeşmeleri ile ilgili yazdıklarımız;

Kaleiçi’nin Çeşmeleri Neden Akmıyor?

Kaleiçi’nin Çeşmelerinden Portakal Suyu Akar Mı?

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir