Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Antalya’da Tanıtıldı

 

Seher Özen Karadeniz’in kaleminden…

2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta Madımak Oteli’nde gencecik insanlar, çocuklar, sanatçılar, aydınlar, tam 33 kişi, 33 can katledildi.

Dün, Nazım Hikmet Fuar ve Kongre Merkezi’nde, Konyaaltı Belediyesi ve Pir Sultan Abdal Derneği Genel Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Yitirilenlerin Ardından Madımak Anma Programı” gerçekleştirildi.  Madımak Katliamı Hafıza Merkezinin de tanıtıldığı programa Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Madımak Komitesi Üyesi Ali Çağan –Madımak Katliamından sağ kurtulmuştur-, Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Genel Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmeni Eylem Şen, dönemin   Sivas İl Kültür Müdürü olan Gazeteci Mehmet Talay ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

KOTAN: CANLARIMIZI UNUTMADIK

Etkinlik kapsamında kültür merkezinin fuayesinde Madımak Katliamında yitirdiğimiz canların fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisi açıldı. Ardından Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin hayata geçirdiği, yitirdiğimiz 33 canımıza ilişkin odaların yer aldığı Sanal Müze tanıtım filmi “Unutulmayan”  ile  Ümit Kıvanç’ın yönetmenliğini yaptığı, Madımak Katliamına ilişkin  hazırlanan “Çok Kötü Bir Şey Oldu” adlı belgesel gösterildi.

Sivas Madımak Oteli’nde 31 yıl önce gerçekleşen katliamda yitirilen canların unutulmadığını belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Proje Koordinatörü ve Kreatif Yönetmenliğini Eylem Şen’le birlikte fuaye alanındaki fotoğraf sergisini gezdikten sonra “Unutulmayan” belgeselini izledi.

MADIMAK KATLİAMI HAFIZA MERKEZİ GELİŞEREK DEVAM EDECEK

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Madımak Komitesi Üyesi Ali Çağan  Madımak Katliamı Hafıza Merkezine giden süreci şöyle anlattı:“28 yıldır Madımakla ilgili çok kapsamlı bir çalışma yapılmamıştı. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu genel kurul kararıyla bir belgesel yapılması kararını aldı. Daha sonra bu öneri Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonuna  (AABK) getirildi ve projenin AABK adına yapılması kararlaştırıldı. Konun hassaslığının farkındaydık ve nasıl bir çalışma yaparsak gerçekleri tarihe mal edebiliriz diye düşündük. Yaklaşık bir buçuk yıllık bir çalışmadan sonra Sanal Müze, Dijital Kütüphane, WEB Belgesel, Sözlü Tarih Görüşmeleri ve Madımak Katliamını Anlatan belgesel olmak üzere  beş ayağı olan bir çalışma ortaya koyduk.”

www.madımak.org adresinin Madımak Katliamına ilişkin 30 yıldır üretilen her türlü yazılı, görsel ve işitsel materyalin toplanarak kamusal erişime sunulduğu bir dijital platform olarak tasarlandığını kaydeden Çağan, “bu haliyle tam anlamıyla bir hafıza merkezi oluşturmuş olduk” dedi.

Özel gösterimlerin olduğu her yerde halkın yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını söyleyen Çağan; “Bu proje canlı bir proje, sürekli eklemeler yapmaya uygun, şu anda dijital kütüphaneye belgeler yağmaya başladı. Onları da ekliyoruz. Dolayısıyla Dünyayı Madımak Katliamından haberdar edecek çok dilli bir merkez olarak geliştirmeye devam edeceğiz.”

“GÖKYÜZÜNE BİR WEB ANIT DİKMEK İSTEDİK”

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Genel Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmeni Eylem Şen;  Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin, Sivas’ta Alevilere yönelik gerçekleştirilmiş katliam karşısında ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık yaratmayı ve sorumluluk alınmasını sağlamayı amaçlayan bir yüzleşme çağrısı olarak hayat bulduğunu belirtti. Şen;  Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin, hakikatlerin toplumsal hafızada yer edinmesi, dünyaca tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için inşa edildiğine dikkat çekti. Şen sözlerine şöyle devam etti: “Bu projede beş temel çalışma var: Koordinatörlüğünü Şükrü Aslan’ın yaptığı Sözlü Tarih Görüşmeleri, kreatif koordinatörlüğünü Duygu Tatar’ın üstlendiği Dijital Kütüphane, Yücel Tuncay’ın yönetmenliğini yaptığı Web Belgesel, Ümit Kıvanç’ın yönetmenliğini yaptığı “Çok Kötü Bir Şey Oldu” belgeseli ve benim yönetmenliğini yaptığım Sanal Müze’den oluşuyor. Bir de yine yönetmenliğini yaptığım Sanal Müzenin odalarından oluşan, müzeyi anlatan “Unutulmayan” adlı bir tanıtım filmi  yaptık.”

Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, etkinliğe annesi Eylem Şen ile birlikte gelen Öykü Arin’le bir süre sohbet etti.

Şen, Madımak Katliamı Hafıza Merkezine ilişkin tüm bu çalışmaları yaparken, Madımak Otelinin bir “utanç müzesine” dönüştürülmemesinden hareketle, gökyüzüne bir web anıt dikerek dünyanın her yerinden bakan  herkesin Madımak Otelinde olanları, 33 canımızın anılarının, düşlerinin, umutlarının görülmesini ve bu yolla kuşaktan kuşağa taşınmasını amaçladıklarını kaydetti.

Tanıtım toplantıları esnasında Hafıza Merkezine olan ihtiyacın fark edildiğini, öyle ki bizzat olayı yaşayanların bile pek çok yeni bilgiyle belgeselde karşılaştıklarını aktardığını ifade eden Şen, Madımak Katliamı Hafıza Merkezinin tanıtım toplantısının ilkini Ankara’da gerçekleştirdiklerini belirterek; “Ankara bizim için ailelerle buluştuğumuz en önemli yerdi” dedi. Şen son toplantının da önümüzdeki günlerde Diyarbakır’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

SANAL MÜZE TANITILDI

Aynı zamanda Sanal Müze’nin de yönetmeni olan Şen müzeye ilişkin de şunları söyledi: “Sanal Müze’de her bir canımızın öyküsünü, tutkularını, umutlarını, iç dünyasını anlattık. Çünkü onlar 2 Temmuz’dan 2 Temmuz’a anılan, hatırası geçmişte kalmış birer kayıp değil; sevenlerinin bir gün bile unutmadığı, anılarını yaşatmak için odalarını, oyuncaklarını, elbiselerini sakladığı; onlarla, bizlerle yaşamaya devam eden birer can. Bizim canımız. Sevdasıyla, sevinciyle, coşkusuyla tüm insanlığa kök salmış birer ağaç, göğsümüze oturmuş bir büyük taş, yası hiç bitmeyen bir hesap. Madımak Oteli’nde kaybettiğimiz her bir kişiyi herkes tanısın, bilsin, unutmasın istedik.”

Dijital ortamda, 360° etkileşim kurulabilir bir şekilde 3D olarak tasarlanan Sanal Müze’nin Türkçe seslendirmesi Memet Ali Alabora’ya, İngilizce seslendirmesi ise Richard Hamer’a ait.

Ayrıca yönetmenliğini yine Eylem Şen’in yaptığı “Unutulmayan” (Evergreen) adlı Sanal Müze tanıtım filminin Türkçe seslendirmesini yine Memet Ali Alabora, İngilizce seslendirmesini ise oyuncu Maxine Peake yaptı.

“ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY OLDU”

Etkinlikte son olarak Yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı “Çok Kötü Bir Şey Oldu” – Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film adını taşıyan belgesel gösterildi. Madımak Katliamı’nı ele alan en kapsamlı görsel çalışma olmanın yanı sıra Alevilerin uğradığı baskı, eşitsizlik, ayrımcı politikalar, katliamlar ve bunlara karşı Alevi toplumunun yakın tarihte yürüttüğü mücadelenin de bir panoramasını sunma özelliği taşıyor.  Toplam dört saatlik belgesel, iki bölümden oluşuyor. Orijinal müzikleri Erdal Erzincan tarafından bestelenen belgesel; Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya, Diyarbakır, Adana, Edremit, Samsun gösterimlerinin yanı sıra İngilizce, Almanca, Fransızca, Felemenkçe gibi pek çok dilde de gösterilecek.

Yapımcılığını Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK), Proje Koordinatörü ve Kreatif Yönetmenliğini Eylem Şen’in, müzik koordinatörlüğünü Kemal Dinç’in üstlendiği Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesinin AABK Madımak Komitesi’nde ise Nevin Kamilağaoğlu, Hüseyin Mat, Ali Çağan, Cafer Kaplan ve Erdal Kılıçkaya yer alıyor.

Ali Çağan, Eylem Şen

 

 

 

Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir