Manavgat’taki “Sultan-i Yol”, en çok tercih edilen yürüyüş yolları arasına giriyor
|MATSO’nun desteği ile yapılan tespit çalışmalarının yapılan Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Manavgat’tan geçtiği tarihi yolda raporlama çalışmalarında sona yaklaşılırken yoğun ilgi gören tarihi yolda doğaseverler tarafından yürüyüşler de gerçekleştiriliyor.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) ile Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu arasında imzalanan protokol ile Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Manavgat’tan geçtiği tarihi yolu ortaya çıkarmak ve alternatif turizme kazandırmak amacıyla yapılan tespit çalışmaları tamamlanmıştı. Manavgat sınırları içerisinde kalan 145 km’lik Sultan-i yol’da Mart ayı başında başlanan raporlama çalışmasında sona yaklaşıldı.
76 doğasever tarihi sultan-i yolda yürüdü
Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu üyeleri, Platform Kurucusu ve Araştırmacı Ali Çetin başkanlığında 76 doğasever ile tarihi Sultan-i Yol’un önemli etaplarından birisi olan tarihi taş döşemeden yapılan yolun Gümrük Han-Hisarcık Kalesi-Avasun-Kartallık Dağı kısımlarında yürüyüş yaptı.
Hayran kaldılar
Tarihi yerlerden sonra Kartallık Dağı’ndan doğa harikası Oymapınar ve Manavgat baraj gölünün manzarasını izleyen doğaseverler tarihe ve doğaya hayran kaldılar. Doğaseverler yürüyüş sırasında bol bol hatıra fotoğrafı çekti.
Sultan-i yol önemli yürüyüş yollarından birisi haline gelecek
MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat sınırları içinden geçen tarihi kervan yolunun önemli yürüyüş yollarından birisi haline gelmeye başladığını belirterek doğaseverlerin Sultani-i Yolu çok beğendikleri kaydetti.
Raporlama çalışmasında sona doğru yaklaşıyoruz
Başkan Boztaş, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın Manavgat sınırları içinden geçen tarihi geçtiği Sultan-i Yolu işaretleyerek alternatif turizme kazandırmak amacıyla yaptıkları tespit çalışmalarına değinerek şunları söyledi; “145 km’lik tarihi yolda Şubat ayı sonunda tamamlamış olduğumuz tespit çalışmalarının ardından raporlama çalışmalarına geçtik. Şu anda raporlama çalışmalarında sona doğru yaklaşıyoruz. Kısa bir süre içerisinde raporlamayı tamamlamayı planlıyoruz.
Raporu ilgili makamlara sunucağız
Rapor çalışmamızın tamamlanması ile ilçemiz sınırları içinden geçen sultan-i yolu, tarihi taş döşeme yolları, yolların üzerinde bulunan tarihi kentler, kaybolmaya yüz tutmuş tarihi kalıntılar, tarihi eserler ve doğal güzellikler rapor haline getirilerek ilgili makamlara sunucağız. Bu tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran sultani yolu alternatif turizme ve ilçemize kazandırılacağız. Doğaseverlerin yürüyüşlere başladığı tarihi yolda yoğun ilgi görmeye başladı”
Çetin, sultan-i yolun ortaya çıkması için destek veren Başkan Boztaş’a teşekkür etti
Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu Kurucusu ve Araştırmacı Ali Çetin sultan-i yolun alternatif turizm ve doğa turizmine kazandırılması amacıyla her aşamasına destek veren MATSO Başkanı Ahmet Boztaş’a teşekkür etti. Çetin, “MATSO Başkanı Ahmet Boztaş Sultan-i yolun yani bu güzelliklerin ve tarihin ortaya çıkarılmasını projenin oluşmasını sağlayan, keşif çalışmalarının her aşamasında her türlü katkıyı sağlayarak, hem Manavgat’ın alternatif turizm yolu kazanmasını amacıyla çaba göstermiştir. Tarihi yolun ortaya çıkarılması için bize her türlü desteği veren sayın Ahmet Boztaş’a doğaseverler olarak çok teşekkür ederiz” diye konuştu.